Kovács-Kneitner Lea

Kovács-Kneitner Lea

igazságügyi és nemzetközi adószakértő


Okleveles közgazdász, mérlegképes könyvelő, okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő, könyvvizsgáló-jelölt, a Menedzser Praxis Tudás- és Válaszközpont állandó szakértője.

 

Kiemelt tanácsadási szakterületei az ingatlan- és tőkejövedelmek adózása, de tanácsadó tevékenysége kiterjed a bérügyi kérdések, személyi jövedelemadó-tanácsadás és tb-ügyintézés területeire is.

 

Adószakértőként, rendszeresen és kiemelt terjedelemben ad elő a Menedzser Praxis Tudás- és Válaszközpont szakmai napjain. Főbb szakterületei a hazai és nemzetközi nagyvállalatok összetett nemzetközi tranzakciói, transzferár, ingatlan- és tőkejövedelmek adózása.

  • Cikkeket és magyarázatokat ír
  • Irat- és szabályzatmintákat készít
  • Eddig 63 szakmai kérdésre válaszolt

A szakértő által szemlézett minták

Megbízás bérszámfejtésre
Utoljára módosítva: 2022.10.19. 14:23:03
Letöltés

Válogatott cikkei

Egy Kiva adóalany társaságnak több éve (2012-2014) lejárt vevői követelései vannak jogi személyekkel szemben. A vezetés ezeket a követeléseket behajthatatlan követelésnek minősítette 2021-ben. Növeli-e a KIVA alapját a behajthatatlan követelés leírt összege?
Építőipari fővállalkozó megrendelője megrendelői szolgáltatásról (a fővállalkozó által számlázott összeg 5%-a) számlát állít ki a fővállalkozó részére. Hogyan helyes a megrendelői szolgáltatás számviteli elszámolása? Alvállalkozóként vagy igénybe vett egyéb szolgáltatásként kell könyvelni?
Az alaphelyzet gyakori: szakmai gyakorlatra jönne a céghez egy egyetemista. Hogyan kell eljárni ilyenkor az egyetemista bérszámfejtésével kapcsolatban: milyen adó és járulékvonzatai vannak, továbbá milyen összegű bérkifizetésre jogosult a tanuló?

Legutoljára megválaszolt kérdései

Projektelszámolás vagy előleg

Adott egy építőipari cég aki 2021-ben kezdett meg egy többlakásos társasház építését, ami 2023-ban fog befejeződni. A vevők szerződés szerint készültségi foknak megfelelően (szerződésben rögzítettek alapján) kizárólag előleget fizetnek, ezt így is könyvelték 453-ban. Kell-e neki a projektelszámolás alapján a teljes befolyt előleget bevételbe tenni, és ezzel szemben a költségeket is arányosítani, vagy marad előlegben és a költségek pedig befejezetlen beruházásban, illetve készleten?

Megválaszolta: Kovács-Kneitner Lea igazságügyi és nemzetközi adószakértő

A felvétel dátuma: 2023.05.08.