Kovács-Kneitner Lea

Kovács-Kneitner Lea

igazságügyi és nemzetközi adószakértő


Okleveles közgazdász, mérlegképes könyvelő, okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő, könyvvizsgáló-jelölt, a Menedzser Praxis Tudás- és Válaszközpont állandó szakértője.

 

Kiemelt tanácsadási szakterületei az ingatlan- és tőkejövedelmek adózása, de tanácsadó tevékenysége kiterjed a bérügyi kérdések, személyi jövedelemadó-tanácsadás és tb-ügyintézés területeire is.

 

Adószakértőként, rendszeresen és kiemelt terjedelemben ad elő a Menedzser Praxis Tudás- és Válaszközpont szakmai napjain. Főbb szakterületei a hazai és nemzetközi nagyvállalatok összetett nemzetközi tranzakciói, transzferár, ingatlan- és tőkejövedelmek adózása.

  • Cikkeket és magyarázatokat ír
  • Irat- és szabályzatmintákat készít
  • Eddig 102 szakmai kérdésre válaszolt

A szakértő által szemlézett minták

Megbízás bérszámfejtésre
Utoljára módosítva: 2022. 10. 19. 14:23:03
Letöltés

Válogatott cikkei

Egy Kiva adóalany társaságnak több éve (2012-2014) lejárt vevői követelései vannak jogi személyekkel szemben. A vezetés ezeket a követeléseket behajthatatlan követelésnek minősítette 2021-ben. Növeli-e a KIVA alapját a behajthatatlan követelés leírt összege?
Építőipari fővállalkozó megrendelője megrendelői szolgáltatásról (a fővállalkozó által számlázott összeg 5%-a) számlát állít ki a fővállalkozó részére. Hogyan helyes a megrendelői szolgáltatás számviteli elszámolása? Alvállalkozóként vagy igénybe vett egyéb szolgáltatásként kell könyvelni?
Az alaphelyzet gyakori: szakmai gyakorlatra jönne a céghez egy egyetemista. Hogyan kell eljárni ilyenkor az egyetemista bérszámfejtésével kapcsolatban: milyen adó és járulékvonzatai vannak, továbbá milyen összegű bérkifizetésre jogosult a tanuló?

Legutoljára megválaszolt kérdései

Adózás előtti eredmény csökkentése ingatlan felújításával

Amennyiben egy Kft. bérel egy romos ingatlant magánszemélytől és azt szeretné felújítani, majd a cég érdekében használni, figyelembe lehet-e venni a ráköltött összeget az aktiválás évében a 2329-es bevallás 03-02 lap 27. sorában, illetve a kimutatott fejlesztési tartalék összege ezzel csökkenthető-e?

Megválaszolta: Kovács-Kneitner Lea igazságügyi és nemzetközi adószakértő

A felvétel dátuma: 2024.06.11.

Tehergépjármű normaköltsége

Társaságunk rendelkezik személy- és tehergépjárművel, mindkét jármű kategóriát a dolgozók céges használaton kívül magánhasználatra is igénybe vehetik. A személyautó magánhasználatát hó végén a munkáltató kiszámlázza, ami a felhasznált üzemanyagot és az általános személygépkocsi normaköltséget (15 Ft/km) tartalmazza. Mivel a jogszabály csak a személygépjármű esetében említ normaköltséget, a kérdés az, hogy a tehergépjármű magánhasználata után a felhasznált üzemanyagon kívül milyen egyéb költséget kell, és egyáltalán kell-e a dolgozó részére kiszámlázni, természetesen figyelemmel arra, hogy egyik fél se károsodjon.

Megválaszolta: Kovács-Kneitner Lea igazságügyi és nemzetközi adószakértő

A felvétel dátuma: 2024.05.10.

Jóváíró közüzemi számla könyvelése

Egy társasház esetében (egyszeres könyvvitelt alkalmaz) a tárgy évi jóváíró közüzemi számla (vízdíj vagy áramdíj.) a könyvelésben bevételként vagy költség csökkenésként kell könyvelni? A jóváírt összeg tárgy évi időszakra vonatkozik, nem előző évi.

Megválaszolta: Kovács-Kneitner Lea igazságügyi és nemzetközi adószakértő

A felvétel dátuma: 2024.01.20.

Eszközbeszerzés elszámolása

Egyéni vállalkozó eszközbeszerzés során új teherautó vonatkozásában szeretné ebben az évben az egész vételárat elszámolni. Van-e rá mód esetleg lízing formájában? Csak öt év alatt lehet elszámolni vagy a vásárlás évében elszámolható a teljes vételár?

Megválaszolta: Kovács-Kneitner Lea igazságügyi és nemzetközi adószakértő

A felvétel dátuma: 2023.10.25.

Projektelszámolás vagy előleg

Adott egy építőipari cég aki 2021-ben kezdett meg egy többlakásos társasház építését, ami 2023-ban fog befejeződni. A vevők szerződés szerint készültségi foknak megfelelően (szerződésben rögzítettek alapján) kizárólag előleget fizetnek, ezt így is könyvelték 453-ban. Kell-e neki a projektelszámolás alapján a teljes befolyt előleget bevételbe tenni, és ezzel szemben a költségeket is arányosítani, vagy marad előlegben és a költségek pedig befejezetlen beruházásban, illetve készleten?

Megválaszolta: Kovács-Kneitner Lea igazságügyi és nemzetközi adószakértő

A felvétel dátuma: 2023.05.08.