Főoldal Nyíl Cikkek Nyíl SZJA
Román állampolgár romániai állandó lakcímmel munkaviszonyt létesítene egy magyar munkáltatóval, de a munkavégzés helye Románia lenne. Ebben az esetben hogyan alakul a járulék- és szja fizetés? A munkavállaló a magyar társadalombiztosítási jogszabályok hatálya alá kerül?
Nem számít kivételesnek, ha egy egyetemista, hallgatói jogviszony mellett, nyelvórákat ad, mintegy keresetkiegészítésként. Hogyan teheti ezt meg optimális és jogkövető módon?
Számtalan vonatkozásban és munkahelyen felmerül, hogy optometrista igazolása alapján is elszámolható-e a szemüveg, mint munkavégzés során használt védőeszköz?
Az adóhatósági ellenőrzések szabályainak nyomon követése minden gazdálkodó és vállalkozás elemi érdeke. A korábban elemzett kiemelt témakörök után most ismét nyolc fontos kérdést vizsgálunk meg.
Minden bizonnyal valamennyi gazdálkodót érintő kérdés, hogy tisztában van-e az adóhatósági ellenőrzések szabályaival? Érdemes nyomon követni az eljárás változásait, és frissíteni a tudnivalókat. Az alábbiakban az általunk legfontosabbnak tartott nyolc kérdést válaszoltuk meg.
Ha egy másodállású átalányadózó egyéni vállalkozó év közben befizeti az átalányadózásból származó jövedelme után a szociális hozzájárulási adót, de az éves szja bevallása kitöltésénél látszik, hogy az éves jövedelme meghaladta a minimálbér 24-szeresét, akkor a többletként befizetett szocho adót a bevallásában visszaigényelheti?
Az osztalékkal kapcsolatban 2022-ben két jelentős változásra kell csak figyelnünk. Az egyik, hogy január 1-jétől a szociális hozzájárulási adó mértéke 15,5%-ról 13%-ra csökkent. Ezáltal az osztalék kivét is olcsóbbá válik ebben az évben az előzőekhez képest. A másik a minimálbér változásának hatása.
A konferencia egy bizonyos, világosan körülhatárolható témáról tájékoztatást nyújtó rendezvény meghatározott, meghívóval invitált résztvevők számára. A szakmai, különösen a nemzetközi konferenciák esetében kiemelt súllyal esik latba a rendezvény szakmai és tematikus indokoltsága. Amennyiben ez az indokoltság nem támasztható alá, a szállás, illetve az utazás költségeinek megtérítése sem adómentes.
A 2022-től átalakuló átalányadózásban emelkednek a bevételi értékhatárok, kevesebb költséghányaddal kell számolni, és egy adómentes jövedelemsáv is megjelenik. A fazonigazítás az átalányadót versenyképessé teszi más adózási formákkal, akár a katával szemben is.
Eddig, eltérő szabályozás híján a kriptodevizák eladásából származó bevétel egyéb jövedelemnek minősült. A jövedelem után 87 százalékos adóalapra személyi jövedelemadót és szociális hozzájárulási adót kellett fizetnie a magánszemélynek, ez 26,535 százalékos adóterhelést jelentett.