Szakértőink a mai napig összesen 143 kérdésre válaszoltak

Átalányadózó apuka gyeden

A csed lejártát követően apuka menne gyedre, munkaviszonya alapján megvan a jogosultága, de emelett átalanyadózó egyéni vállalkozó is, melyben szintén van több mint 365 nap jogosultsága. Mindkét jogviszony után kaphat gyedet?

Megválaszolta: dr. Radics Zsuzsanna jogász, társadalombiztosítási szakértő

Megválaszolva: 2023.11.28.

Befejezetlen beruházás kivezetése

Az érintett kft. egy négy lakásos társasház építésébe kezdett bele 2008 körül. A beruházás abbamaradt félkész állapotban. El szeretnék adni, így félkész állapotban van a beruházás. A kft. áfakörös. Milyen áfakulccsal értékesítheti a befejezetlen beruházását, Illetve a befejezetlen beruházás a 161-es főkönyvi számon van nyilvántartva még mindig. Értékesítés esetén, hogy kell kivezetni helyesen?

Megválaszolta: Bonácz Zsolt áfa szakértő

Megválaszolva: 2023.11.24.

Gyes lejárta utáni jogviszony speciális helyzetben

Első gyermekem 2019. májusában született, így 2019. májusa óta vagyok itthon szülési szabadságon. Második gyermekem 2020. decemberében született és idén december 10-én jár le a gyesem. Viszont úgy néz ki, hogy jövő év augusztusában születik a 3. gyermekünk. A munkahelyemen azt beszéltük, hogy december 10-től kiveszem a felgyűlt szabadságokat és utána még átbeszéljük, milyen óraszámban tudok visszamenni, mivel a 3 évesem még nem kezdi el az óvodát. Milyen jogi megoldásom van 2024. február és 2024. augusztus közötti időszakra? (a kicsi miatt és a leendő várandósság miatt nem biztos, hogy vissza tudok menni aktív állományba, viszont táppénzre se tudok menni, hiszen eddig gyesen voltam).

Megválaszolta: dr. Radics Zsuzsanna jogász, társadalombiztosítási szakértő

Megválaszolva: 2023.11.10.

Fuvarlevél kiállítása termékértékesítés esetén

Egy magyar cég (rendelkezik közösségi adószámmal), értékesít egy lámpatestet egy szlovén cégnek (szintén rendelkezik érvényes közösségi adószámmal), a lámpatestet a magyar cég építette a magyarországi raktárában és a szlovén vevő saját maga jön el a lámpáért és viszi el. Az átadáskor kell-e a magyar cégnek bármilyen okmányt (fuvarlevél, átadás átvételit) kiállítania?

Megválaszolta: Leipán Tibor könyvelő, adószakértő

Megválaszolva: 2023.11.08.

Szocho fizetés német munkavállalónak SZÉP kártya után

A dolgozóknak van A1-es igazolása, amely alapján Magyarországon nem fizetnek Tb-járulékot és szochót. Német munkavállalókról van szó, akik kapnak SZÉP kártyát is. A SZÉP kártyát szocho-mentesen kell számfejteni? Vagy az ő esetükben a SZÉP kártya után meg kell fizetni a szochót?

Megválaszolta: Leipán Tibor könyvelő, adószakértő

Megválaszolva: 2023.11.08.

Üzleti ajándék alkoholos termékekkel

Tartalmazhat-e sört, bort, égetett szeszt az üzleti partnernek adott karácsonyi ajándék a minimálbér 25% alatti összeghatárig ? Adó- Tao-vonzata van?

Megválaszolta: Leipán Tibor könyvelő, adószakértő

Megválaszolva: 2023.11.08.

Túlmunka beszámítása nyugdíjba vonuláskor

Egészségügyi dolgozóként havonta 210-250 órákat dolgozunk. Fizetésben elszámolt ügyeleti díjat kapunk érte. Nyugdíjba vonulás előtt közölték, hogy heti 48 óra feletti túlmunkát számolnak el plusz időre. Tehát nem 45–48 évet fognak elszámolni, csak 41-et?

Megválaszolta: dr. Radics Zsuzsanna jogász, társadalombiztosítási szakértő

Megválaszolva: 2023.11.08.

Heti munkaidő megállapítása sofőröknél

Egy árufuvarozással foglalkozó cégben a sofőrök heti 40 órába vannak bejelentve. A munkavégzés során gyakran meghaladják ezt a keretet. Ezen esetben érdemes magasabb óraszámba bejelenteni őket vagy elfogadható az a megoldás, hogy túlóraként kerül bérszámfejtésre minden 8 óra feletti ledolgozott idő?

Megválaszolta: Vasas János munkajogi szakértő

Megválaszolva: 2023.11.07.

Cafetéria jutalomként

Tiltja-e bármely törvény/kormányrendelet, és ha igen, hol, hogy béren kívüli juttatást (pl. szép kártyát) adjunk egyes munkavállalóknak jutalomként (eltérő összegben, eltérő munkakörben)?

Megválaszolta: Vasas János munkajogi szakértő

Megválaszolva: 2023.11.03.

Olaszországba költöző Bt. beltag biztosítása

Magyar állampolgár, Bt. beltagja. Olaszországba költözne. Szakmája szerint informatikus, a Bt.-ben továbbra is személyesen közreműködne, Olaszországban nem vállalna munkát. Hogy alakul a járulékfizetés a Bt.-ből, hogyan lesz biztosított?

Megválaszolta: dr. Radics Zsuzsanna jogász, társadalombiztosítási szakértő

Megválaszolva: 2023.10.27.

Kiemelt tanácsadóink

Képzett tanácsadói csapatunk jól ismeri a jogszabályi környezetet, így a vllalkozásokra, cégekre vonatkozó speciális szabályokat is. Online felületünkön keresztül bármikor elküldheti nekik kérdéseiit, amelyre 5 munkanapon belül válaszolunk.