Főoldal Nyíl Cikkek Nyíl Cégvezetés
Három feltételnek kell teljesülnie ahhoz, hogy egy felvétel készítése kamerás megfigyelésnek minősüljön: személyekre irányuljon, tartós vagy rendszeresen ismétlődő legyen, végül: távoli vagy automatikus kamera vagy hasonló készülék segítségével történjék. Mit is jelentenek pontosan ezek a feltételek és hogyan lehet őket teljesíteni?
A munka törvénykönyve 2023. január 1-jétől hatályos módosítása egy új szabályt hozott be a munkáltató felmondása esetére, miszerint a munkáltatónak kivételesen, indokolási kötelezettsége hiányában is(például próbaidő alatti azonnali hatályú felmondás esetén) meg kell indokolnia, ha egyoldalúan megszünteti a munkaviszonyt.
Első látásra úgy tűnhet, hogy a vezető soha nincs egyedül, tárgyal, megbeszél, vezet és legnagyobb gondja, hogy nem engedheti meg magának az „üresjáratot”. Azonban amikor a coaching-ülések kérdései egyre mélyebb és mélyebb érzelmi és gondolati szintekre viszik a vezetőket, sokan egyedül maradnak a döntésekkel, gondokkal, dilemmákkal. De mitől is lehet magányos a vezető?
Előírja-e valamely törvény vállalkozások (egyéni vállalkozók, gazdasági társaságok) számára, hogy milyen összegű szolgáltatások nyújtásánál kötelező írásban szerződést kötni?
A munkahelyen belüli képzés és oktatás egyre hangsúlyosabban szerepel a vállalkozások munkavállalókkal összefüggő feladatai, sőt: kihívásai között. Hogyan adjuk át az ismeretet munkatársainknak és hogyan lehet őket a tudás befogadására motiválni? Az ismeretátadás logisztikai 7M-je ebben nyújt segítséget.
A panaszokról és a közérdekű bejelentésekről szóló 2013. évi CLXV. törvény alapján a munkáltatóknak eddig is lehetőségük volt a közérdeket vagy nyomós magánérdeket védő magatartási szabályok megállapítására, amelyek megsértésének bejelentésére visszaélés-bejelentési rendszert hozhattak létre a munkavállalók és a munkáltatóval szerződéses viszonyban állók számára. Ezt az opcionálisan bevezethető szisztémát váltja fel a Panasztörvény által szabályozott belső visszaélés-bejelentési rendszer.
A központi elektronikus ügyintézési szolgáltatások körébe tartozó AKD lehetővé teszi, hogy annak használatával az elektronikus ügyintézést biztosító szerv a rendelkezésére álló, valamint az automatikus információ-átvétel útján megszerzett adatok alapján, emberi közbeavatkozás nélkül hozza meg a döntését és közölje azt az ügyféllel.
A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság állásfoglalása értelmében a munkavállalók végzettséget igazoló okiratairól abban az esetben készíthet jogszerűen másolatot a munkáltató, amennyiben az okiraton szereplő személyes adatok kezelésére jogosult, és azok nem nyújtanak többletinformációt az adatkezelő számára az érintettről.
A BI, azaz business intelligence, magyar megfogalmazásban üzleti intelligenciát jelent. Gyakorlatilag olyan módszerek és rendszerek összessége, amelyek támogatják és javítják a döntéshozást a vállalkozások működésében. Milyen alkalmazások közül választhat egy vállalkozó, ha ki szeretné aknázni az üzleti intelligenciában rejlő lehetőségeit?
A ChatGPT már most is igen rendkívül népszerű, alkalmazása azonban csak a kezdet. A generatív mesterséges intelligencia vállalati felhasználása sokkal szerteágazóbb, mint gondolnánk.