Adópraxis

Adópraxis

szerkesztőség


adópraxis

  • Cikkeket és magyarázatokat ír
  • Irat- és szabályzatmintákat készít

Válogatott cikkei

Az egészség és a produktivitás szoros összefüggése kiemelt téma napjaink munkahelyi környezetében. A munkavállalók egészségének megőrzése és támogatása nemcsak etikai, hanem üzleti szempontból is kiemelt fontosságúvá vált. Az MBH Gondoskodás Egészségpénztár által nyújtott szolgáltatások kiváló lehetőséget kínálnak a cégek számára arra, hogy stratégiai előnyt nyerjenek a munkahelyi egészségmegőrzés terén.
Az önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulásokat a vállalatok juttatási és cafetéria rendszerében egyre több felelős vállalatvezető teszi elérhetővé a dolgozók számára. Nem véletlen, hiszen számos indok szól amellett, hogy a vállalatok aktívan támogassák dolgozók előtakarékosságát.
Lehet 20%-al több? Az MBH Gondoskodással számolhat az akár 150.000 adókedvezménnyel. Pénztártagként jogosult lehet a befizetések után járó 20%, összesen akár 150.000 forint adójóváírásra. De ez nem minden: értékes nyeremények várják! Ne maradjon le!
2023. május 1-jétől az MKB Nyugdíjpénztár új neve MBH Gondoskodás Nyugdíjpénztár; az MKB-Pannónia Egészségpénztár új neve MBH Gondoskodás Egészségpénztár. Fogadják szeretettel új márkaneveinket és új arculatunkat! A Pénztárak nevének és a megjelenésének változásával az alapvető működésünk és értékrendünk nem változik. Mivel azonban névadó és ügyfélkiszolgálásunkat kezdetektől támogató stratégiai partnerünk az MKB Bank 2023. május 1-jétől MBH Bank néven újult meg, kibővült fiók hálózatuk áll ügyfeleink rendelkezésére.
Vagyongyarapítás nyugdíjas évei anyagi biztonságát támogató megtakarítással az MKB Nyugdíjpénztárban! Tervezzen Velünk! Máshol is van megtakarítása? Hozza át, és használja ki a pénztári piacon kínált szinte egyedülálló lehetőségünket: mérlegelje élethelyzetét, kockázatvállalási hajlandóságát és fektessen bármelyik, akár az új Lendületes portfóliónkba akár két tetszőleges portfólióban történő vagyon-megosztással! Sőt mi több nem csak az MKB Nyugdíjpénztár, de akár az MKB-Pannónia Egészségpénztár Tagjaként is jogosult lehet a befizetések után járó 20%, összesen akár 150.000 forint adójóváírásra.
A tesztidőszak után 2023. február 6-án éles környezetben is elindult a NAV új szolgáltatása, amivel gép–gép kapcsolaton keresztül letölthetők az online pénztárgépekből érkező adatok.
Annak ellenére, hogy a garantált bérminimum összegét meghatározó kormányrendelet a munkaviszonyban álló dolgozókra vonatkozik, a probléma nemcsak őket érinti, hanem az egyéni és társas vállalkozók bizonyos körét is. Sőt, a megbízási jogviszonyok esetében is okozhat tévesztést, különösen a biztosítási jogviszony elbírálásának kérdéskörében.
Az átalányadózás 2022-es átalakítása már előre vetítette a kata szerint adózók lehetőségeinek átalakulását. A folyamat újabb mérföldkőhöz érkezett, mivel az Országgyűlés elfogadta a kata szabályok szigorítását tartalmazó törvényjavaslatot, amelyet – jelenlegi állás szerint – szeptembertől már alkalmazni kell. Egyelőre nyitott annak kérdése, hogy lesz-e valamilyen új adózási forma azok számára, akiknek sem az átalányadózás, sem az új kata nem megfelelő.
Megjelent az extraprofit adóról szóló kormányrendelet. Az új jogszabály jelentősen érinti a cégautóadót, jövedéki adót és a köznyelvben „chipsadó” néven nevezett közterhet is.
A kérdésben szereplő vállalkozás (Kft.) tulajdonában van egy ingatlan (lakóingatlan és gazdasági épület szerepel a tulajdoni lapon), amelyen a kft. tájházként kíván üzemeltetni. A felújítás megkezdődött, a vállalkozó építőanyagot is vásárolt, szolgáltatást (villanyszerelés) vett igénybe, a számlák rendelkezésre állnak, de azt nyilatkozta a könyvelő felé, hogy a költségek a gazdasági épületre szólnak, nem a lakóingatlanra. Levonható ebben az esetben áfa az anyag és a szolgáltatás után? Hogyan kell ezeket számviteli szempontból elszámolni?
Az ingyenes juttatások kategóriája kiemelt jelentőséggel bír azóta, hogy az Ukrajnából érkező menekültek számára mind egyénileg, mind szervezett szinten sok támogatás érkezik. Figyelemmel kell lennie azonban arra, hogy a menekülteknek szánt támogatások kezelése adójogi szempontból nem egységes.
Munkáltatók, döntéshozók, figyelem: kifizetődő gondoskodni a munkatársai egészség- és nyugdíjcélú megtakarításáról! Több, mint lojalitásnövelés! Növelheti a munkavállalói motivációt és a vállalat hatékonyságát 2022-ben is azzal, hogy munkavállalójának Pénztári befizetést ad. A dolgozói 20% adókedvezménnyel a pénztári juttatás nettó értékében is hatékonyabb lehet a bérkifizetésnél. Ráadásul az MKB Nyugdíjpénztár és az MKB-Pannónia Egészségpénztár még vonzó akciókat is kínál!
Idén is megéri a jövőről gondoskodni és nyugdíjpénztári, egészségpénztári megtakarítással optimalizálni a családi kasszát. Az egyénileg és munkáltató által befizetett összegek 20 %-a, akár 150 ezer Ft is visszaigényelhető az SZJA-ból. De ez nem minden: most több értékes nyeremények is várják az MKB-Pannónia Egészségpénztár és az MKB Nyugdíjpénztár új és jelenlegi Tagjait! Ne maradjon le!
Az Art. 2021. június 1-jétől hatályos rendelkezései szerint már csak olyan székhelyszolgáltatók igénybevételét jelentheti be az adózó, amelyeket bejelentettek a felügyeleti szervhez, azaz a Pénzmosás és Terrorizmusfinanszírozás Elleni Irodához. Érdemes tehát alapos megfontolással dönteni arról, hogy mely székhelyszolgáltatóval köt szerződést a gazdálkodó.
Csökkenő adókulcsokkal indult 2022, ami által a nyugdíjcélú és az egészségre fordítandó pénztári juttatások is kedvezőbb adókörnyezetbe kerültek a tavalyi évhez képest. A visszaigényelhető 20% SZJA adókedvezmény miatt továbbra is kifejezetten kedvező nettó juttatási értékkel és a belépésre csábító akciókkal tervezi az újévet az MKB Nyugdíjpénztár és az MKB-Pannónia Egészségpénztár is!
A NAV online felületén már elérhető a VISSZADO-nyilatkozat a gyermeket nevelő magánszemélyek adó-visszatérítéséhez. A VISSZADO-nyilatkozatot 2021. december 31-ig lehet benyújtani.
A nonprofit szektor szereplői is gazdálkodnak, gazdasági eredményt érnek el, így adózási kötelezettségeik is keletkeznek. A nonprofit szervezet is – a Civil törvény rendelkezéseitől függetlenül – az Áfa törvény alanyának minősül, ha gazdasági tevékenységet folytat, és egyben adófizetési kötelezettség is terheli, amennyiben az általa végzett gazdasági tevékenységre nem vonatkozik adómentesség.
Minden gyermekes szülőnek, aki családi kedvezményre jogosult, visszajár a 2021-ben megszerzett jövedelemből levont adó, ekhó, illetve katások esetében a 2021-es tételes adó negyede.
A hiteltörlesztési moratórium őszi meghosszabbításán túl, november 1-étől is lehet kérelmezni a rászorulóknak a moratóriumot egészen a következő év közepéig.
Az idei negyedik alapkamat-emelés keretében 1,65%-ra emelték a jegybanki alapkamatot.
Fontos döntést hozott a kormány a hitelmoratóriumról Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentése szerint: novembertől jövő év június 30-ig a rászorulók továbbra is igénybe vehetik a hiteltörlesztési moratóriumot.
Az új kormányrendelet értelmében az Üvegkapu használatára kötelezett építési beruházások vonatkozásában az új rendszer az építési munkaterületre történő, vendégek és foglalkoztatottak általi belépés, továbbá az építési munkaterületről történő kilépés adatait tárolja majd.
A távmunka költségeit azok a munkavállalók számolhatják el, akiknek a munkaszerződésükben eleve szerepel a távmunkavégzés, vagy akik munkáltatójukkal a veszélyhelyzeti rendelkezések alapján állapodtak meg a távmunkavégzésről.
Az elektronikus kapcsolattartásra kötelezettek a Bírósági Fizetési Portálon keresztül tudnak a bírósági eljárások során keletkezett fizetési kötelezettségüknek eleget tenni. 2021. június óta a civil szervezetek számára is elérhető az elektronikus fizetési és elszámolási rendszer (EFER).
A kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 2021. szeptember 1-től bevezeti a szálláshelyek kötelező minősítését, vagyis a szálláshelyek minőségi követelményeknek való megfelelésének vizsgálatát, és a szálláshelyek minőségi fokozatokba sorolását ennek alapján.
Ingatlan értékesítése esetén a vevő által megfizetett és elismert foglaló a biztosíték szerepét tölti be, de egyfajta kárátalányként is szolgálhat. Az szja-törvény alapján a kártalanításként, sérelemdíjként, vagyoni elégtételként kapott összeg adómentes. Jogosan merülhet fel a kérdés: adómentes-e a foglaló?
A kisgyermekkel otthon lévő szülők 2021. júliusa óta szövetkezetet alakíthatnak, így rugalmas keretek között vehetnek részt a foglalkoztatásban. Ebben a speciális szövetkezetben a tagok csak személyes közreműködést vállaló természetes személyek lehetnek, és legalább 90 százalékuknak GYED-en vagy GYES-en lévő személynek kell lenniük.
Új kérelemmel bővült az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA) kitölthető űrlapok típusa, az AUTRESZ elnevezésű adatlapon már benyújthatók, módosíthatók, visszavonhatók egyes fizetési könnyítési kérelmek. Az új adatlap elsődleges célja, hogy jelentősen egyszerűsödjön a részletfizetési kérelmek ügyintézése.
A jegybanki alapkamat mértéke a második nyári emelést követően tovább emelkedik: annak mértékét a Monetáris Tanács 1,20%-ban határozta meg.
Az Egyesült Királyságban letelepedett adóalanyok az IAFAK-nyomtatványon igényelhetik vissza a Magyarországon megfizetett áfát.
A járvány után újraindított gazdaság kiemelt jelentőségű szektora, az építőipar felpörgetése a nyersanyagok és termékek szűkösségét eredményezte rövid időn belül. A kormány a veszélyhelyzeti jogalkotás keretei között számos „hadiköltségvetésszerű” rendelkezést hozott az építőipar növekedésének fenntarthatósága érdekében.
A rövid, néhány napig tartó munkák, feladatok esetén a munkáltatók, munkavállalók szívesen alkalmazzák az egyszerűsített foglalkoztatás lehetőségét. Ez a megoldás azért is jó, mert az egyszerűsített foglalkoztatási forma jelentősen csökkenti a munkáltatót érintő adminisztrációs terheket, és anyagilag is előnyösebb.
Nem kevesebb, mint öt év után változtattak a jegybanki alapkamaton: annak mértéke 0,6%-ról 0,9%-ra nőtt. Az alapkamat mértékének módosítása adószabályokat is érint, hiszen az adózás rendjéről szóló törvény a jegybanki alapkamat mértékéhez kötött szankciókat is tartalmaz. Ilyen szankciónak minősül a késedelmi kamat, a késedelmi pótlék és az önellenőrzési pótlék.
Számos adónemet érint a koronavírus-világjárványt követő gazdaság újraindítását elősegítő adózási intézkedésekről szóló új kormányrendelet. Többek között megemelik a Szép Kártyára fizethető összegeket, kérelmezhető adófizetési halasztás és elengedés, emellett 2021-es évre nem kell turizmusfejlesztési hozzájárulást megállapítani, bevallani, megfizetni az arra egyébként kötelezetteknek.
A hallgatók körében közismert, hogy veszélyhelyzetre tekintettel meghosszabbodott a diákigazolványok érvényessége. Kérdésként merült fel ugyanakkor, hogy ha a hallgatói jogviszony megszűnik, a diákigazolványok további érvényességére lehet-e hivatkozni, vagy attól függetlenül fizetni kell az egészségügyi szolgáltatási járulékot.
Az elviteles ételekre és italokra bevezetett 5 százalékos adómérték és az idegenforgalmi adó alóli mentesség a vendéglátó üzletekre és szálláshelyekre vonatkozó korlátozások folyamatos feloldása után is megmaradt. A június 9-én kihirdetett új kormányrendelet az 5 százalékos áfamértéket 2021. augusztus 1-től, az idegenforgalmi adó alóli mentességet pedig 2021. július 1-től megszünteti.
Az építőipar „kifehérítésének” legújabb kormányzati eszköze, az Üvegkapunak nevezett informatikai rendszer. A munkavállalók tartózkodását, adatait minden korábbinál összetettebb módon számon tartó nyilvántartás létrehozása a szakma véleménye szerint időszerű volt, ugyanakkor számos adatvédelmi aggályt is felvet.
A védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának újabb fokozatát tartalmazó kormányrendelet tovább enyhítette a civil szervezetek gyülekezési jogára vonatkozó szabályokat, a május 31-én megjelent legújabb kormányrendelet pedig a még megmaradt korlátozásokat is feloldotta. A szabályok a civil szervezetek döntéshozó-, valamint ügyintéző és képviseleti szerveire egyaránt irányadóak.
Május 31-éig kell elszámolniuk a civilszervezeteknek a 2019-ben kapott 1%-os támogatásukról, amennyiben jövőre is szeretnének a felajánlásból részesülni. Lényeges határidőről van szó, mert ha a szervezet a határidőig a közleményt nem nyújtja be, illetve a a NAV felhívása ellenére nem javítja, kizárják a 2022. évi kedvezményezettek közül.
Agrárminiszteri rendeletben szabályozták újra az élelmiszerek forgalomba hozatalának, valamint előállításának engedélyezésével kapcsolatos előírásokat. A több szabályozási területet (kiskereskedelem, állatvédelem, kistermelők helyzete) is érintő jogszabály bővíti a kistermelők piacra jutási lehetőségeit és tovább csökkenti az ilyen vállalkozások adminisztrációs terheit.
Az e-kereskedelem európai uniós szabályozásában két lényeges változás lép életbe júliustól. Az Európai unión kívülről érkező, 22 eurót meg nem haladó értékű áruk áfamentessége megszűnik, de az áfafizetés egyszerűbbé válik.
Minden vállalkozás köteles a bejegyzését követően, záros határidőn belül elkészíteni, majd minden évben frissíteni a működéséhez kapcsolódó kötelező szabályzatokat. A kötelezettség törvényi kívánalma különösen kifejezetté válik a zárások, beszámolók, kötelező testületi ülések májusi időszakában.
A jelenlegi gazdasági környezetben nem kevés olyan vállalkozás működik, amely a veszélyhelyzet hatásai miatt nem vagy csak határidőn túl tud eleget tenni jogszabályi kötelezettségeinek. A kötelezettségek egyik speciális esete a beszámoló letétbe helyezési és közzétételi szabály megsértése.
A munkavállalók, kevés kivételtől eltekintve, a számítógép előtti munkavégzést nem tudják elkerülni, a monitor használata pedig a munkavállalóra káros hatással járhat. Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy milyen formában lehet elszámolni a munkavégzéshez szükséges szemüveglencse árát, illetve milyen feltételeknek szükséges még megfelelni ahhoz, hogy adómentesen el lehessen számolni?
Az Európai Bizottság 2021. április 19-én elfogadta a 2022–2027-es időszakra szóló regionális támogatási térképeket meghatározó és a 2022-től alkalmazandó regionális állami támogatási szabályozást tartalmazó iránymutatását. Az iránymutatás 2022. január 1-jén lép hatályba.
Az adóhivatalhoz május 31-ig négyféle bevallást kell benyújtani, de a koronavírus-járvány miatt nincs mulasztási bírság, ha június 30-ig beérkezik az igazolási kérelemmel együtt a bevallás és a fizetendő adó is - tájékoztatta az MTI-t Izer Norbert.
Az elmúlt egy év jól ismert, pandémiás viszonyai miatt előtérbe került „otthoni munka” újraértékelését tartalmazza a közelmúltban megjelent kormányrendelet. 2021. május 10. napjától már nem ajánlja a Kormány a „home office” alkalmazását a vállalkozások számára.
A kormány ismét meghosszabbítja a koronavírus miatt nehéz helyzetbe került vállalkozások számára biztosított ágazati bértámogatást. A támogatásra március előtt is jogosult szektorok cégei májusra is kérhetik a munkahelyek megtartását szolgáló állami segítséget – jelentette be Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.
2021. március 11-én változtak a munkaügyi kapcsolat rendezettségéhez szükséges feltételek, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a foglalkoztatás minden szempontból szabályosnak legyen tekinthető. A módosítás legfontosabb eleme, hogy már az egyszeri, végleges határozattal megállapított adózói mulasztás is kizárja a munkaügyi kapcsolatot rendezettségét, vagyis alkalmazotti be nem jelentés esetén az adózó már az első alkalommal felkerül a mulasztók listájára.
2021. április 1-től a 21ELEKAFA-nyomtatvány legfrissebb verzióját kell kitölteniük és beküldeniük a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) azoknak a magyar adózóknak, akik visszaigénylik a más tagállamban rájuk áthárított hozzáadottérték-adót (általános forgalmi adót).
A koronavírus járvány okozta gazdasági visszaesés miatt 2020 márciusától a lakosság és a vállalkozások egy részé számára hiteltörlesztési moratórium lépett életbe, amit az Országgyűlés a 2021-es év közepééig meghosszabbított. A moratórium közelgő lejártára tekintettel áttekintjük a legfontosabb részleteket.
A miniszterelnök április 14-ei bejelentése értelmében a 3 és fél millió beadott vakcina utáni újabb nyitás már a vendéglátást is érinteni fogja. Várhatóan a jövő héten kinyithatnak a teraszok, az iskolák ugyanakkor csak a vártnál kevesebb diákot fogadhatnak.
Április 6-án teljesült a járvány utáni újranyitás első feltétele, a kettőmillió-ötszázezredik COVID-vakcina beadása. Ezzel lehetővé vált a szigorított védelmi intézkedések részleges feloldása.
Még 2019-ben került bejelentésre az az új adójogi szabály, miszerint a négy vagy több gyermekes anyákat életük végéig adómentesség illetné meg. Azóta már tudjuk, hogy az élethosszig tartó mentesség csak adott esetben járhat, valamint, hogy a jogosultság megállapítása már jóval körülményesebb feladat.
A vállalkozások többsége már átállt az új rendszerű online számlázásra, aki még nem tette meg, az március 31-éig teheti meg szankciómentesen. Április 1-jétől már minden számlát, még a magánszemélyek részére kiállítottakat is, látni fog az adóhivatal.
A foglalkoztatást elősegítő szolgáltatásokról szóló új törvény 2021. március 1-jétől új alapokra helyezte a foglalkoztatás-felügyelet és a munkaügyi ellenőrzés rendszerét. Március 10-én megjelentek a régóta várt részletszabályok is.
Ma már természetesnek és rutinszerűnek tűnik a két éve még felfokozott várakozást és számos problémát jelentő Cégkapu használata. A rendszer használata továbbra is nélkülözhetetlen a vállalkozások életében, mivel adóügyeik elektronikus intézésére, a NAV-val való elektronikus kapcsolattartásra, a bevallások beküldésére, hivatalos dokumentumok letöltésére kizárólag a Cégkaput használhatják. Az elmúlt két év tapasztalatai azt mutatják: van még tanulnivaló.
Az áfaalanyok számlaadat-szolgáltatási kötelezettség alá eső számláinak, számlával egy tekintet alá eső okiratainak köre 2021. január 4-től tovább bővül. Ettől az időponttól az adatszolgáltatási kötelezettség kiterjed a nem áfaalany személynek, szervezetnek és a külföldi áfaalanynak kiállított számlára is.
2021. január 1-jétől az Agrárkamara vezeti az őstermelők nyilvántartását. Ez a változás egyúttal azt jelenti, hogy a továbbiakban az Agrárkamara látja el a mezőgazdasági őstermelők és az őstermelők családi gazdaságának nyilvántartásával kapcsolatos hatósági feladatokat is.
A minimálbér és a garantált bérminimum összege az idei évben – 2021. február 1-jei hatállyal – januárban került megállapításra. Ez a helyzet a pénzbeli egészségbiztosítási ellátások megállapítása során is számos kérdést vetett fel. A Magyar Államkincstár – az egységes jogalkalmazás érdekében – tájékoztatót tett közzé a társadalombiztosítási kifizetőhelyek részére.
A mikro-, kis- és közvállalkozások 2021. február 25-ig kizárólag a NAV-on keresztül nyilatkozhatnak elektronikusan az iparűzési adóelőleg csökkentésről, amennyiben élni kívánnak a lehetőséggel.
A 2021. február 1-jei hatállyal megemelt minimálbér gyakorlati alkalmazása számos kérdést vetett fel az adójogszabályok gyakorlati alkalmazása során. A kérdések megválaszolásában a Nemzeti Adó- és Vámhivatal tájékoztatója is segítséget nyújt.
A hazautazással kapcsolatos utazási költségtérítés felső korlátját minden évben a Hivatalos Értesítőben teszi közzé az illetékes miniszter. A közlemény a február 10-i Hivatalos Értesítőben megjelent.
Az ajánlati biztosíték fizetése számos közbeszerzési eljárásnak, pályázatnak elengedhetetlen része. Gyakori kérdésként merül fel, hogy kell-e az ajánlati biztosítékról számlát kibocsátani, és kell-e az ajánlati biztosíték után általános forgalmi adót fizetni?
Tájékoztatót tett közzé a Pénzügyminisztérium a megemelt összegű minimálbér, garantált bérminimum adójogviszonyokban történő alkalmazásáról.
A Kormány a biztonságosabb munkavégzés és a munkahelyi egészségügyi kockázatok csökkentése érdekében meghosszabbította a távmunka szabályainak veszélyhelyzeti alkalmazását is.
2021. február 1-jétől a veszélyeztetett ágazatokban tevékenységet végző vállalkozásoknak nem kell bérleti díjat fizetniük a következő 5 hónapban, amennyiben állami-önkormányzati ingatlanban működnek.
A 2021. január 30-i hatállyal módosuló kormányrendelet értelmében a kedvezményezett tényleges főtevékenységet folytató foglalkoztatók 2021. február hónapra vonatkozóan is mentesülnek bizonyos munkavállalóik után a szociális hozzájárulási adó, illetve a szakképzési hozzájárulás alól. Habár a kisvállalati adó alanyait az előbb említett két adónem nem terheli, a kedvezményes időszak kiterjesztéséből ők sem maradhattak ki.
A társadalombiztosítási törvény 2021. január 1-jétől hatályos módosítása alapján visszamenőleges hatállyal alkalmazható az a szabály, mely szerint nem kell alkalmazni a járulékfizetési alsó határra vonatkozó rendelkezést a munkaviszonyban álló és csecsemőgondozási díjban részesülő biztosított esetében.
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara írásban tett megkeresést a Pénzügyminisztérium felé abban a kérdésben, hogy beleszámítandó-e a 3 millió Ft-os határba az építőiparban az olyan bevétel, amelyet jogszabályban meghatározott díjszabás alapján juttat a kifizető.
A szakképzési hozzájárulásra vonatkozó szabályokat 2021. január 1-jétől a szakképzési törvény 104-108. §-ai tartalmazzák. A gyakorlati alkalmazás során bizonytalanságok merültek fel, így a Kormány módosította a szakképzési hozzájárulásra kötelezettre és a szakképzési hozzájárulás-fizetési kötelezettségre vonatkozó szabályokat.
2020. január 1-je óta a termékértékesítés vagy szolgáltatásnyújtás után fizetendő áfa alapja – meghatározott feltételek teljesülése esetén – csökkenthető, ha az adóalany vevő a termék vagy szolgáltatás ellenértékét nem egyenlítette ki. Az adóalap-csökkentés feltételei és a behajthatatlan követelés fogalma 2021. január 1-jén változtak. Az alábbiakban ezen változásokat foglaljuk össze.
A Magyar Közlöny 2021. január 28-i számában kihirdetésre került a 2021. február 1. napjától alkalmazandó minimálbér és garantált bérminimum összege.
A szakképzési hozzájárulásra vonatkozó szabályokat 2021. január 1-jétől a Szakképzési törvény 104-108. §-ai tartalmazzák. A gyakorlati alkalmazás során bizonytalanságok merültek fel, így a Kormány módosította a szakképzési hozzájárulásra kötelezettre és a szakképzési hozzájárulás-fizetési kötelezettségre vonatkozó szabályokat.
A családi gazdaságokról szóló 2020. évi CXXIII. törvény 2021. január 1-jétől átfogóan módosította a mezőgazdasági őstermelők szociális hozzájárulási adófizetési kötelezettségét. Cikkünk ezen új szabályokat ismerteti.
A Pénzügyminisztérium rendelete megszüntette az adatszolgáltatási kötelezettséget a nyugta helyett kibocsátott számlákról.
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara kérdést intézett a Pénzügyminisztériumhoz: 2021. január 1-jétől meg kell-e fizetniük a vállalkozásoknak a szakképzési hozzájárulást a Széchenyi Pihenő Kártyára érkező béren kívüli juttatások esetében?
Megszületett a megállapodás az idei minimálbérről és a garantált bérminimum összegéről – jelentette be Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara ingyenesen elérhető szerződésmintát készített azok számára, akik családi gazdaságot kívánnak létrehozni.
A Magyarországon élő/tartózkodó brit állampolgárok egészségügyi ellátásra való jogosultságával kapcsolatban tájékoztatta a NEAK az egészségügyi szolgáltatókat, hogy a brit állampolgárok változatlan feltételekkel vehetnek igénybe egészségügyi szolgáltatást az Európai Unió tagállamaiban a megállapodás hatályba lépését megelőző átmeneti (ideiglenes alkalmazási) időben is.
A szálláshely szolgáltatók 2021. január 31-ig kötelesek adatszolgáltatási kötelezettséget teljesíteni a jegyző felé a fogadott vendégek számáról és a vendégek által a szálláshelyen eltöltött éjszakák számáról.
A súlyosan fogyatékos személyeket megillető személyi kedvezmény 2021. január 1-jétől már nem adókedvezményként, hanem összevont adóalapot csökkentő kedvezményként érvényesíthető.
A kata törvény külön részt szentel a munkaviszonytól való elhatárolás témakörére. Vannak tevékenységek, amelyeket nem lehet vállalkozóként végezni, hiába készül róla vállalkozói szerződés, ha a tevékenység burkolt munkaviszonyt színlel. Ilyen pl a bolti eladó, recepciós stb.
Orbán Viktor miniszterelnök bejelentése nyomán teljes jövedelemadómentességet kapnak azok a fiatalok, akik még nem töltötték be a 25. életévüket.
2021. január 1-jétől akkor adómentes a személygépkocsi értékesítése, ha annak beszerzését nem terhelte előzetesen felszámított adó, de amennyiben terhelte volna, az levonási tilalom alá esett volna, kivéve azt az esetet, ha a beszerzés továbbértékesítési céllal történt. Ez utóbbi esetben az értékesítés így adóköteles.
2021. január 20-ával esedékes a kisvállalati adó (kiva) soron következő előlegének bevallása és megfizetése. A kiva oly módon működik, hogy a negyedéves adóelőleget a tárgynegyedévet követő hónap 20-áig kell meghatározni. A most esedékes adóelőleg tehát a 2020-as adóév IV. negyedévére, 2020. október-december hónapokra vonatkozik.
A Kormány döntése értelmében 2021. január 1-jétől a veszélyhelyzet megszűnéséig továbbra sem kell a kötelezetteknek turizmusfejlesztési hozzájárulást és idegenforgalmi adót fizetniük.
Az év végi jogszabálymódosítási hajrában megszüntetésre került a számlázó programokra vonatkozó adóhatósági bejelentés kötelezettsége.
A NAV március végéig nem szab ki mulasztási bírságot akkor, ha az áfaalanyok nem vagy nem megfelelően szolgáltatnak adatot azokról a számláikról, amelyek 2021. január 4-től újonnan kerülnek be az adatszolgáltatással érintett számlák körébe.
A Kata törvény 2021. január 1-jétől hatályos rendelkezése szerint 40 százalékos adókötelezettség keletkezik, ha a kifizető a tárgyévben ugyanazon kisadózó vállalkozásnak az év elejétől összesítve 3 millió forintot meghaladó összegű bevételt juttat. Az adókötelezettség jogszerű teljesítése érdekében egy új tájékoztatási kötelezettséget ír elő a Kata törvény, melyhez kapcsolódik egy fontos határidő: 2021. január 15. Cikkünk végén megtalálja a szükséges nyomtatványokat!
2021. január 1-jével változnak az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszerre (EKÁER) vonatkozó szabályok.
Az Országgyűlés elfogadta azt a törvényt, amely a csecsemőgondozási díj mértékét 70 százalékról 100 százalékra emeli. A díj mértékének emelésével a Kormány a gyermekvállalás előtt dolgozó édesanyákat, illetve egyéb jogosultakat támogatja abban, hogy a szülési szabadság alatt a jövedelmük ne csökkenjen, a korábbi nettó keresetüknél magasabb összegű ellátást kapjanak kézhez.
A minimálbér és a garantált bérminimum jövő évi emeléséről nem jött létre a megállapodás, ezért a tárgyalások januárban folytatódnak. De akkor mivel kell számolni 2021. január 1-jétől?
A Kormány 2020. december 24-én megjelent rendelete alapján a keresőképtelenség igazolását az orvos elektronikus úton, e-mailben is továbbíthatja a beteg részére. Az orvosi igazolást pedig a beteg is elektronikus úton továbbíthatja a munkáltatója részére, amelyet a munkáltató köteles ebben a formában is fogadni és igazolni. A kormányrendelet módosítása 2021. február 8-ig lesz érvényben.
2020. december 23-ától újabb ágazattal bővült a veszélyeztetett ágazatok köre. Az adózási könnyítések az egyéb szárazföldi személyszállítás tevékenységet főtevékenységként végző vállalkozásokra is kiterjednek.
A gépjárműadóval kapcsolatos adóztatási feladatokat 2021. január 1-jétől a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) veszi át. A változás a gépjármű-üzembentartókat (tulajdonosokat) nem érinti.
Megszűnt a vállalkozások legbonyolultabb, és egyben az év végén jelentős anyagi megterhelést is jelentő adminisztrációs kötelezettsége, az adóelőleg feltöltési kötelezettség. Tavaly már nem kellett feltölteni a társasági adót, idén pedig a helyi iparűzési adóban is megszűnik a feltöltés.
Kihirdették a jövő nyáron hatályba lépő új bortörvényt. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa által megalkotott új bormarketing stratégia, továbbá az Agrárminisztérium együttműködése eredményeként létrejött jogszabály egyszerre kíván megfelelni a 21. század követelményeinek és a felelősségteljes, tudatos borfogyasztás szempontjainak.
2021. január 1-jétől megszűnik az ideiglenes jelleggel végzett iparűzési tevékenység adóztatása. A változás miatt több adózási szabály és részletszabály is módosul.
A Kormány 2020. november 4-én ismét veszélyhelyzetet hirdetett, majd néhány nappal később a leginkább érintett vállalkozások részére kedvezményeket biztosított. Ezeket első körben 2020. november hónapra érvényesíthették a meghatározott tevékenységi kört végző vállalkozások. A kedvezmények 2020. december 10-től kiterjesztésre és meghosszabbításra kerültek. Cikkünk ismerteti a jogosultakat, a kedvezményeket, a határidőket.
A 2020. november 4-én ismételten kihirdetett veszélyhelyzet miatt leginkább érintett vállalkozások utólagosan folyósított bértámogatást igényelhetnek, ha a jogszabályi feltételek teljesülnek. A bértámogatást első körben 2020. november hónapra érvényesíthették a vállalkozások. A lehetőség 2020. december 10-től kiterjesztésre és meghosszabbításra került. Ismertetjük a hatályos részletszabályokat.
Az Országgyűlés által nemrégiben elfogadott adócsomag új rendelkezése szerint a kifizető adómentesen biztosíthatja a járványügyi szűrővizsgálatot a juttatás időpontjától függetlenül.
A vendéglátás, a szálláshely, a művészet, a szórakoztatás és a szabadidő szektorokban az 50 százalékos bértámogatást jövő év január végéig fenntartja a Kormány – jelentette be Varga Mihály a turizmus és a vendéglátás területének ágazati képviselőivel tartott egyeztetését követően a közösségi oldalán.
2021. január 1-jétől egy magánszemélynek csak egy kisadózói jogviszonya lehet. Ha 2021. január 1-jén egy magánszemélynek több kisadózói jogviszonya van, akkor csak a legkorábban bejelentett jogviszonya szerepelhet a NAV nyilvántartásában. A többi kisadózói jogviszonyát a NAV törli a nyilvántartásból.
A kormány rendeleti intézkedéssel megtiltotta az önkormányzatoknak, hogy 2021-ben megemeljék a helyi és a települési adókat, új adót vezessenek be, illetve eltöröljék az eddigi adókedvezményeket.
A Kormány a koronavírus-világjárvány terjedésének lassítása érdekében kormányrendeletben határozott a szálláshely-szolgáltatók meghiúsuló foglalásaiból eredő bevételkiesés részleges megtérítéséről. A támogatás már online igényelhető.
November 14-étől öt százalékra csökkent az elvitelre vagy házhoz szállítással értékesített ételek és italok áfája. A kedvezményes áfa alkalmazásának feltételei vannak. A NAV tájékoztatója felhívja a figyelmet, hogy milyen feltételek teljesülése szükséges az 5 százalékos adómérték alkalmazásához.
Az Országgyűlés elfogadta az egyes adótörvények módosításáról szóló törvényt. Az alábbiakban összefoglaljuk a 2021-es évtől várható legfontosabb változásokat. Cikkünk folyamatosan frissül!
Jövőre még kedvezőbbé válik a kisvállalati adó (kiva), melynek mértéke 11 százalékra csökken, választási értékhatára a triplájára nő. A Pénzügyminisztérium kiva-kalkulátorral segíti az adózási forma választását.
Kedvező adózási feltételeket, csökkenő adminisztrációs terheket és a 21. századi elvárásoknak megfelelő működési környezetet biztosít az őstermelők számára az Országgyűlés által kedden elfogadott családi gazdaságokról szóló jogszabály.
A Kormány tavasszal a koronavírus-járvány terjedése miatt enyhített az üzleten kívüli kereskedelmi tevékenység és a csomagküldő kereskedelem szabályain. A koronavírus-világjárvány második hullámára tekintettel most ismét veszélyhelyzeti szabályok léptek életbe.
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium Munkavédelmi Főosztálya közzétette tájékoztatását az információtechnológiai vagy számítástechnikai eszközzel végzett távmunkavégzés során biztosítandó munkakörülményekről.
A Kormány gazdaságvédelmi rendelete szerint az állam megtéríti a szálláshely-szolgáltatók részére a 2020. november 8. napjáig regisztrált foglalások után számított nettó bevétel 80 százalékát.
Öt százalékra csökken az elvitelre vagy házhoz szállítással értékesített ételek és italok áfája az éttermek zárva tartásának átmeneti időszakára a Kormány döntése alapján.
A veszélyhelyzettel leginkább érintett vállalkozások utólagosan folyósított bértámogatást igényelhetnek, ha a jogszabályi feltételek teljesülnek.
A Kormány legújabb védelmi intézkedése szerint november 11-étől este 8 óra és reggel 5 óra között kijárási tilalom lép életbe, mindenkinek haza kell érnie este 8 óráig. A kijárási tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, amelyet igazolni szükséges. Az igazolás tartalmi követelményeit a Kormány közzétette.
A Kormány az Országgyűlés felhatalmazása alapján elfogadta és kihirdette a koronavírus-világjárvány második hulláma elleni védekezésről szóló kormányrendeletet. A rendelet 2020. november 11-én hatályba is lépett. Cikkünkben összefoglaltuk a vállalkozásokat érintő legfontosabb, azonnali intézkedést igénylő döntéseket.
A társadalombiztosítási rendszerben a biztosítás az annak alapjául szolgáló jogviszonnyal egyidejűleg, a törvény erejénél fogva jön létre. Vannak azonban olyan jogviszonyok, amelyek nem eredményeznek biztosítási kötelezettséget. Lássuk, melyek ezek a jogviszonyok!
Az Egyesült Királyság 2020. január 31-én kilépett az Európai Unióból (BREXIT). A kilépést követő, 2020. december 31-ig tartó átmeneti időszak után új korszak kezdődik. Mi várható jövőre a személyi jövedelemadó, járulékok és társasági adó terén?
Orbán Viktor miniszterelnök bejelentését követően, november 3-án éjfél előtt néhány perccel megjelent a Magyar Közlöny, amelynek egyik rendelete ismét kihirdette a veszélyhelyzetet, a másik rendelete pedig további szigorításokat, többek között kijárási korlátozást vezetett be.
Az Egyesült Királyság 2020. január 31-én kilépett az Európai Unióból (BREXIT). A kilépést azonban még 2020. december 31-ig egy átmeneti időszak követi. De mi várható az átmeneti időszak után?
Marad az adócsökkentés a Széchenyi Pihenő Kártyánál 2021. június 30-ig, ha az Országgyűlés megszavazza a javaslatot. Így továbbra is csak 15 százalékos személyi jövedelemadót kell majd fizetni a SZÉP Kártyára utalt összegek után.
Az Országgyűlés 2020. október 20-án elfogadta a pénzügyi nehézséggel küzdő vállalkozások helyzetének stabilizálását szolgáló hiteltörlesztési moratórium fél éves meghosszabbításáról szóló törvényt.
A Kormány benyújtotta az Országgyűlés elé az egyes adótörvények módosításáról szóló törvényjavaslatot. Mutatjuk a várható legfontosabb változásokat!
Az Egyesült Királyság 2020. január 31-én kilépett az Európai Unióból, azonban a kilépést egy 2020. december 31-ig tartó átmeneti időszak követi. Cikkünk választ ad arra, hogy változtak-e az EKÁER-bejelentéssel kapcsolatos szabályok az Egyesült Királyság EU-ból való kilépése miatt?
Az új társadalombiztosítási törvény 2020. július 1-jétől bevezette a járulékfizetési alsó határt. A kiva szerint adózó vállalkozásoknál adóalapot képeznek a személyi jellegű kifizetések. Az új szabályozásra tekintettel kérdésként merült fel, hogy mi minősül személyi jellegű kifizetésnek? A tényleges vagy a minimum járulékalap? A válasz közvetlenül az adóhatóságtól érkezett.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idéntől elkészíti a tagok tagdíjbevallását, és lehetővé tette, hogy a tagok helyett a könyvelőjük/könyvvizsgálójuk is elvégezhesse a tagdíj elfogadását, korrekcióját. Az új lehetőségre időszerű figyelni, mert a tagdíjbevallás és -fizetés időszaka most van október 1. és 31. között.
A Szerencsejáték Felügyelet október 12-én megjelent tájékoztatója felhívja a figyelmet arra a jogszabályváltozásra, amely október 10-étől megtiltja a kaszinók vendégforgalom számára történő nyitva tartását 23 óra és 06 óra között. A korlátozó rendelkezés miatt szükséges a részvételi szabályzat nyitva tartásra vonatkozó részének megfelelő módosítása és a Szerencsejáték Felügyelet részére történő megküldése.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) publikálta az Online Számla 3.0 rendszer dokumentációját, amely alapján a számlázószoftverek fejlesztői megkezdhetik a fejlesztést az új adatszolgáltatási verzióhoz.
Az Országgyűlés 2020. október 6-án elfogadta az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt, mely jelentős béremelést biztosít az egészségügyben, szabályozza a foglalkoztatást, és büntethetővé tette a hálapénzt.
A NAV az internetes oldalán felhívást tett közzé, melyben az internetes böngészők frissítését ajánlja az adózók számára. De miért is szükséges a frissítés?
A kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás elsősorban turisztikai jellegű, lakóingatlan rövid távú hasznosításában álló szolgáltatás, de megjelenhet benne egyéb szolgáltatás is (takarítás, reggeli étkezés biztosítása a vendég számára). Az üzemeltetőknek többféle jogszabályi rendelkezésnek kell megfelelniük, melyek teljesítését különböző hatóságok ellenőrzik. Nézzük a szálláshely-szolgáltatókat érintő adóhatósági ellenőrzések főbb szempontjait!
Munkaviszony esetén a szociális hozzájárulási adó alapja megegyezik a járulékalappal, így ha az egyéni járulékot a minimálbér 30 százalékának alapulvételével kell megállapítani, akkor értelemszerűen ez lesz a szociális hozzájárulási adó alapja is. De mi a helyzet a szocho kedvezmények alapjával?
A családok és a vállalkozások számára is jelentős adóügyi könnyítésekről döntött a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs. Kedvezően változnak a kiva szabályai és újabb egyszerűsítések várhatóak az adminisztrációs terhek terén.
Ingatlan bérbeadás esetén nem minősül bevételnek az ingatlan használatához kapcsolódó más személytől vásárolt szolgáltatásnak a bérlőre áthárított díja. Gyakori kérdés, hogy alkalmazható-e ez a szabály a bérlő által fizetett közös költségre is?
A szeptembertől ismételten bevezetett utazási korlátozások körében jelentős kivételt képeznek a magyar és nem magyar állampolgárok üzleti célú útjai. A Rendőrség oldaláról tölthető le annak az igazolásnak a mintája, amellyel hitelesen és biztonságosan lehet igazolni az említett gazdasági vagy üzleti célú utazást.
Közeledik a 2019. évi helyi iparűzési adóról szóló bevallás benyújtásának szeptember 30-i határideje. Ennek a bevallásnak az elkészítésekor eltérő szabályokat kell alkalmaznia az adóelőleg összegének megállapítására annak az adózónak, aki a bevallást szeptember 15-ét követően nyújtja be.
A számlázás és adatszolgáltatás új korszakát jelentő júliusi változások bizonytalan helyzetben találták a szállásadó magánszemélyeket. Különösen a fizetővendéglátó tevékenységet folytató magánszemély vonatkozásában válaszolható meg igen nehezen az a kérdés, hogy vonatkozik-e rájuk az online számlaadat-szolgáltatási kötelezettség? A kérdés nem egyszerű és nem is egyértelmű. Lássuk, miért!
A Vállalati Fehér Könyv alapvető célja, hogy a folyamatos és biztonságos működés fenntartása érdekében praktikus segítséget nyújtson a következő járványhullámra. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a koronavírus-járvány terjedésének megelőzésében, a kockázatok csökkentésében segíti a hazai vállalkozásokat új, online elérhető kiadványával.
Gyakran felmerülő kérdés, hogy kell-e élelmiszerlánc-felügyeleti díjat fizetni azoknak az élelmiszerbolti kiskereskedőknek is, akik csak és kizárólag más adóalany által forgalomba hozott élelmiszerekkel kereskednek. A fő kérdés az lehet, hogy vajon az élelmiszerlánc valamennyi, a gyártó és a végső felhasználó közötti „köztes” tagjára vonatkozóan fennáll-e az élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallás készítési és fizetési kötelezettség. A választ szerencsére gyorsan megkaphatjuk.
Az online számlázás 2021-ben válik teljessé, amikor már minden számlát, még a magánszemélyek részére kiállítottakat is, látni fog az adóhivatal. A vállalkozások zökkenőmentes átállását a 2021. január 1-jétől március 31-ig tartó szankciómentes időszak biztosítja.
Nehéz lenne vitatni, hogy a nyáron hatályba lépő tb-törvény új alapokra helyezte az egészségügyi ellátások igénybe vételének rendszerét. Az újdonságok egyike, hogy ha a kötelezett nem fizet egészségügyi szolgáltatási járulékot, és az ebből keletkező hátralék összeg meghaladja az egészségügyi szolgáltatási járulék hatszorosát, a kötelezett elveszíti az egészségügyi szolgáltatások térítésmentes igénybevételére való jogosultságát.
Az állami adóhatóság tájékoztatása szerint már letölthető a NAV honlapjáról a 20EGYREG jelű adatlap, amit azoknak a civil szervezeteknek kell beadniuk, akik 2021-től igényt tartanak a magánszemélyek 1%-os felajánlásaira, és korábban még nem regisztráltak. Figyelem: az adatlap 2020. szeptember 30-ai határideje jogvesztő!
Az adóalany a számla kibocsátásáról, főszabály szerint, legkésőbb a teljesítésig köteles gondoskodni. Gyakran felmerülő kérdés a gazdasági kapcsolatban álló felek között, hogy megfelel-e az adólevonási jog gyakorlásának tárgyi feltételeként a számla akkor is, ha azt a számlakibocsátó a teljesítést követő 15 napon túl állítja ki?
Mint ismert, július 1-jétől a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) vezeti az egyéni vállalkozók nyilvántartását, azonban az egyéni vállalkozók továbbra is a Webes ügysegédet használhatják.
Az egészségügyi szolgáltatásra társadalombiztosítás keretében nem jogosult személyek a jövőben az általuk igénybe vett egészségügyi szolgáltatásért térítési díjat kötelesek fizetni. Sürgős szükség (életveszély) fennállása esetén nyújtott szolgáltatásért a szolgáltató csak utólagos díjfizetést írhat elő.
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium rövid tájékoztatóban foglalta össze a kiküldetés szabályainak 2020. július 30-i változásait.
A Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében meghirdetett munkahelyvédelmi bértámogatás és a KFI szektor munkavállalóinak foglalkoztatásához igényelhető bértámogatás 2020. augusztus 31-ig igényelhető. A bértámogatás eddig közel 15 ezer vállalkozás esetén járult hozzá a munkavállalók megtartásához.
A járvány elleni védekezés érdekében a beutazási korlátozásokkal összefüggésben újabb szigorításra került sor. Mostantól nem minősül keresőképtelennek az, akinél a járvány szempontjából kockázatos, tehát sárga vagy piros besorolású országból való hazatérése után Magyarország területére történő beutazáskor hatósági házi karantént rendeltek el.
Egy közelmúltban megtartott minisztériumi sajtótájékoztató nyomán ismételten napirendre került a járványhelyzet alatt számtalanszor érintett távmunka és home office kérdésköre. A tapasztalatok eddig is azt mutatták, hogy a szellemi foglalkozásúak legalább egyharmada a járvány elmúltával is home office-ban maradt, ősztől pedig a Kormány is erőteljesen támogatni kívánja a nem hagyományos foglalkoztatási formák terjedését. Ennek látványos jele lenne, hogy a tételes elszámolás helyett a munkáltató járuljon hozzá a munkavállaló rezsiköltségeihez.
A jövőben teljesen elektronikus módon, okmányolvasó használatával és kötelező informatikai program (szálláshely-kezelő szoftver) alkalmazásával kell majd a szálláshely-szolgáltatónak teljesítenie adatszolgáltatási kötelezettségét a turisztikai tárhely-szolgáltató felé.
Továbbra sem éri majd meg ún. vegyes életbiztosításokba fektetni. Legalábbis ezt sejteti az a legfrissebb MNB rendelet, amely 2021-től 1,8%-ra csökkenti az újonnan megkötött, forintos megtakarítási célú életbiztosítások maximális technikai kamatlábát.
Közismert, hogy a vendéglátás körében készített ételek és italok különböző áfa-kulcsokkal adóznak és ennek megfelelően különböző, "A", "B" és "C" jelű forgalmi gyűjtőkben kell azok számláit elhelyezni. Az ellenőrzési tapasztalatok mégis azt mutatják, hogy a vendéglátósok körében az online pénztárgép forgalmi gyűjtőjének használata bizonytalan, sok a tévesen használt gyűjtő, ami helytelen általános forgalmi adókulcs használatával is jár.
Az osztatlan közös tulajdon megszüntetését szabályozó új törvény célja a még mindig igen jellemző földtulajdoni forma, az osztatlan közös tulajdon sajátosságaiból eredő, nehezen kezelhető tulajdoni és használati viszonyainak egyszerűsítése. Az új megközelítésű megszüntetési formák mellett fontos új szabályok kerültek bevezetésre a tulajdoni adatok rendezése, a tulajdoni hányadok megosztása, minimális területnagyság vonatkozásában. Az állam tulajdonszerzésére is szélesebb körben lesz lehetőség. A jogszabály 2021. január 1-étől lép hatályba.
A munkahelyekre történő visszatérés egyik feltétele lehet a koronavírus teszt, melynek elvégzését a munkáltató biztosítja ingyenesen a munkavállalók részére. A teszt elvégzésének adókötelezettsége ugyanakkor eltérhet attól függően, hogy a veszélyhelyzet alatt vagy az után biztosították. Nézzük a különbséget!
2020. július 1-jétől új adatszolgáltatási kötelezettség vonatkozik a határokon átnyúló adótervezési konstrukciókra. Az adatszolgáltatás célja, hogy a NAV és a tagállami adóhatóságok átfogó információkat kapjanak a jogszabályban meghatározott adótervezési konstrukciókról. A NAV tájékoztatót tett közzé az adótervezésben közreműködőkre és a határokon átnyúló konstrukciókban érintett adózókra vonatkozóan.
Az Online Számla rendszerben a számla befogadója lekérdezheti azon számlák adatait, amelyekről a számla kibocsátója adatszolgáltatást teljesített, mivel hasznos lehet, ha a számla befogadója megismeri, ellenőrzi a számlakibocsátó által az Online Számla rendszer felé szolgáltatott számlaadatokat. De vajon köteles-e ellenőrizni a számla befogadója, hogy a számla kibocsátója teljesítette-e az adatszolgáltatási kötelezettségét?
Módosították a rövid távú szálláshely-kiadással (AIRBNB) összefüggő törvényeket. A módosítás meghatározza a magánszálláshely fogalmát és önkormányzati hatáskörbe utalja a magánszálláshely és az egyéb szálláshely egy naptári éven belüli hasznosíthatósága időtartamának megállapításának lehetőségét. Az önkormányzatnak a rendeletében foglalt korlátozásról tájékoztatást kell adnia a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ üzemeltetője részére.
Az adóelőleg feltöltési kötelezettség a vállalkozások legbonyolultabb, és egyben az év végén jelentős anyagi megterhelést is jelentő adminisztrációs kötelezettsége. Ez a nehéz feladat rövidül meg azáltal, hogy tavaly már nem kellett feltölteni a társasági adót, idén pedig a helyi iparűzési adóban is megszűnik a feltöltés.
Magyarország 2021. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló törvény 2020. július 15-i hatállyal megszüntette a reklámhordozók építményadó kötelezettségére vonatkozó rendelkezéseket.
A nyári szünidőben nagyon sok diák vállal rövidebb-hosszabb ideig munkát annak érdekében, hogy a nyaraláshoz – nem ritkán a tanulmányok folytatásához – szükséges anyagiakat megszerezze. A diákok munkaviszonyban történő foglalkoztatása esetén a Munka Törvénykönyvének szabályait is alkalmazni kell. Gyakori kérdés, hogy jár-e a rendes szabadság a nyári munkát végző diákoknak?
A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa a 2020. július 21-i ülésén a gazdasági és pénzügyi folyamatokat áttekintve 2020. július 22-i hatállyal 0,75 százalékról 0,6 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot.
2020. július 8. óta értéktől függetlenül illetékmentes a testvérek közötti öröklés és ajándékozás. Korábban csak az egyenes ági rokonok, tehát szülő és gyermek, valamint özvegy és házastárs örökrésze és ajándéka mentesült az illeték alól.
2020. július 18-án megszűnik a veszélyhelyzet miatti kockázati biztosíték alóli mentesség, és másnaptól, 2020. július 19-től ismét kell kockázati biztosítékot nyújtani.
A koronavírus-járvány miatt akár 5 millió forinttal is csökkenhet a fizetendő adó, ám ezt legkésőbb július 17-én lehet kérni az adóhivataltól – tájékoztatta az MTI-t Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a 2020. évben is meghirdette a Nyári diákmunka 2020. elnevezésű munkaerőpiaci programot, amely már diákkorban elő kívánja segíteni a fiatalok munkához jutását. A programban a munkáltatók bértámogatást igényelhetnek a 16 és 25 év közötti nappali tagozaton tanuló diákok foglalkoztatásához, azzal, hogy a bértámogatáson felül megtérítésre kerül a szociális hozzájárulási adó is.
Áder János elnöki nyilatkozatot tett közzé a központi költségvetés megalapozásáról szóló törvény kihirdetéséről. A törvény jelentősége, hogy lényegesen és jelentősen módosítja a kata szerinti adózás szabályait 2021. január 1-jétől.
Az Áfa törvény meghatározása meglehetősen tág teret és rugalmas értelmezési lehetőséget biztosít az elektronikus számla és számlázás fogalmának értelmezéséhez. A számlák számára előírt követelményeket (adattartalom sértetlensége, hitelesség, olvashatóság) azonban ezekben az esetekben is teljesíteni kell. Egy közelmúltban megjelent NAV tájékoztató segít az elektronikus számlázás egyszerűbb módszereit megtalálni.
Főszabály szerint az adóalanynak a termékértékesítésről, szolgáltatásnyújtásról számlát kell kibocsátania. Annak az adóalanynak, aki jogszabály alapján mentesül a számlakibocsátás alól, nyugtát kell adnia. Külön rendeletben meghatározott feltételek mellett a nyugtaadást pénztárgéppel kell teljesíteni. Tehát egy ügyletről egyféle bizonylatot – számlát vagy nyugtát – kell kibocsátani a dupla bizonylatolás miatti kétszeres adatszolgáltatás elkerülése érdekében.
Az Országgyűlés 2020. július 3-án fogadta el a Magyarország 2021. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló törvényt, amely jelentősen szigorítja a kata szerinti adózás feltételeit. A jövő évtől a kisadózó csak egy helyen lehet kisadózó, és 40 százalékos adó fogja terhelni a kapcsolt vállalkozástól származó, illetve a 3 millió forintot meghaladó bevételt.
A Kormány ebben az évben is jelentős összeggel támogatja a nyári szünetét tevékenyen töltő diákok munkába állását. Minden évben levonható tanulság ugyanakkor, hogy a nyári munkavégzés rövidebb időtartama és a gyakorlat hiánya miatt a diák munkavállalók kiszolgáltatottabbak, így fokozottabban fennáll annak a veszélye, hogy a munkáltató nem tartja be a munkaviszonnyal kapcsolatos szabályokat, vagy ami még rosszabb: a munkavállalókat anyagilag is „megrövidíti”.
A Kormány még a veszélyhelyzet kihirdetését követően döntött a 2020. március 24-én folyamatban lévő végrehajtási eljárások automatikus szüneteléséről a veszélyhelyzet megszűnését követő 15. napig. A veszélyhelyzet 2020. június 18-án szűnt meg, így a 15 napos türelmi idő lejárta után az adóvégrehajtási eljárások is újraindulnak.
A koronavírus-járvány terjedésével összefüggésben egyre nagyobb igény merült fel a bizonylatok, így a számlák elektronikus továbbítására, befogadására. A NAV által kiadott tájékoztató azok számára kíván segítséget nyújtani, akik a közelmúlt járványügyi eseményeire tekintettel tértek át az elektronikus számlázásra, illetve ebben az időszakban fogadtak be először ilyen bizonylatokat. A múltbéli tapasztalatok sajnos még a jövőben is hasznosak lehetnek.
2020. július 1-jével új időszámítás kezdődik a számlázásban és a számla-adatszolgáltatásban. Ettől az időponttól kezdődően számla-adatszolgáltatásra kötelezettek mindazok, akik áfa-alanyként belföldön nyilvántartásba vett áfa-alany részére, belföldön teljesítenek termékértékesítést, szolgáltatásnyújtást, és erről számlát, számlával egy tekintet alá eső okiratot állítanak ki.
2020. július 1-jével négy járulékfajta olvad egybe, létrehozva egy 18,5 %-os, társadalombiztosítási járuléknak nevezett új közterhet. Emellett 15,5 százalékra csökken a szociális hozzájárulási adó, és minden dolgozó nyugdíjast megillet a járulékmentesség. A változás a családokat is érinti, ugyanis kedvezőbbé válik a gyermekek után járó családi kedvezmény.
A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) tájékoztatóban hívta fel a figyelmet arra, hogy 2020. július 1-jétől csak akkor lehet elszámolni az utazási költségtérítéshez szükséges számlákat, ha azon szerepel a munkáltató adószáma vagy a csoportazonosító száma, így akik a BKK jegyautomatáiból szoktak számlát kérni, azoknak most érdemes lehet új QR-kódot igényelniük.
A veszélyhelyzet megszűnését követő naptól a keresőképtelenségről szóló orvosi igazolásokat a korábbi gyakorlat szerint legalább kéthetenként ki kell kiállítani.
Július 1-jétől a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vezeti az egyéni vállalkozók nyilvántartását, azonban az egyéni vállalkozók továbbra is a Webes ügysegédet használhatják.
A Kormány a veszélyhelyzeti kormányrendeletében 2020. március 1. és 2020. június 30. között felfüggesztette a turizmusfejlesztési hozzájárulási kötelezettséget. A veszélyhelyzet megszűnését követően a felfüggesztés 2020. december 31-ig meghosszabbításra került.
A NAV meghatározott feltételek fennállásakor nem szab ki mulasztási bírságot, ha az adóalany a 2020. július 1. és 2020. szeptember 30. közötti időszakban a számlaadat-szolgáltatási kötelezettségét nem, vagy nem megfelelően teljesíti.
A csökkentett munkaidős foglalkoztatás bértámogatásáról szóló kormányrendelet a veszélyhelyzet megszűnésével hatályon kívül helyezésre került. A bértámogatás azonban 2020. augusztus 31-ig még igényelhető, de néhány rendelkezést eltérően kell, illetve lehet alkalmazni.
A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa a 2020. június 23-i ülésén a gazdasági és pénzügyi folyamatokat áttekintve 2020. június 24-i hatállyal 0,9 százalékról 0,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot.
Az Országgyűlés június 16-án, a rendkívüli jogrend megszüntetését követően megszavazta azt a törvényt is, amely biztosítja a veszélyhelyzet idején elfogadott rendkívüli intézkedések átmeneti szabályozással való továbbélését. Év végéig felfüggesztve marad az idegenforgalmi adó fizetés és a turizmusfejlesztési hozzájárulás. A veszélyeztetett ágazatok továbbra is védelemben részesülnek és a SZÉP Kártya Szocho mentessége is továbbél. Mutatjuk a részleteket!
2020. július 1. mérföldkő lesz az általános forgalmi adózásban. Ettől az időponttól jelentősen változnak a számlaadat-szolgáltatás szabályai. A határidő közeleg, de még számos kérdés merül fel mind a könyvelők, mind a vállalkozások részéről. Cikkünkben összefoglaltuk a számlázó programmal kiállított számlákra vonatkozó adatszolgáltatási kötelezettség szabályait.
Az Országgyűlés honlapján elérhető törvényjavaslat számos intézkedése segít abban, hogy a jövő évi költségvetés még erőteljesebben szolgálja a járvány miatt szükségessé vált gazdaságvédelmi lépéseket. Az adó- és adminisztrációcsökkentés mellett a kormány lazított az egészségügyi ellátás jogosulatlan igénybevételéhez kapcsolódó szankciórendszeren is.
Már elérhető a Nemzeti Adó- és Vámhivatal saját fejlesztésű mobilapplikációja, amivel a számlák mobiltelefonon is kiállíthatók. Az alkalmazás letöltése és használata ingyenes, automatikusan teljesíti a kötelező adatszolgáltatást. Az új fejlesztéssel kiegészült Online Számlázó a legkényelmesebb és legtakarékosabb megoldás az Online Számla rendszerbe újonnan bekapcsolódó vállalkozások számára is.
Az adóhatóság felhívta az adózók figyelmét arra, hogy a 2019. évi reklámadó kötelezettséget 2020. június 2-ig kell teljesíteni, vagyis a naptári év szerinti adózók esetében a 2019-re befizetett adóelőlegek és az adó éves összege közötti különbözetet eddig az időpontig kell bevallani és befizetni, illetve a többletbefizetést ettől az időponttól lehet visszaigényelni.
Az élelmiszerlánc-felügyelet alá tartozó tevékenységet végző vállalkozásoknak élelmiszerlánc-felügyeleti díjat kell fizetniük. A 2020. évi felügyeleti díj bevallásának határideje az élelmiszerlánc szereplők többségénél 2020. május 31. A járványhelyzetre tekintettel a vendéglátás, a közétkeztetés és a turisztika ágazatokban érintett cégek esetében azonban 2020. szeptember 30-ra módosult a határidő.
A világjárvány gazdasági hatásainak enyhítése érdekében a légijármű-iparban tevékenykedő vállalkozások közterheit is csökkentették. A légitársaságok (légijármű-gyártók és -javítók) bizonyos feltételekkel mentesülnek a szociális hozzájárulási adó és a szakképzési hozzájárulás fizetési kötelezettség alól, legfeljebb az év végéig.
A 140/2020. Korm. rendelet alapján felfüggesztésre került az idegenforgalmi adó, így azt 2020. április 26-tól 2020. december 31-ig a szálláshelyeknek sem beszedni, sem befizetni nem kell az önkormányzat felé. Az adóbevallási kötelezettség azonban változatlanul megmaradt.
A beszámoló összeállítása folyamán felmerülő fontos kérdés a koronavírus járvány adott gazdálkodóra gyakorolt hatásának vizsgálata. A számviteli rendszerben az egyik legfontosabb alapelv a vállalkozás folytatásának elve. Az értékelésnél a vállalkozás folytatásának elvéből kell kiindulni. Lehet természetesen olyan helyzet, körülmény, ami befolyásolhatja ezt, mint például most a koronavírus járvány. Meg kell vizsgálni, hogy a gazdálkodó képes-e a tevékenységét tovább folytatni a jelenleg kialakult helyzetben.
A magánszemély saját személygépjárművének hivatali célú használatáért a kifizetőtől kiküldetési rendelvény alapján költségtérítést kaphat. Bizonyos feltételekkel ez nem minősül bevételnek, más esetben viszont adóköteles. Az elszámolás kulcsa pedig a kiküldetési rendelvény. A bírósági gyakorlatot szemléztük.
A Kormány a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében támogatást nyújt a munkáltató számára, ha a munkavállaló munkahelyének megőrzése céljából csökkentett munkaidőt alkalmaznak. A támogatási kérelem eredetileg 2020. április 16-ától nyújtható be. A támogatás feltételei 2020. április 29. napjától módosultak, az igénylés feltételei kedvezőbbé váltak. Összeállítottuk – ellenőrzési listákkal kiegészítve – azt a gyakorlati útmutatót, amely segítséget nyújt a támogatásra való jogosultság megállapítása, valamint a támogatási kérelem kitöltése, illetve benyújtása során.
A távmunkavégzés lényege az információtechnológiai vagy számítástechnikai eszközzel gyakorolt munkavégzés, és az eredmények elektronikus továbbítása, vagyis a képernyő előtti munkavégzés. Az új technológiák eszközeinek túlzott alkalmazása és helytelen használata azonban negatívan befolyásolhatja a munkavállalók egészségét és közérzetét. Mire figyeljünk különösen?
A Kormány 2020. április 10.-én kihirdette a csökkentett munkaidős, valamint a kutató-fejlesztő tevékenységet végző munkavállalók veszélyhelyzet idején megvalósuló foglalkoztatásának támogatásáról szóló rendeleteket. A támogatások már elérhetőek a Nemzeti Foglalkozatási Szolgálat honlapján.
2020. május 1. napjától ismételten különadó terheli a kiskereskedelmi tevékenységet. Az adó mértéke alacsony, de az adóalap figyelembevételével jelentős összeget fog jelenteni az adóköteles tevékenységet végző személyeknél, szervezeteknél. Erre tekintettel különösen fontos az adóköteles tevékenység, vagyis a kiskereskedelmi tevékenység pontos meghatározása.
A Kormány a Járványügyi Alap feltöltése céljából kiskereskedelmi adót vet ki, amelyet a kiskereskedelmi tevékenységet üzletszerűen végző külföldi és belföldi illetőségű személyeknek, illetve szervezeteknek kell megfizetniük.
A SZÉP Kártyára utalt és még fel nem használt juttatások felhasználási lehetősége a koronavírus járvány globális terjedése következtében kialakult helyzetben jelentősen korlátozottá vált. Erre figyelemmel márciusban már két kártyakibocsátó bejelentette, hogy átmenetileg eltekint a lejárt egyenlegek vonatkozásában a számlavezetési díj felszámításától. A Kormány azonban 2020. április 6. napjától kötelezővé tette a számlavezetési díj felszámításának felfüggesztését.
A koronavírus terjedése miatt elrendelt veszélyhelyzet miatt mind a kifizetőhelyeken, mind a kifizetőhellyel nem rendelkező foglalkoztatóknál módosult a táppénz iránti kérelmek elbírálásának szabálya.
A koronavírus terjedése miatt elrendelt veszélyhelyzet miatt módosult a keresőképtelenségi igazolások kiállításának szabálya. A módosítás szerint a veszélyhelyzet időtartama alatt a keresőképtelenségi igazolásokat nem kell kéthetenként kiállítani. Az igazolást emellett a biztosítottak részére elektronikus úton is el lehet juttatni.
A személyzetfejlesztési eszközök egyik leggyakoribb formája a tréningezés, valamilyen készség fejlesztése csoportdinamikai elemek felhasználásával. A tréning módszerei sokat változtak, ahogy a megítélése is: némelyek szerint ez a munkahelyi fejlődés egyik leghatékonyabb formája, mások szerint csak néhány elvesztegetett nap, amikor a munkavállalók – munkahelyi munka helyett – gyerekes és zavarba ejtő játékokat játszanak. De valami miatt mégiscsak nagyon sok pénzt költenek erre az érintett cégek.
A Kormány 2020. március 23. napján kihirdetett rendelete meghosszabbította a gyermekgondozási díjra való jogosultságot a veszélyhelyzet megszűnéséig.
A Kormány 2020. március 23-án kiadott rendeletében tételesen meghatározta azokat a tevékenységeket, amelyek jelentős adó- és járulékkedvezményre jogosítanak a márciustól júniusig terjedő időszakban. A Kormány 2020. március 26-án további tevékenységekre terjesztette ki kedvezményeket.
A Kormány 2020. március 23. napján kihirdetett rendelete meghosszabbította a gyermekgondozást segítő ellátásra és gyermeknevelési támogatásra való jogosultságot a veszélyhelyzet megszűnéséig.
A NAV 2020. április 1-jétől nem szünteti meg az Online Számla rendszer 1.1 XSD verziójának támogatását és nem teszi kötelezővé a 2.0 XSD alkalmazását.
A hazánkat is elérő koronavírus-járvány a közeljövőben csaknem naponként fog bennünket életünk újratervezésre kényszeríteni. A nyugodt átmenet biztosításához nem elegendő a társadalombiztosítási terhek folyamatos csökkentése: szükség van a munkavállaló és munkáltató napi szintű együttműködésére is.
A koronavírus-járványra tekintettel a NAV csak abban az esetben javasolja a veszélyhelyzet időszaka alatt az online pénztárgépek esedékessé váló éves felülvizsgálatának elvégzését, ha az közvetlen személyes érintkezés nélkül, vagy annak minimalizálásával megoldható.
A vírushelyzet fokozódása miatt március 16-án újabb, az eddigieknél szigorúbb kormányzati intézkedések kerültek kihirdetésre egy újabb Kormányrendelet nyomán. Bevezetésre kerül a határzár, három órától bezárnak az éttermek és kávézók, önkormányzati feladat lesz az otthon maradó idősek ellátása. Mi változik március 17-étől?
A Munka Törvénykönyve szerint a munkavállaló köteles a munkáltató rendelkezésére állni és munkát végezni. A koronavírus miatti helyzet azonban ezen a téren is megváltoztatja az alapvető szabályokat és mind a munkáltató, mind a munkavállaló oldalán befolyásolhatja a fő kötelezettségek teljesítését.
Egy új lakás vásárlása során komoly könnyebbséget jelent, ha előbb megvásároljuk az "üres" lakást, a vételárat fedező lakásunkat pedig csak később adjuk el. Ugyancsak üdvös és főleg előnyös az a szabály, amely lehetővé teszi, hogy ilyenkor is a csere szabályait alkalmazzuk illetékfizetésnél, vagyis csak a két ügylet különbözete után fizessük meg a közterhet. Az ún. cserét pótló vétel szabályai mindazonáltal tartogathatnak meglepetéseket.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal új online szolgáltatást indít, amivel gép-gép kapcsolaton keresztül elérhetővé teszi az online pénztárgépekből beérkezett adatokat az adózó számára.
Az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény (a továbbiakban: Art.) 2020. január 1-jétől hatályos, új rendelkezése lehetőséget biztosít a közúti ellenőrzés során feltárt hiányosságok utólagos módosítására az EKAER online felületén keresztül. De csak március 1-étől...
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az elmúlt időszak ellenőrzései és az egyéb eljárásai során azt tapasztalta, hogy a béren felüli juttatásként adott utalványokkal visszaéltek. A NAV tájékoztatóban hívta fel az adózók figyelmét a jogellenes gyakorlatra és az önellenőrzés lehetőségére.
Az adóhatóságnál már egy ideje bankkártyával is lehet fizetni a jogszabályban meghatározott esetekben. A fizetéshez a NAV ügyfélszolgálatain található POS terminált, vagy az internetes felületen a VPOS-t lehet használni. Cikkünkből megtudhatja, hogy ki és milyen adókötelezettséget teljesíthet bankkártyás fizetéssel.
A 2019. decemberében elfogadott adócsomag 2020. július 1-jétől jelentős mértékben megváltoztatja a számlázásra és az online adatszolgáltatási kötelezettségre vonatkozó előírásokat az általános forgalmi adóról szóló törvényben. Bár a módosítások hatályba lépéséig még hátra van néhány hónap, mégis érdemes a változásokat minél hamarabb megismerni, és annak alapján áttekinteni, milyen adminisztrációs változásokat szükséges bevezetni a jogszabályi előírásoknak maradéktalan betartás érdekében.
A pénztárgépek éves felülvizsgálata kötelező. Az éves felülvizsgálat a forgalmazói szoftver-felülvizsgálatból, valamint a szervizes helyszíni vizsgálatból áll. De mikor kell a felülvizsgálatot elvégeztetni?
A 2020. január 1-jén hatályba lépett új szakképzési törvény jelentős változást hozott a szakmai gyakorlatos diákok foglalkoztatásában. Az eddigi tanulószerződést a szakképzési munkaszerződés váltja fel, és változnak a hozzá kapcsolódó adó- és járulékszabályok is. Mire kell figyelni, ha szakmai gyakorlatos diákot foglalkoztatunk?
Összesen három törvény módosította a Munka törvénykönyvét, a vonatkozó változások többsége 2020. január 1-jén lépett életbe. A változások lehetővé teszik bizonyos területeken a gyerekmunka igénybe vételét, emellett egy sor családvédelemmel összefüggő lehetőséget is tartalmaznak. Az újdonságokból szemezgettünk.
A munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítés összegét az illetékes miniszter teszi közzé minden év elején a Hivatalos Értesítő hasábjain. Idén február 13-án jelent meg a vonatkozó közlemény. Mutatjuk a számokat!
A foglalkoztatás napi gyakorlatában gyakran találkozunk a „próbanap” (még rosszabb esetben a „próbamunka”) fogalmával, ami a munkáltatók munkaerő-kiválasztási folyamatában egy bevett kiválasztási módszer. Ha a jelentkező a próbanapot sikeresen teljesíti, akkor elnyerheti az állást. Az említett gyakorlat azonban súlyosan szabályellenes és komoly bírságot vonhat maga után.
A személyi jövedelemadóról szóló törvény lehetőséget biztosít a kis- és nagy-gyermekes magánszemélyeknek arra, hogy a körülmények figyelembevételével a családi kedvezményt közösen, illetve egymással megosztva érvényesítsék. De, mi a különbség a közös érvényesítés és a megosztás között?
A kisgyermekes munkavállalók 2015 óta kérhetik a munkáltatót, hogy teljes munkaidő helyett részmunkaidőben foglalkoztassák őket. A Munka Törvénykönyve 2020. január 1-jétől meghosszabbította azt az időtartamot, ameddig ezzel a joggal élhetnek a munkavállalók.
2020. január 1-je óta áfa alanynak minősülnek azok, akik 2019. december 31-éig az azóta megszűnt egyszerűsített vállalkozói adó (eva) formájában teljesítették adókötelezettségeiket. Ez azzal jár, hogy az általános forgalmi adó alanyaként kötelesek bejelentést tenni az adóhatóságnál. De milyen következménnyel jár a bejelentés elmulasztása?
Túlzás nélkül mondhatjuk, hogy a munkaszervezés az utazó munkavállalók munkaidejének megszervezésében, ellenőrzésében, elszámolásában bír legnagyobb jelentőséggel. A közúti szállításban utazó tevékenységet végző személyek munkavégzése munkavédelmi szempontból kiemelt kockázatot hordoz magában, nemcsak a munkavállaló egészségére nézve, de a saját és a közúti közlekedés biztonsága szempontjából is.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2020-tól az online adóelőleg-nyilatkozat bevezetésével ismét segítséget nyújt a magánszemélyeknek és a kifizetőknek. Az új lehetőséggel tovább csökkennek az adminisztrációs terhek, rövidül a nyilatkozatok megtételére fordítandó idő.
A Kata tv. rendelkezése szerint a katás vállalkozás adóalanyisága megszűnik, ha a kisadózó vállalkozás állami adó- és vámhatóságnál nyilvántartott, végrehajtható, nettó módon számított adótartozása a naptári év utolsó napján meghaladja a 100 ezer forintot. Cikkünkből kiderül, hogy mit lehet tenni, hogy ne szűnjön meg az adóalanyiság.
A vártnál talán kicsivel később, elhúzódó egyeztetéseket követően véglegesedtek a minimálbér jövő évi adatai. Mutatjuk a számokat!
A munkavállaló ittassága, illetve kábítószer okozta bódultsága olyan körülmény, amely negatívan hat a munkavégzésre, annak minőségére és a munkabiztonságra. Az ittas vagy bódult állapotban való munkavégzés esetén megnövekszik az anyagi károkozás és a személyi sérülés kockázata.
A nyári adócsomag több adónem tekintetében megszüntette az adóelőleg kiegészítési kötelezettséget, vagy ahogyan jobban ismerjük a feltöltési kötelezettséget. Viszont az önkormányzatok likviditásának megőrzése érdekében a helyi iparűzési adó vonatkozásában megmaradt ez a kötelezettség.
Az Országgyűlés által elfogadott új szakképzési törvény alapvető változásokat hoz az oktatás ezen területén foglalkoztatottak életében. Megszűnik a közalkalmazotti jogviszony, új szabályok szerint lesznek megállapítva a bérek, számos – közszolgálati jogviszonnyal összefüggő – kedvező lehetőség szűnik meg. Fájni fog?
Megszavazta az Országgyűlés a vállalkozások és az ország versenyképességét még tovább javító, jövő évi adóváltozásokról szóló törvényjavaslatot, amely hozzájárul a magyar gazdaság további védelméhez és a versenyképesség javításához - mondta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium (PM) államtitkára kedden az MTI-nek.
Amennyiben az Országgyűlés elfogadja az új társadalombiztosítási törvényt, akkor jövőre az adminisztrációs terhek jelentős csökkentésén túl az egészségügy potyautasait is automatikusan kiszűri - a törvény rendelkezései alapján felálló új - rendszer.
Az Országgyűlés 112 igen, 20 nem szavazattal és 37 tartózkodás mellett elfogadta a társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint az ezen ellátások fedezetéről szóló új törvényt, amely 2020. július 1-jétől határozza meg a társadalombiztosítási rendszert.
A gazdasági eredmények megőrzése érdekében a Kormány májusban döntött az első Gazdaságvédelmi Akciótervről, amelynek az adócsökkentéseket érintő hét pontja közül hatról - így például a szociális hozzájárulási adó és a kisvállalati adó csökkentéséről - már tavasszal döntött a Parlament, a hetedik pont a most benyújtott javaslatok része.
A kereskedelmi szálláshely szolgáltatás áfa mértéke 2020. január 1-jétől 18 százalékról 5 százalékra csökken. Ugyanakkor ezen szolgáltatásokat ezen időponttól turizmusfejlesztési hozzájárulás fogja terhelni.
Az új szabályok ugyan csak 2020. január 1-jétől hatályosak, de az átmeneti rendelkezések szerint behajthatatlan követelés jogcímen való adóalap csökkentés akkor is alkalmazható, ha a behajthatatlan követelés alapjaként szolgáló termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás teljesítési időpontja 2015. december 31. napját követő időpontra esik. Érdemes tehát elidőzni azon, hogy mi minősül behajthatatlan követelésnek.
Annak ellenére, hogy a hazai és a nemzetközi szabályozás is nagy hangsúlyt fektet a készpénzforgalom visszaszorítására, a készpénzes fizetések még mindig jelentős mértékben jelen vannak a hazai gazdaságban. Nemcsak a hétköznapok síkján, hanem a kereskedelem és a cégek közötti elszámolások során is. A kérdés, hogy az adóhatóság felé mindebből milyen kötelezettségeink származhatnak.
A vevő adásvétel kapcsán foglalót fizet ügyvédi letéti számlára, amely foglaló beszámít a vételárba. A kérdés az, hogy a foglalóként ügyvédi letétbe helyezett pénzösszeg után kell-e – és ha igen, akkor mikor – áfát fizetni.
2020. január 1-től megszűnik az egyszerűsített vállalkozási adó, az eva. A Pénzügyminisztérium eva-kalkulátorral is segíti a vállalkozókat az új adózási forma kiválasztásában.
A kisadózó vállalkozások tételes adója, a kata igen népszerű a vállalkozások körében, tekintettel arra, hogy a többi adónemhez képest viszonylag egyszerű adózással és jóval kevesebb adminisztrációval jár. Jelen cikkünkben a külföldi pénznemben szerzett bevétel elszámolására vonatkozó rendelkezés értelmezésével foglalkozunk.
A klímaváltozással összefüggésben megváltozott körülmények miatt jelentősen átalakultak a munkafeltételek, egy sor munkáltatói kötelezettséget keletkeztetve. Az ÁNTSZ által elrendelt hőségriadó fokozottan figyelmeztet arra, hogy a munkáltatók legyenek felkészülve a munkavállalókat terhelő hőmérsékleti körülményekre és a szükséges munkaszervezési intézkedések megtételére. Az alábbiakban a legfontosabb teendőket gyűjtöttük össze.
A munkaügyi hatóságok minden évben kiemelt figyelmet fordítanak az egyszerűsített foglalkoztatás szabályainak vizsgálatára. A nyári szezonhoz közeledve köztudottan megnő az így foglalkoztatott munkavállalók száma, és ezzel együtt ugrásszerűen megszaporodik a szabálytalanságok száma is. Ezúttal egy olyan esetet elemzünk, melyben a munkabér megállapítása és kifizetése képezi a vita alapját.
Hogyan gondoskodhatunk a biztonságról egy logisztikai raktárbázis területén? Milyen mértékben lehet megvédeni a tárolt termékeket, és biztosítani, hogy a létesítmény területén más használók érdekei se sérüljenek? Cikkünkben ezeket a kérdéseket járjuk körül.
2019. május 23-án a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) meghozta határozatát a Sziget Zrt. beléptetéssel összefüggő adatkezelését vizsgáló hatósági eljárással kapcsolatban, melyben 30.000.000,- Ft, azaz harmincmillió forint adatvédelmi bírság megfizetésére kötelezte az adatkezelőt. Cikkünkben a határozat közzétételét követő eseményeket ismertetjük.
A képviselők 127 igen szavazattal, 58 nem ellenében hagyták jóvá az indítványt, amelyben a kormány 4 százalékos gazdasági növekedéssel, 1 százalékos GDP-arányos költségvetési hiánnyal, a GDP-arányos államadósság további, év végére 67 százalékra mérséklődésével, valamint 2,8 százalékos inflációval tervez.
Az Országgyűlés a 2019. június 12-i ülésnapján elfogadta a szociális hozzájárulási adó mértékének csökkentéséről és az ezzel összefüggő más törvények módosításáról szóló törvényt, mely a Magyar Közlöny 105. számában 2019. június 24. napján kihirdetésre került.
A kisadózó vállalkozások tételes adója, a kata igen népszerű a vállalkozások körében, tekintettel arra, hogy a többi adónemhez képest viszonylag egyszerű adózással és jóval kevesebb adminisztrációval jár. Jelen cikkünkben a munkaviszonytól való elhatárolás kérdésével, valamint a kisadózóként be nem jelentett tag munkaviszonyával foglalkozunk.
A nyári munkát vállaló diákok a közteherviselés szempontjából felnőttnek számítanak, bejelentésükre, adózásukra - a diákszövetkezeten keresztül vállalt munka kivételével - ugyanolyan szabályok vonatkoznak, mint más munkavállalók esetében - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).
A munkaügyi hatóságok minden évben kiemelt figyelmet fordítanak az egyszerűsített foglalkoztatás szabályainak vizsgálatára. A nyári szezonhoz közeledve köztudottan megnő az így foglalkoztatott munkavállalók száma, és ezzel együtt ugrásszerűen megszaporodik a szabálytalanságok száma is. Ezúttal egy olyan esetet elemzünk, melyben a munkabér megállapítása és kifizetése képezi a vita alapját.
A munkaközi szünet funkciója, hogy a munkavállaló egy hosszabb munkanapon belül is megszakíthassa a munkavégzést. Amellett, hogy erre a munkavállaló személyes szükségleteinek kielégítése érdekében is szükség van erre - étkezés, tisztálkodás, mosdóhasználat, napközbeni rövid magáncélú ügyintézések - a munkaközi szünetnek fontos munkavédelmi szerepe is van. Harmadrészt a munkáltató gazdasági érdekeit is szolgálja. Nézzük meg, milyen szabályok vonatkoznak rá.
Az Építőipari Vállalkozók Országos Szövetsége (ÉVOSZ) nem tétlenkedik. A múlt év végén tették közre 8 pontos javaslatukat a szakma prosperálását elősegítendő, melyek egy része mára már elfogadottá vált és a továbbiak is tárgyalás alatt állnak. Most az oktatás és az utánpótlás-képzés területén kívánnak újabb lépéseket tenni. A célok érdekében egy projekt-tervet hoztak nyilvánosságra februárban, melynek középpontjában a sokszor hangoztatott gyakorlati képzés megreformálása áll.
Tavalyi ítéletében a Kúria rendezte a műszakpótlék jogosultsági feltételeivel összefüggésben fennálló bizonytalan jogalkalmazási gyakorlatokat, az alábbiak szerint.
Több lényeges jogszabály-változás is történt március utolsó hetének jogalkotási periódusában. Elsősorban az építőipar és a beruházások területe bővült új szabályokkal az előző héten. Mutatjuk a legfontosabb újdonságokat!
Esettanulmányunk bemutatja, hogy milyen szabályok kapcsolódnak a társasági adóról a kisvállalati adóra történő áttéréshez, ha az adóalany egy korábbi évben már képzett fejlesztési tartalékot, amelyet még nem használt fel beruházási célra, illetve még az áttérés előtt is szeretne ilyen tartalékot képezni.
Ahogy arról már korábban is beszámoltunk, módosul az Országos Tűzvédelmi Szabályzat. A módosítás végleges formája elkészült, a kötelező egyeztetések is megtörténtek. A jelenlegi változtatás számos követelmény esetében enyhítést hoz majd, azonban az élet- és vagyonbiztonság szempontjából ésszerű és elfogadható mértékű lesz. A jogszabályváltozást az európai uniós, valamint hazai jogi szabályozással kapcsolatos változások is indokolják.
A miniszterelnök évértékelő beszédében említette először az új családvédelmi akciótervét, amelynek megfelelően a Magyar Közlöny 2019. évi 40. számában (2019. március 12.) már olvashatóak a Kormány családvédelmi tervével kapcsolatos jogszabály módosítások.
2021. január 1-jétől csak bizonyos esetekben adózik fordítottan a munkaerő kölcsönzése, kirendelése, illetve rendelkezésre bocsátása és ettől az időponttól az iskolaszövetkezetek és a közérdekű nyugdíjas szövetkezetek szolgáltatásnyújtására sem alkalmazható a fordított adózás.
Korábban csak a naptári év végén, idén januártól azonban bármikor választható a pénzforgalmi elszámolás.
A labdarúgás, a kézilabda, a kosárlabda, a vízilabda és a jégkorong sportágak fejlesztésének elősegítése céljából eddig is adhattak támogatást a cégek, így optimalizálva társasági adóbefizetéseiket. Ettől az évtől azonban már nemcsak fejlesztésre, hanem a sportlétesítmények üzemeltetési költségeire is fordítható lesz az így érkező bevétel.
A parlament a tavaly elfogadott pénzügyi salátatörvényben több ponton módosította, pontosította az osztalék utáni adót kiváltó adóra vonatkozó rendelkezéseket.
Módosulhat a Ptk., jönnek az új, ágazati adatvédelmi szabályok és ismét változtathat a kormányzat a szakképzési törvényen, amely tavaly már átesett egy fazonírozáson. Többek között ezeket tartalmazza a Kormány első félévi jogalkotási programja.
Már 1 milliárdos bevétel esetén is választható a kisvállalati adóalanyiság, és háromszorosára, vagyis 3 milliárd forintra nőtt az az összeg, amely felett megszűnik ez az adózási lehetőség.
Az alanyi adómentességet azok is igénybe vehetik, akik tavaly elérték a 8 milliós értékhatárt, azonban 12 millió alatt maradtak.
Azon lakóingatlanok esetében él továbbra is a kedvezményes áfa, amelyek tavaly novemberben végleges építési engedéllyel rendelkeztek, vagy amelyek eladása és használatba vétele között még nem telt el két év.
Az Szja. törvény korábbi szabályai alapján az adóhatóság még nem készített adóbevallási tervezetet az egyéni vállalkozók részére – idén már erre is lesz lehetőség a 2019. január 1-jétől hatályos adótörvények nyomán. Az új rendelkezés figyelembe veszi, hogy az egyéni vállalkozó a tevékenysége mellett munkaviszonyból származó jövedelmet, vagy egyéb kifizetőtől származó jövedelmet is szerezhet.
Január elsején lejárt a türelmi időszak: kizárólag cégkapun keresztül intézhetik elektronikusan adóügyeiket a NAV-nál a vállalkozások.
Már csak a köztársasági elnök aláírására vár a 2018. december 12-én megszavazott, a munkaidő-szervezéssel és a munkaerő-kölcsönzés minimális kölcsönzési díjával összefüggő egyes törvények módosításáról szóló törvény. Röviden összefoglaljuk, hogyan változik majd a Munka Törvénykönyve a módosító jogszabály hatálybalépését követően.
2019. január 1-jétől ismét számos ponton változnak az adó- és járuléktörvények. Az úgynevezett „őszi adócsomag” kihirdetését követően lássuk most az általános forgalmi adózás területét érintő legfontosabb újdonságokat.
Január elsején lejárt a türelmi időszak: kizárólag cégkapun keresztül intézhetik elektronikusan adóügyeiket a NAV-nál a vállalkozások.
December 12-én az Országgyűlés megszavazta a Munka Törvénykönyve módosítását - a bizottsági jelentések, valamint az összegző módosító javaslatok tárgyalását követően.
A munkáltatók jelentős része töri azon a fejét, hogy működési igényeihez igazodóan miként szervezze a munkaidőt, és ezzel szükségszerű összefüggésben hogyan ossza be az alkalmazottaik pihenőidejét. A közelmúlt híradásai ugyan a munkaerő-hiány problémájával vannak tele, de bizony előfordulhat, hogy a munkavállaló alól „fogy el a munka”, vagyis nincs szükség a foglalkoztatott teljes kapacitására.
Az új munkavállalónak a munkaviszony létesítése előtt kötelessége nyilatkozatot tennie arról, hogy nincs függőben lévő tartozása, pontosabban, a korábbi munkaviszony megszűnésekor a munkáltató köteles tartozásigazolást kiállítani. A munkaviszony létesítése előtt, ennek a hiányáról köteles a munkavállaló nyilatkozatot tenni. Igen magas bírságot fizethet a foglalkoztató ennek elmaradása esetén, ennek ellenére mintha még mindig nem lenne automatikus az említett igazolás adminisztrációja.
A lakáspiac friss adatai kedvezőek: 2017-ben 14 389 új lakás épült, 44 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 37 997 volt, 20 százalékkal több a 2016. évinél. A kedvező állapot fenntartásához és hosszú távú sikerekhez azonban új intézkedések és jövőbemutató kormányzati koncepció szükséges. Párdi Zsófiát a Társaság a Lakásépítésért és Lakásfelújításért Egyesület (TLE) projektvezetőjét elképzeléseikről és a hozzá kapcsolódó javaslataikról kérdeztük.
Dr. Amigya Andrea ügyvéd, adatvédelmi szakértő instrukciói alapján igyekeztünk összeszedni mindazokat a taktikákat és praktikákat, melyeket ismernie kell egy direkt marketinggel, vagy csupán a hírlevél-küldés valamely változatával foglalkozó cég vezetőjének, menedzsmentjének ahhoz, hogy a GDPR által kialakult jogi helyzetben képes legyen eligazodni és a szabályrendszereket alkalmazva megfelelően boldogulni.
A munkavállalóval szemben a jogszabályban meghatározott alkalmassági vizsgálatokon túlmenően más alkalmassági vizsgálat is alkalmazható, emellett a munkáltató a foglalkozás-egészségügyi véleményben foglaltakon kívül jogosult további adatokat is kérni. Fontos tudnunk ugyanakkor, hogy a foglalkoztatók az egészségbiztosítás pénzbeli és baleseti ellátásainak megállapításához szükséges nyilvántartások vezetésén túl nem kezelhetnek egészségügyi adatot.
A nyári ellenőrzések során is a számla- és nyugtaadás elmaradása a leggyakoribb probléma, pedig nem éri meg kockáztatni, a bírság felső határa egymillió forint is lehet – mondta Kiss Péter András, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adószakmai szóvivője.