Szakértőink a mai napig összesen 206 kérdésre válaszoltak

Túlmunka szabadidővel díjazása ünnepnapon

Vállalatunk több külföldi országba is nyújt szolgáltatásokat, emiatt néhány munkatársunknak alkalmanként ünnepnapra is el kell rendelnünk munkavégzést. Erre korábban is szükségünk volt néha, és ilyenkor 300% -os (100%- munkavégzés, 100% pihenőnapi pótlék- 100% ünnepnapi pótlék) kifizetéssel kompenzáltuk a munkavállalóink részére. Most azonban felmerült az igény, hogy a kifizetés mellett (helyett) szabadidővel kompenzáljunk néhány kollegát. Hogy kell eljárnunk ebben az esetben? Mennyi idő adható szabadidőként, mi az a tétel, amit mindenképp pénzzel kell megváltani?

Megválaszolta: Vasas János munkajogi szakértő

Megválaszolva: 2024.05.11.

Tehergépjármű normaköltsége

Társaságunk rendelkezik személy- és tehergépjárművel, mindkét jármű kategóriát a dolgozók céges használaton kívül magánhasználatra is igénybe vehetik. A személyautó magánhasználatát hó végén a munkáltató kiszámlázza, ami a felhasznált üzemanyagot és az általános személygépkocsi normaköltséget (15 Ft/km) tartalmazza. Mivel a jogszabály csak a személygépjármű esetében említ normaköltséget, a kérdés az, hogy a tehergépjármű magánhasználata után a felhasznált üzemanyagon kívül milyen egyéb költséget kell, és egyáltalán kell-e a dolgozó részére kiszámlázni, természetesen figyelemmel arra, hogy egyik fél se károsodjon.

Megválaszolta: Kovács-Kneitner Lea igazságügyi és nemzetközi adószakértő

Megválaszolva: 2024.05.10.

Munkába járás költségtérítése vezetői engedély nélkül

Munkavállalónk férjével közös autóval jár be (lakóhelyétől eltérő településen fekvő) munkahelyére. Elszámolható-e részére a munkába járás költsége, amennyiben nem rendelkezik saját gépjárművel és vezetői engedéllyel?

Megválaszolta: Vasas János munkajogi szakértő

Megválaszolva: 2024.05.10.

Ápolási díj munkaviszony mellett

Édesanyját gondozó munkavállaló 4 órás munkaszerződéssel tömbösített munkaidőben dolgozik: heti 2 napot, 12 órában, összesen heti 24 órát mindig. Ha ápolási díjat igényel, lehet ezzel probléma?

Megválaszolta: Vasas János munkajogi szakértő

Megválaszolva: 2024.05.09.

Egy fő alkalmazása egyszerűsített munkaviszonyban

Mellékállású vállalkozó nem alkalmaz munkaviszonyos munkavállalót, de egy fő egyszerűsített foglalkoztatottat alkalmazna. Lehetséges-e, ha nincs állandó alkalmazottja?

Megválaszolta: Vasas János munkajogi szakértő

Megválaszolva: 2024.05.07.

18 év alatti munkavállaló foglalkoztatása

Amennyiben van egy 17 éves jelentkező, és szeretnénk heti 40 órába foglalkoztatni, mi a teendőnk? Kell egy szülői hozzájárulás, hogy munkát végezhet? A munkaszerződést a szülő vagy a munkavállaló írja alá?

Megválaszolta: Vasas János munkajogi szakértő

Megválaszolva: 2024.05.07.

Végelszámolás eladósodott vállalkozásnál

Egy Kft. ügyvezetője egyszerűsített végelszámolást szeretne úgy, hogy tartozása áll fenn a NAV felé és iparűzési adó tekintetében. A munkavállalója felé nem tudja a bér kifizetését teljesíteni, mivel a pénztárában lévő pénze nem fedezi a tartozását. A kft. vezetője főállású jogviszonyban van. Bevétele nincs és nem is lesz. Mi a feltétele, hogy egyszerűsített végelszámolását el tudja indítani?

Megválaszolta: Leipán Tibor könyvelő, adószakértő

Megválaszolva: 2024.05.04.

Saját dolgozó duális szakképzés

Ha duális képzésben foglalkoztatom a saját munkavállalómat a következő jogviszonyokban: duális képzés 6/30 és normál munkavégzés 2/10, akkor a normál jogviszonyában a 2/10-ben van szochó kedvezmény? Vagy csak a duálképzésben van szochó kedvezmény?

Megválaszolta: Leipán Tibor könyvelő, adószakértő

Megválaszolva: 2024.05.04.

Munkába járás címén adható költségtérítés helytelenül

Felülvizsgálatra került a munkáltatómnál a munkába járás kifizetése, és megállapították, hogy bizonyos esetekben a megállapított költségtérítés mértéke helytelen (pl. adott dolgozó 20 km elszámolás helyett 54 km-t kap). A kérdésem arra irányulna, hogy ilyen esetben a többlet-kifizetés visszavonható-e, illetve milyen szabályok szerint? Ismereteim szerint a munkavállalónak adott utazási költségtérítés nem minősül munkabérnek, így a munkabérből történő levonás szabályait álláspontom szerint nem alkalmazhatjuk.

Megválaszolta: Vasas János munkajogi szakértő

Megválaszolva: 2024.05.04.

FAD-os vevő számla

Adott egy kft., aki kiállít FAD-os vevő számlát elektromos hálózat kivitelezési munkáira és be is fogad FAD-os szállítói számlát ugyanezen elektromos hálózat kivitelezési munkáira. Ki fizeti az áfát és az áfa bevallásban hol (melyik sorokban) és melyik számlát kell szerepeltetni?

Megválaszolta: Bonácz Zsolt áfa szakértő

Megválaszolva: 2024.05.03.

Kiemelt tanácsadóink

Képzett tanácsadói csapatunk jól ismeri a jogszabályi környezetet, így a vllalkozásokra, cégekre vonatkozó speciális szabályokat is. Online felületünkön keresztül bármikor elküldheti nekik kérdéseiit, amelyre 5 munkanapon belül válaszolunk.