Főoldal Nyíl Cikkek Nyíl Cégvezetés
A vendég érkezése előtti tevékenységek nem mindig kapnak kellő figyelmet a szálláshely-szolgáltatók részéről, noha már ez az időszak is komoly lehetőségeket rejt a vendégek elköteleződésének elérése szempontjából.
Idén is több jogszabályi változás történt, amely indokolja a pénzmosás elleni szabályzatok alapos átdolgozását. A változás érinti az alkalmazott kockázati besorolás módszerét, egyben előírja a partner kockázati besorolásának kötelező elvégzését, emellett több fogalmi meghatározás is pontosításra került.
Az MI, vagyis a generatív mesterséges intelligencia a 2023-as év slágertémája volt, de a vállalatok alig ötödének működésében játszott csak szerepet. Míg a vállalati adaptáció aránya egyelőre alacsony, a várakozások már a közeljövőre nézve is elég magasak a generatív mesterséges intelligencia átalakító szerepével kapcsolatban.
Az egészségügyi, pszichológiai és társadalomtudományok területén egyre több figyelmet fordítanak a jóllét kutatására, hogy megértsék, hogyan lehet javítani az emberek és közösségek életminőségét, boldogságát és kiegyensúlyozottságát. Különösen fontos ez egy vállalaton belül, a munkavállalók közösségére.
Az adóhatóság ellenőrzési területének egyik fontos részét képezi a foglalkoztatás szabályszerűségének vizsgálata, ezen belül kiemelt figyelmet fordítanak az alkalmazottakat bejelentés nélkül foglalkoztatókra és a jogszabályi előírások megszegésével történő egyszerűsített foglalkoztatásra. Ezúttal az egyszerűsített foglalkoztatás ellenőrzése során felmerülő gyakorlati tapasztalatokat és a szabálytalan bejelentés következményeit tekintjük át.
A munkaadó – az alkalmi foglalkoztatásnak minősülő munkaviszony és a nevelőszülői foglalkoztatási jogviszony esetét kivéve – a munkaviszony megszüntetésekor vagy megszűnésekor foglalkoztatási igazolást állít ki. A foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló 1991. évi IV. törvény módosítása ezt a szabályt érinti.
2024. január 1-jén hatályba léptett a harmadik országbeli állampolgárok magyarországi tartózkodásának feltételeit és a tartós tartózkodás munkavállaláshoz kapcsolódó eseteit szabályozó törvény. Ezúttal az alkalmazás egyik fő esetét jelentő, beruházás megvalósítását szolgáló foglalkoztatás szabályait tekintjük át.
A kérdésben szereplő cégben három magánszemély a tulajdonos, egy másik cégben ugyanaz a három magánszemély és a másik cég a tulajdonos. Szeretnék a cég struktúrájából a másik céget kivenni és kizárólag magánszemélyek tulajdonába adni. Külső személy nem kerülne bevonásra, ugyanaz a három személy maradna tulajdonosként csak az üzletrész arány változna. Mi lehet ennek a jogkövető folyamata?
Az új esztendő egyfajta újrakezdés. Majdnem mindenkiben megszületik ilyenkor a késztetés, hogy elkezdjen, vállaljon valamit, belefogjon valamibe. Egy-egy cél kitűzésekor kezdetben hatalmas a lelkesedés, talán túlzásokba is esünk. Aztán telnek a napok, és a fogadalmak valahogy elfelejtődnek. Hogyan kell a céljainkat jól megtervezni?
2024-ben három kiemelt foglalkoztatás-felügyeleti ellenőrzés várható. 2024 áprilisában ütemezetten vizsgálják a hatóságok a feldolgozóipar területén működő munkáltatók foglalkoztatási gyakorlatát, illetve a vendégmunkások foglalkoztatására vonatkozó jogszabályok gyakorlati érvényesülését, különös tekintettel arra, hogy az elmúlt időszakban nem történt hasonló jellegű vizsgálat.