Főoldal Nyíl Cikkek Nyíl Vendéglátás
A vendéglátó üzletek és turisztikai attrakciók kötelező adatszolgáltatásának szakaszos bevezetését és a kisebb vállalkozások felmentését javasolja a Kormánynak a Magyar Turisztikai Ügynökség. Az NTAK regisztráció továbbra is minden vendéglátó üzlet és turisztikai attrakció számára kötelező, ennek elmulasztása szankcionálható.
2023. március 31-én lejárt a turizmus-vendéglátás ágazatot segítő veszélyhelyzeti moratórium, így az érintettek újra kötelesek turizmusfejlesztési hozzájárulást fizetni.
Akciótervet fogadott el a kormány a turisztikai ágazat támogatására annak érdekében, hogy a szállodák és vendéglátóhelyek a téli szezonban, a magas energiaárak mellett is folytatni tudják tevékenységüket. Ennek érdekében a 2023. március 31. napjáig terjedő időszakra nem kell a turizmusfejlesztési hozzájárulást megállapítani, bevallani és megfizetni.
A szállásadók beolvashatják az okmányainkat, de rendelkezniük kell megfelelő adatkezelési tájékoztatással. A Hatóság hivatalból elmarasztalt egy szállásadót azért, mert nem nyújtott megfelelő tájékoztatást a szálláshely-szolgáltatás igénybevételével, illetőleg a foglalással kapcsolatos adatkezelésről – beleértve az okmányok beolvasását is –, megsértve ezzel az Uniós és magyar szabályokat.
A szobaárbevételek mellett a jó szállodások kiemelt figyelmet szentelnek a vendéglátásból és az egyéb szolgáltatásokból, reggeliből származó bevételeknek. A számok azt mutatják, hogy ez utóbbi bevételcsoport aránya a legalacsonyabb, ami azt jelenti, hogy a szállodák üzemeltetőinek leginkább erre a területre érdemes figyelniük a közeljövőben.
A közelmúltban a hatóság hivatalból elmarasztalt egy szállásadót, mert nem nyújtott megfelelő tájékoztatást a szálláshely-szolgáltatás igénybe vételével, illetőleg a foglalással kapcsolatos adatkezelésről – beleértve az okmányok beolvasását is. Az ügy ismertetéséből kiderül, hogy a szállásadók beolvashatják az okmányainkat, de rendelkezniük kell megfelelő adatkezelési tájékoztatással.
A sokszor emlegetett munkaerőhiány a vállalkozások számára ismételten előtérbe állítja a diákok foglalkoztatásának lehetőségét. A diákfoglalkoztatás fontosságát mutatja, hogy bár munkaviszonyt a 16. életévét betöltött személy létesíthet, iskolai szünet alatt azonban az is lehet munkavállaló, aki elmúlt 15 éves és nappali rendszerben tanul.
Hazánkban és a világ más országaiban is felerősödött a COVID járvány újabb, még nem várt hulláma. Számos, népszerű turisztikai célpontnak számító ország a korábban alkalmazott korlátozások és a maszkviselés ismételt bevezetésén gondolkodik.
Kit tekintünk az üzletben alkalmazott munkavállalónak? Mennyit kap a munkavállaló a felszolgálási díjból? A NAV által közzétett tájékoztató választ ad a kérdésekre.
Előfordulhat, hogy az őstermelőnek, a vendéglősnek, a kiskereskedőnek csak rövid időszakban van szüksége alkalmazottra, vagy a már meglévők mellé továbbiak alkalmazására. Ilyen esetben is köthető az általános munkajogi szabályok szerint határozott idejű munkaszerződés, de általában célszerűbb megoldás, ha egyszerűsített foglalkoztatás keretében alkalmazzák a szükséges munkaerőt. Az egyszerűsített foglalkoztatás jelentősen csökkenti az adminisztrációs terheket, ráadásul pénzügyi szempontból is előnyösebb.