Kormányzati pályázatok a kkv szektor számára

Sinka Júlia Dátum Legutoljára frissítve: 2021.06.09

Olvasási idő: 6


Ez a tartalom 1037 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak. Legfrissebb tartalmainkat itt érheti el.

Ezen a nyáron is több új pályázati konstrukció kívánja segíteni a nemzetgazdasági szempontból kiemelkedő jelentőségű kkv szektor működését és versenyképességének növelését. A beruházások ösztönzését szolgáló hagyományos törekvések mellett idén a kormány egy új támogatási programot is kidolgozott a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítésére.

Összhangban az Európai Bizottság 2021. május 6-án született jóváhagyó döntésével, a Külgazdasági és Külügyminisztérium új versenyképesség-növelő támogatási programot indított el, melynek lebonyolító szerve a HIPA Nonprofit Zrt.. A koronavírus-járvány következtében szükségessé vált versenyképesség-növelő támogatásról szóló 7/2020. (IV.16.) KKM rendelet módosítása alapján, a támogatási program 2021. május 10-től Magyarország egész területén, közép- és nagyvállalatok számára elérhető.

A program keretein belül Magyarország egész területén vissza nem térítendő készpénztámogatást igényelhetnek azok a legalább 50 főt alkalmazó közép- és nagyvállalkozások, amelyeknek a koronavírus-járvánnyal összefüggésben árbevételük vagy megrendelésállományuk legalább 25 százalékos mértékben visszaesett.

A támogatás maximális mértéke 1,8 millió euró, de a beruházással érintett régió fejlettségi szintjéhez mérten – a támogatás egyik célja éppen a regionális különbségek csökkentése – eltérő támogatási intenzitással kell számolni. Azaz, a fejlett megyékben a támogatás mértéke nem haladhatja meg a beruházási költségek 20 százalékát, míg a kevésbé fejlett megyékben (Szabolcs-Szatmár-Bereg, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy és Baranya megye) a beruházási költségek 33 százalékát.
A hivatkozott rendelet 2. § (1) bekezdés c) pontja szerinti, és 3. számú mellékletében felsorolt, a versenyképesség-növelő támogatásban részesíthető tevékenységek (a teljesség igénye nélkül):

 • Növényi, állati olaj gyártása
 • Malomipari termék, keményítő gyártása
 • Egyéb élelmiszer gyártása
 • Takarmány gyártása
 • Italgyártás
 • Sportszergyártás
 • Játékgyártás    
 • Orvosi eszköz gyártása    
 • Ipari gép, berendezés, eszköz javítása    

A támogatás feltételei

A támogatás igénybevételének fő feltételei, hogy a vállalkozás

 • minimum 2 millió euró értékű beruházást valósítson meg 2022. december 31-ig, és
 • a meglévő munkavállalói létszám fenntartása mellett minimum 25 új munkahelyet teremtsen, vagy
 • a vállalati árbevétel és bértömeg tekintetében mindösszesen 15 százalékos növekedést érjen el.

Utóbbi árbevétel- és bértömeg-növekedést fenn kell tartani a beruházás befejezését követő két évben.

A beruházás értékét a pályázat benyújtását megelőző hónap utolsó munkanapján érvényes, a Magyar Nemzeti Bank által közzétett devizaárfolyam alapján kell átszámítani forintra.

Ha a vállalkozás a pályázaton való indulását fontolgatja, úgy a tervezett beruházás értékének számítása során a számviteli törvény 47-51. §-ában előírtakat a rendelet 2. számú melléklete IV. pontjával – az el nem számolható költségek felsorolásával – együttesen célszerű figyelembe vennie. 

Innovációs célú pályázat a kkv szektornak

Ugyancsak nyáron startol majd a mikro-, kis- és középvállalkozások modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztések támogatása (GINOP Plusz-1.2.1-21) is.

A tervezet szerint a felhívás célja, hogy a valós igényekhez igazodó megoldásokat kínáljon majd az eltérő piaci pozíciókban és különféle élethelyzetekben működő vállalkozások számára, segítséget nyújtson a technológiai háttér megteremtésében és a digitális eszközök, online alkalmazások vagy ipar 4.0 megoldások bevezetésében.

A tervezett konstrukció révén azon beruházások támogatása lehetséges, amelyek javítják a technológiai felkészültséget, versenyképességet és erőforrás-hatékonyságot, továbbá kedvező területi hatásokkal bírnak, hozzájárulva ezzel a területi egyenlőtlenségek mérsékléséhez is.

A kisvállalati támogatás feltételei

Támogatási kérelem benyújtásához a támogatásra jogosult mikro-, kis- és középvállalkozásnak előreláthatólag több kritériumnak is meg kell felelnie:

 • legalább 1 lezárt, teljes üzleti évvel szükséges rendelkeznie;
 • éves átlagos statisztikai állományi létszámának a támogatási kérelem benyújtását megelőző legutolsó lezárt, teljes üzleti évben el kell érnie a 3 főt;
 • a vállalkozás nem tartozhat a KATA hatálya alá (a pályázni szándékozó vállalkozásoknak célszerű június végén bejelenteniük kilépésüket – júliustól – a kisadózó vállalkozások tételes adójának hatálya alól).

A felhívás keretében az alábbi tevékenységek támogatására lesz lehetőség:

 • technológiafejlesztés, beleértve a termelési és szolgáltatási, valamint infokommunikációs technológia fejlesztését, a technológiai kapacitások bővítését, és az üzleti felhőszolgáltatások igénybevételét;
 • infrastrukturális és ingatlanberuházás;
 • tanácsadási szolgáltatások igénybevétele;
 • képzési szolgáltatások igénybevétele;
 • eszközbeszerzéshez kapcsolódó gyártási licenc, gyártási know-how beszerzése;
 • megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazása.

A projekt befejezésére annak megkezdésétől számított legfeljebb 24 hónap áll majd rendelkezésre.

Mielőtt a pályázatot fontolgató vállalkozás kilépne a KATA hatálya alól, gondolja át azt is, hogy képes lesz-e biztosítani a pályázat által elvárt önerőt (már benyújtott mérlegbeszámolói alapján hitelképesnek tekintik-e a pénzintézetek, van-e lehetőség például visszlízing konstrukcióval előteremteni a szükséges fedezetet stb.), valamint azt is, hogy a támogatás összege csak bizonyos feltételek mellett válik részben vagy egészben vissza nem térítendővé.
Például ilyen elvárás a bruttó hozzáadott érték GDP növekedéssel arányos növekedése. Ez a vállalkozásnál a vizsgált időszakban mért nominális bruttó hozzáadott érték változásának, valamint a nominális bruttó hazai termék (GDP) azonos időszakban mért változásának egymáshoz viszonyított arányát jelenti, amelynek el kell érnie a 60 százalékot.

A pályázati felhívás 8.3 pontja foglalja össze e feltételeket, amely letölthető a támogatástervezetet ismertető weblapról.

A támogatásról – dióhéjban összefoglalva – annyit mindenképpen fontos tudniuk az érintetteknek, hogy

 • a támogatás a tervezet szerint Budapest kivételével egész Magyarország területén igényelhető lesz;
 • a támogatás összege várhatóan 10 millió forinttól közel 630 millió forintig terjedhet és minimum 30 százalékos mértékű önerő szükséges a projekt megvalósításához;
 • előlegként az elnyert támogatás 90 százaléka igényelhető;
 • a konstrukciót alapvetően visszatérítendő támogatásként tervezik meghirdetni, azonban bizonyos előre jól tervezhető feltételek mellett részben vagy egészben vissza nem térítendővé válik.

A kiírás előreláthatólag több szakaszban lesz elérhető:
1. szakasz: 2021. június 28. – 2021. július 5.
2. szakasz: 2021. szeptember 27. – 2021. október 4.
3. szakasz: 2022. január 10. – 2022. január 17.
4. szakasz: 2022. április 11. – 2022. április 20.

A fentiekben bemutatott támogatásokkal kapcsolatban további tájékoztatás is elérhető a megfelelő weboldalon.

(Cikkünket teljes terjedelmében a Kis- és középvállalkozói Tanácsadó júliusi számában olvashatják)