Sinka Júlia

Sinka Júlia

adószakértő


Közgazdász, okleveles áfa- és nemzetközi adószakértő a Menedzser Praxis Tudás- és Válaszközpont állandó szakértője.

 

Adószakértőként, rendszeresen és kiemelt terjedelemben publikál a Menedzser Praxis havi megjelenésű nyomtatott és online kiadványaiban, termékeiben. Főbb szakterületei a kis- és középvállalkozások (kkv szektor) adózása és számvitele, kiemelten is a mezőgazdasági őstermelők adózása, adózási lehetőségeinek kihasználása. 

Az őstermelő vállalkozások adózását és járulékfizetését, feldolgozó különszámunk szerzője.Pályázatfigyelés keretében szemlézi és elemzi a kis- és középválllkozások, valamint őstermelők számára nyitva álló pályázatokat. Az őstermelők adózásának legújabb szabályait összegző különszámunk szerzője.

A szakértő által készített iratminták köre elsősorban a önköltség számítás, munkáltatói költségtérítés, borravaló szabályzat.
 

  • Cikkeket és magyarázatokat ír
  • Irat- és szabályzatmintákat készít
  • Eddig 264 szakmai kérdésre válaszolt

A szakértő által szemlézett minták

Önköltség számítási szabályzat (mezőgazdaság) (2018)
Utoljára módosítva: 2021. 12. 31. 11:12:09
Letöltés
Önköltség számítási szabályzat (termelők) (2018)
Utoljára módosítva: 2021. 12. 31. 11:12:55
Letöltés
Önköltség számítási szabályzat (2018)
Utoljára módosítva: 2021. 12. 31. 11:11:21
Letöltés
Önköltség számítási szabályzat (2020)
Utoljára módosítva: 2021. 12. 31. 11:01:35
Letöltés
Önköltség számítási szabályzat (mezőgazdaság) (2020)
Utoljára módosítva: 2021. 12. 31. 11:02:04
Letöltés
Önköltség számítási szabályzat (termelők) (2020)
Utoljára módosítva: 2021. 12. 31. 11:02:24
Letöltés
*Önköltség számítási szabályzat (2021)
Utoljára módosítva: 2021. 12. 31. 10:46:39
Letöltés
*Önköltség számítási szabályzat (mezőgazdaság) (2021)
Utoljára módosítva: 2021. 12. 31. 10:48:57
Letöltés
*Önköltség számítási szabályzat (termelők) (2021)
Utoljára módosítva: 2021. 12. 31. 10:50:40
Letöltés
Borravaló kezelésének szabályzata (2021)
Utoljára módosítva: 2022. 01. 04. 9:17:22
Letöltés
Borravaló kezelésének szabályzata (2022)
Utoljára módosítva: 2023. 05. 26. 13:54:06
Letöltés
Borravaló kezelésének szabályzata (2022)
Utoljára módosítva: 2023. 05. 26. 13:54:06
Letöltés

Válogatott cikkei

Az idei év örvendetes jogszabályváltozása alapján 2025-től megszűnik a munkáltatók azon kötelezettsége, hogy a munkaügyi iratokat és foglalkoztatási igazolásokat a munkahelyet váltott, kilépett munkavállalóra vonatkozó öregségi nyugdíjkorhatár betöltését követő öt évig kötelesek megőrizni. Mindez persze nem jelenti azt, hogy valamennyi korábbi, dokumentációhoz kapcsolódó kötelezettségünk megszűnt.
Élelmiszerüzletet vezető kiskereskedő tevékenysége során a termékek szavatossági ideje lejár, megrongálódik. Van-e valamilyen limitösszeg meghatározva, ami alapján havonta leselejtezhet termékeket lejárt szavatosság vagy megrongálódás miatt? Ha igen, mekkora összegben? Milyen költségvonzata van a selejtezésnek? Milyen eljárásoknak, előírásoknak kell megfelelnie selejtezéskor?
Az érintett belföldi társaság értékesítési feladatokra alkalmaz szlovák állampolgár munkavállalót. Munkavégzési helye a munkaszerződés szerint Szlovákia, munkáját ott végzi távmunkaszerződés keretében, a társaság székhelyén néhány alkalommal van jelen. Hogyan alakul a munkavállaló adókötelezettsége, ha a társaságnak nincs Szlovákiában telephelye?
A kérdésben szereplő társaság a 2022. évben alakult, a 2023. év a második adóéve. Az anyavállalata (100%) nem mentesül az innovációs járulék fizetése alól. Mentesül-e a társaság a 2023. évben a "kétéves szabály" alapján az innovációs járulék fizetése alól, ha minden mutató szerint mentesülne önálló vállalkozásként?
Nyugdíjas őstermelő egyetemi hallgató unokája az ő nevében árulná az általa termesztett gyümölcsökből előállított készítményeket. Megoldható-e ez megbízással, illetve mit jelent ebben az esetben a megfelelő adóoptimalizálás?
Minden vállalkozás működésének szerves eleme a szabályzatok megléte, alkalmazása, állandó megújításuk, újabb és újabb szabályzatok készítése. A kétségtelenül „királykategóriát” jelentő számviteli szabályzatok mellett további fontos alapdokumentumokat is mindenképpen el kel készítenie a jogkövetést megcélzó cégeknek.
A kötelező szabályzatokat – értelemszerűen – el kell készíteni, illetve el kell készíttetni a megfelelő szakemberrel a jogszabályokban meghatározott határidőben, a törvényben, rendeletben meghatározott tartalommal, de természetesen az adott társaság működésének, tevékenységének sajátosságait is figyelembe kell vennünk.
Nem számít kivételesnek, ha egy egyetemista, hallgatói jogviszony mellett, nyelvórákat ad, mintegy keresetkiegészítésként. Hogyan teheti ezt meg optimális és jogkövető módon?
Külföldi vállalkozónk Magyarországra helyezné át székhelyét úgy, hogy a továbbiakban is külföldön (Romániában) folytatja tevékenységét. Melyik ország adózási törvényeit kell alkalmaznia? Nyeresége után melyik országban kell az adót megfizetnie, illetve a dolgozókra (román állampolgárok) melyik ország törvényei vonatkoznak?
Végezhet-e ingyenes megbízási szerződéssel rendelkező ügyvezető vagy a kft. tagja, egyszemélyes kft. esetében egyszeri alkalommal elvégzendő, szakképesítést nem igénylő munkát? Amennyiben igen, akkor van szükség valamilyen további dokumentációra?
Az agrárium generációs megújulásának ösztönzését szolgálja - a gazdálkodás fiatalokkal való megismertetése mellett - a szükséges pénzügyi és szabályozási ösztönzők működtetése. Ez utóbbi központi eleme a 2023. január 1-jével hatályba lépő gazdaságátadási törvény.
Egy adóhatósági ellenőrzés kezdetén minden vállalkozó felteszi magának a kérdést: miért pont engem, az én cégemet szúrták ki? Noha erre a kérdésre nem adható biztos válasz, vannak olyan körülmények, amelyek alapján nagyobb az esély arra, hogy az adóhatóság felfigyel ránk.
Előfordulhat, hogy az őstermelőnek, a vendéglősnek, a kiskereskedőnek csak rövid időszakban van szüksége alkalmazottra, vagy a már meglévők mellé továbbiak alkalmazására. Ilyen esetben is köthető az általános munkajogi szabályok szerint határozott idejű munkaszerződés, de általában célszerűbb megoldás, ha egyszerűsített foglalkoztatás keretében alkalmazzák a szükséges munkaerőt. Az egyszerűsített foglalkoztatás jelentősen csökkenti az adminisztrációs terheket, ráadásul pénzügyi szempontból is előnyösebb.
A vendéglátás évről-évre visszatérő munkaerőgondjaira lehet segítség az idénymunka, a szünidős diákok foglalkoztatása. Tudnunk kell azonban, hogy pontosan milyen formában is szeretnénk foglalkoztatni a diákmunkást. Az alábbiakban az iskolaszövetkezet lehetőségeit tekintjük át.
A nyár beköszöntével számos kereskedő, vendéglős kitelepül a szabadtéri helyszínekre, sőt vannak, akik alapból csak ebben a formában működnek, értékesítenek. Az Áfa-törvény nem tartalmaz mentességet ebben a körben, az itt zajló értékesítések sem kivételek a nyugtaadási kötelezettség alól. Kérdés, hogy a nyugta mellett online pénztárgép is kell-e ezeken a helyszíneken?
2021 végén hirdették ki az idei évtől hatályba lépő jogszabály-módosítást, melynek alapján a mező- és erdőgazdasági hasznosítású földek tulajdonjogának, haszonélvezeti jogának megszerzése esetében az adásvételi vagy haszonbérleti szerződést első körben a mezőgazdasági igazgatási szervnek kell megküldeni, a szerződés előzetes megvizsgálása céljából.
A webes értékesítés és az online piac használata immáron az őstermelők számára is nyitott és egyre nehezebben nélkülözhető. A megfelelő felületeknek köszönhetően az őstermelők akkor is értékesíthetnek az interneten keresztül, ha nincs saját honlapjuk, webshopjuk. Fontos ugyanakkor, hogy Nagyon fontos, hogy az őstermelő tisztában legyen az értékesítés aktuális szabályaival.
Az őstermelők adózására vonatkozó 2021. január 1-jétől hatályos változások a korábbi adózási lehetőségeket egyszerűsítették, átláthatóbbá tették. Számos új szabály vonatkozik az az átalányadózást választó őstermelők adózására. Tekintsük át, mekkora adókötelezettség terheli e szabályok alapján az átalányadózást alkalmazó mezőgazdasági őstermelőt!
Ezen a nyáron is több új pályázati konstrukció kívánja segíteni a nemzetgazdasági szempontból kiemelkedő jelentőségű kkv szektor működését és versenyképességének növelését. A beruházások ösztönzését szolgáló hagyományos törekvések mellett idén a kormány egy új támogatási programot is kidolgozott a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítésére.

Legutoljára megválaszolt kérdései

Bérautó menetlevél

Cégünk autóbérbeadással foglalkozik, leginkább cégeknek. Könyvelőnk szerint a menetlevél a bérlők felelőssége, így nincs az autókban. A bérleti szerződések egyébként tartalmazzák az óra állást. Egy ellenőrzésnél mindez jelenthet nekünk problémát?

Megválaszolta: Sinka Júlia adószakértő

A felvétel dátuma: 2024.07.14.

Rehabilitációs hozzájárulás kiszámítása

Cégünk foglalkoztat olyan munkavállalót, aki rehabilitációs hatóság által kiállított komplex minősítéssel rendelkezik. Egészségi állapotának mértéke 45%. A  rehabilitációs hozzájárulás adójának kiszámításakor figyelembe vehetjük-e a kötelező foglalkoztatási szint számításakor, mint megváltozott munkaképességű munkavállaló. 

Megválaszolta: Sinka Júlia adószakértő

A felvétel dátuma: 2024.07.13.

Örökölt termőföld utáni adózás

2020-ban örökölt termőföld 2023-ban eladásra került. A hagyatéki végzésben szereplő szerzési érték és az eladási ár ismert. Eladásig termőképesség javítást célzó munkálatokra került sor (zöldtrágyázás, trágyázás, vízelvezetés). Számítható-e az adó a 75%-os költséghányad figyelembevételével?

Megválaszolta: Sinka Júlia adószakértő

A felvétel dátuma: 2024.05.23.

Őstermelő munkavállalása

Mezőgazdasági őstermelő jogviszonyban (főállású őstermelő) vállalhat-e munkát egyszerűsített foglalkoztatásban; ha itt a mentesített összegig szerez bevételt?

Megválaszolta: Sinka Júlia adószakértő

A felvétel dátuma: 2024.03.19.

Parkolási díj elszámolása

Az egyik vállalkozás esetében a gépkocsi amivel a parkolást igénybe veszi a beltag/személyesen közreműködő tulajdonos, az a vállalkozás tárgyi eszköze, a vállalkozás a cégautó adót megfizeti utána. Ha egy ilyen autóval parkol a vállalkozás tulajdonosa, akkor ezt hogyan kell kezelni? Elegendő egyéb igénybe vett szolgáltatásként elszámolni, természetesen áfa levonás nélkül. Vagy jogviszonyos jövedelemként le kellene adóznia? (kivás vállalkozás) A másik vállalkozásban egy munkavállaló céges telefonszámláján jelentek meg parkolási díjak. Megteheti-e a vállalkozás, hogy minden hónapban a számla alapján kigyűjtött parkolási díjat a kimutatás alapján a munkavállalóval a pénztárba befizetteti kiszámlázás nélkül? (Tao-s vállalkozás)

Megválaszolta: Sinka Júlia adószakértő

A felvétel dátuma: 2024.02.20.

Földhasználatra fizetett összeg adó terhe

A gazdálkodó a lejárt földhasználati szerződés ellenére továbbra is műveli a termőföldet. A tulajdonosnak szerződés nélküli használatra a piaci viszonyoknak megfelelő összeget fizet. Milyen adó vonzata van a szerződés nélküli földhasználati díjnak?

Megválaszolta: Sinka Júlia adószakértő

A felvétel dátuma: 2024.01.21.

Nagy értékű művészeti alkotás ajándékozása

Egyesület egy alapcél szerinti tevékenységgel összegfüggésben szervezett rendezvényén melynek során nagy értékű művészeti alkotást ad át egy üzleti partnerének (jogi személynek), aki a cég irodájában helyezi majd azt el. Milyen adóvonzattal kell számolni? Jól gondoljuk, hogy szja fizetés (mivel két jogi személy közötti termékátadásról van szó) nem lesz? Áfa-levonással az alkotás beszerzésekor nem fog élni az Egyesület, Így jól gondoljuk-e hogy áfa fizetésére sem kell, hogy sor kerüljön. Milyen bizonylatot kell kiállítani átadáskor? Illetéket ilyen esetben kell fizetni?

Megválaszolta: Sinka Júlia adószakértő

A felvétel dátuma: 2023.09.19.

Adó visszaigénylés elhunyt őstermelő után

Az őstermelő elhunyt, de a közjegyző még nem adta át a hagyatékot, a fia pedig új termelő vállalkozást indított. Hogyan igényelheti vissza a fiú az apja nevén lévő áfát és gázolajtámogatást?

Megválaszolta: Sinka Júlia adószakértő

A felvétel dátuma: 2023.09.12.

Munkavállaló saját bankkártyás fizetése céges ügyben

Egy cég munkavállalója saját bankkártyával fizeti ki a cég nevére kiállított költségszámlát. Könyvelés szempontjából ez pénztári kifizetésnek minősül-e? Ha nem akkor a saját bankkártyás fizetést hogyan lehet pénztári kiadásként elszámolni tekintettel arra, hogy a munkavállalónak utólag kerül kifizetésre a kiadás? Mi lehet a helyes megoldás ahhoz, hogy a munkavállaló hozzájusson a bankkártyájával kifizetett pénzhez illetve a céges számla költségként elszámolható legyen?

Megválaszolta: Sinka Júlia adószakértő

A felvétel dátuma: 2023.08.28.

Kamatjövedelem, lekötés adózása

A kérdéssel érintett cég banknál vezetett számláján lévő nagyobb összeget köt le, majdnem havi rendszerességgel. Ezek rövid idejű 30 napos lekötések, kamat nem tőkésítődik, hanem feloldásra kerül 30 nap után és külön tételként jóváírják a tőkét és a kamatot. Milyen adókötelezettség keletkezik? Mi a megfizetés/bevallás módja?

Megválaszolta: Sinka Júlia adószakértő

A felvétel dátuma: 2023.07.19.

18 éves tanuló őstermelő járulék fizetése

A 18. évét betöltött személy, aki nappali tagozaton tanul, ingyenes orvosi ellátásra jogosult, de ettől főállású őstermelő, és járulékot kell fizetnie. Kell-e járulékot fizetni a 18. évét betöltött tanulónak?

Megválaszolta: Sinka Júlia adószakértő

A felvétel dátuma: 2023.07.15.

Mezőgazdasági pályázaton nyert összeg bevallása

Az ÖCSG keretén belül szőlőtermesztéssel-feldolgozással, és bor értékesítéssel foglalkozik. 2022-ben nyert a Mezőgazdasági kisüzemek támogatása (VP2-6.3.1-20) pályázatán. Ha a pályázatban vállaltak nem mindegyike kivitelezhető (műszaki okok miatt) kell-e kérni módosítást, vagy felhasználhatják-e másra is az összeget? A bevallásban szerepeltetni kell a nyert összeget?

Megválaszolta: Sinka Júlia adószakértő

A felvétel dátuma: 2023.06.06.

Gazdálkodók iparűzési adója aszálykáros évben

A kérdésben szereplő mezőgazdasággal foglalkozó társaság a tavalyi aszálykáros évben igencsak alacsony árbevételt tudott realizálni, ennek következtében a 2022-es évben az anyagköltség jelentősen meghaladja az árbevétel összegét. A kérdés arra vonatkozik, hogy létezik-e esetleg a Tao törvény szerinti jövedelem- nyereség minimumhoz hasonló iparűzési adó számítási mód? 

Megválaszolta: Sinka Júlia adószakértő

A felvétel dátuma: 2023.04.22.

Agrár Hitelmoratórium

A kérdésben érintett társaság élt a 2022. szeptember 15-től bevezetett Agrár Moratóriummal. Ennek értelmében a 2022 .szeptember 15. és 2023. december 31. között esedékes hitelei tőkéje és kamata nem került megfizetésre. Kérdés, hogy mivel a 2022-es évre az az évben esedékes tőkerész rövid lejáratú kötelezettségként szerepel, szükséges-e átsorolni a 2022-es év zárásakor a hosszú lejáratú kötelezettségek közé (mivel nem került kifizetésre az adott évben)? Ugyanakkor a 2022-es év zárásakor helyesen járnak el, ha nem sorolják át rövid lejáratú kötelezettségek közé 2023-as évben eredetileg esedékes, de a moratórium miatt meg nem fizetett tőkerészt? Továbbá van-e bármilyen teendő a zárás során a 2022-2023 években eredetileg esedékes, de a moratórium miatt meg nem fizetett kamatrész és a hozzá tartozó kamattámogatással?

Megválaszolta: Sinka Júlia adószakértő

A felvétel dátuma: 2023.04.15.

Bevétel nélküli mezőgazdaság őstermelő járulékfizetése

Főfoglalkozású mezőgazdasági őstermelő 2022-ben kezdett, de bevétele nem volt. A kérdés értelemszerűen úgy szól, hogy kell-e járulékot fizetni, bevallani 2023-ban, negyedévente? Járulék alapja:0. Továbbá: ha nem fizet járulékot, a biztosítási jogviszonya nem vész el?

Megválaszolta: Sinka Júlia adószakértő

A felvétel dátuma: 2023.04.12.

Főállású őstermelő szocho fizetése, járuléka

A kérdésben szereplő őstermelő családi gazdálkodás tagja, főállású biztosított. A ráeső bevétel 15 405 075 Ft. Mennyi szociális hozzájárulás fizetésére kötelezett, és mennyi a 2023. évre fizetendő járuléka?

Megválaszolta: Sinka Júlia adószakértő

A felvétel dátuma: 2023.04.12.

Őstermelő gépjárművet vásárolna

Egy tételes elszámolású, nem családi gazdálkodó őstermelő vásárolna, egy terepjárót, amely paramétereit tekintve meghaladja az Szja tv.-ben meghatározott 2500 kg össztömeget, ezért valószínűleg nem számít személygépkocsinak. Ebben az esetben értékcsökkenési elszámolással leírható ez a gépjármű? A beszerzés után az áfa teljes összege visszaigényelhető? Üzemeltetés során, amennyiben a havi 500 km átalány alapján történik a költség elszámolás, akkor nem kell fizetni a cégautóadót? Hogyan kell adóznia az őstermelőnek, amikor azt a gépjárművet értékesíti?

Megválaszolta: Sinka Júlia adószakértő

A felvétel dátuma: 2023.03.07.

Fiatal gazda támogatás

Ki lehet jogosult 2023-ban fiatal gazda támogatásra? Hol található az erre vonatkozó jogszabály? 

Megválaszolta: Sinka Júlia adószakértő

A felvétel dátuma: 2023.03.06.

Alanyi adómentes őstermelő közösségi beszerzése

Mezőgazdasági alanyi mentes őstermelő a közösségen belülről szeretne munkájához szükséges anyagot vásárolni. Ha ezt közösségi adószám nélkül teszi, akkor a külföldi áfát kell megfizetnie, és Magyarországon már nem terheli őt semmilyen fizetési kötelezettség. Ebben az esetben milyen bevallási kötelezettség terheli? További felmerülő kérdés, hogy ha rendelkezik közösségi adószámmal, akkor azt megadva közösségen belüli értékesítésnél a külföldi fél nem számol fel áfát a termékre. Neki ebben az esetben mint alanyi adómentes Őstermelő milyen bevallási és befizetési kötelezettsége keletkezik. Kell-e 23A60-as és 2365-ös bevallást beadnia? Kell-e áfát fizetnie? Milyen szerepet játszik ebben az esetben a 10 000 eurós értékhatár?

Megválaszolta: Sinka Júlia adószakértő

A felvétel dátuma: 2023.03.02.

Egyetemi hallgató őstermelő társadalombiztosítási járuléka

Terheli-e járulékkötelezettség az őstermelőt, aki családi gazdaság tagja, nappali tagozatos, aktív, államilag támogatott egyetemi hallgató? Abban az esetben, ha az ŐCSG tevékenységéből származó tárgyévet megelőző évben elért bevétele nem haladja meg a tárgyévet megelőző adóév éves minimálbérének az ötszörösét és általányadózó?

Megválaszolta: Sinka Júlia adószakértő

A felvétel dátuma: 2023.02.28.