Szakértőink a mai napig összesen 77 kérdésre válaszoltak

Áfa visszaigénylés devizában kiállított számláknál

A kérdésben szereplő vállalkozó egy cégtől (HU) szerez be termékeket, viszont a számlákon csak euróban van feltüntetve a számlán lévő áfa és nincs rajta forintban. Ezekről a számlákról a könyvelők visszaigényelték az áfát, viszont az ellenőr szerint ezek a számlák helytelenek mivel nincs rajta forintban a visszaigényelhető áfa értéke. A könyvelők MNB árfolyam alapján számolták ki a áfa fornintos értékét. Ilyen helyzetben mit lehet tenni? 

Megválaszolta: Bonácz Zsolt áfa szakértő

Megválaszolva: 2023.06.04.

Szakszervezeti üdültetés és büfé áfa elszámolása

A szakszervezet érdekképviseletet lát el, valamint a a dolgozók üdültetését végzi alaptevékenységként. Vállalkozói tevékenység keretében egy büfét üzemeltet. Az üdültetés 5%-os áfával kerül értékesítésre. Miként járunk el helyesen a költségek áfatartalmának elszámolásával? Az üdültetés kiadásainak, illetve az üdülő karbantartásainak áfatartalma teljes mértékben levonhatóak vagy arányosítani kellene?

Megválaszolta: Bonácz Zsolt áfa szakértő

Megválaszolva: 2023.06.03.

Munkabalesetből adódó keresőképtelenség igazolása

Munkabalesetet követő műtét után a beteg több kórházi fertőzést is elkapott. Az ellátó kórházban a beteg állapota egyre romlott. A család egy budapesti kórházba vitte át. Az átvitelig 1-es kóddal történt az igazolások kiadása, de Budapesten már csak 8-as kódú igazolást adtak ki annak ellenére, hogy a munkabaleseti jegyzőkönyv leadásra került. A beteg ezen idő alatt csak 60%-os táppénzt kapott. Hova lehet ilyen esetben fordulni jogorvoslatért hiszen, ha nem lett volna a baleset a beteg nem kap összesen négyféle kórházi fertőzést?

Megválaszolta: dr. Radics Zsuzsanna jogász, társadalombiztosítási szakértő

Megválaszolva: 2023.06.01.

Munkaidőkeretben foglalkoztatottak vasárnapi bérpótléka

A kérdéssel érintett munkáltató egy kulturális intézmény, hétvégi rendezvényekkel is, amelyekre szombati és vasárnapi munkavégzés is szükséges, előre tervezett idő intervallumra. Jár-e a vasárnapi bérpótlék a dolgozóknak akkor, ha három havi munkaidőkeretben dolgoznak?

Megválaszolta: Vasas János munkajogi szakértő

Megválaszolva: 2023.05.31.

Kiterjesztett gyártói felelősség és termékdíj

A kiterjesztett gyártói felelősséggel kapcsolatos nyilvántartásba vételi kötelezettségnek milyen módon kell eleget tenni? A KÜJ szám igénylését követően a nyilvántartásba vételi kérelmet hogyan kell beadni, mi a nyomtatvány száma, stb.?

Megválaszolta: Leipán Tibor könyvelő, adószakértő

Megválaszolva: 2023.05.31.

Egyéni vállalkozó járulékfizetés

Adott egy főfoglalkozású egyéni vállalkozó aki táppénzen van 2023. március 01-től jelenleg is. A táppénz számfejtő kormányhivatali ügyintéző jelezte, hogy táppénz az előző biztosítási jogviszonyok alapján csak 2023. április 27-ig illeti meg, tovább már nem. Az egyéni vállalkozó továbbra sem gyógyult meg, kezelésekre kell járnia. Maradhat-e orvosi igazolással beteg, hogy pénzbeli ellátást nem kap? Kell-e járulékot fizetni vagy nem 2023. április 28-tól, amikortól már nem kap táppénzhez kapcsolódó pénzbeli ellátást?

Megválaszolta: dr. Radics Zsuzsanna jogász, társadalombiztosítási szakértő

Megválaszolva: 2023.05.26.

Támogatással indított vállalkozás megszüntetése

A kérdésben szereplő vállalkozás vállalkozóvá válást elősegítő támogatás nyújtásáról szóló hatósági szerződést kötött 2022.12.012023.05.31.napjáig. A vállalkozást elindította, a támogatást is megkapta. Sajnos a vállalkozás nem hozta meg a várt eredményt. Ha a vállalkozás hat hónappal a támogatás után megszüntetésre kerül, akkor is visszakérhetik a pénzt?

Megválaszolta: Leipán Tibor könyvelő, adószakértő

Megválaszolva: 2023.05.26.

Külföldi fióktelepen dolgozók minimum tb- járuléka

Mi tekintendő Magyarországon minimum tb-járulék alapnak német fióktelepen dolgozó magyar munkavállalók esetében?

Megválaszolta: dr. Radics Zsuzsanna jogász, társadalombiztosítási szakértő

Megválaszolva: 2023.05.15.

Szakképzési munkabér adómentessége

Milyen mértékben mentesül az szja alól a szakképzési munkabér?

Megválaszolta: Leipán Tibor könyvelő, adószakértő

Megválaszolva: 2023.05.15.

Táppénz, csed, gyed másodállású átalányadózónál

Másodállású átalányadózó egyéni vállalkozó jogosult-e táppénzre, csed és gyed ellátásra az egyéni vállalkozásából? Tb alapja nincs, mentes keretet nem lépte túl, tavalyi évben sem volt a vállalkozásból járulékalapot képező jövedelme.

Megválaszolta: dr. Radics Zsuzsanna jogász, társadalombiztosítási szakértő

Megválaszolva: 2023.05.14.

Kiemelt tanácsadóink

Képzett tanácsadói csapatunk jól ismeri a jogszabályi környezetet, így a vllalkozásokra, cégekre vonatkozó speciális szabályokat is. Online felületünkön keresztül bármikor elküldheti nekik kérdéseiit, amelyre 5 munkanapon belül válaszolunk.