KIVA alap növelő tétel

Kovács-Kneitner Lea Dátum Legutoljára frissítve: 2022.06.02

Olvasási idő: 1 perc


Ezt a cikket frissítettük a legújabb információkkal! Olvassa el itt!

Egy Kiva adóalany társaságnak több éve (2012-2014) lejárt vevői követelései vannak jogi személyekkel szemben. A vezetés ezeket a követeléseket behajthatatlan követelésnek minősítette 2021-ben. Növeli-e a KIVA alapját a behajthatatlan követelés leírt összege?

A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény (Katv.) előírása szerint a KIVA alap megállapításakor növeli a az egyeleget a Tao melléklete szerint a vállalkozási tevékenység érdekében elismert ráfordítás. Ha tehát a követeléseknek – vagy egy részüknek –  a behajthatatlanná   minősítése – a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (Szt.) szerint elévülés vagy bíróság előtt nem érvényesíthető okból áll fenn, akkor ezen tételek miatt elszámolt ráfordítás növelő tételként veendő figyelembe. Azon követelések miatt elszámolt ráfordítással, amelyeknél más a behajthatatlansági ok, nem kell növelni a KIVA alapot.
[Katv. 20. § (3) bekezdés d) pont, Szt. 3. § (4) bekezdés 10/f-g) pont, Tao 3. számú melléklet A) fejezet 10. pont].

Az adózási környezet stabilitását jelzi, hogy 2024-ben is 10 százalékos marad a KIVA mértéke. Ez az adózási forma ideális választás mikro-, kis- és középvállalkozásoknak, feltéve, hogy az átlagos statisztikai állományi létszámuk nem haladja meg az 50 főt, és az előző üzleti évben az árbevételük nem érte el a 3 milliárd forintot. Az adózási könnyítésekkel kapcsolatos további információkért és kedvezményekért kattintson a Menedzser Praxis Adó és Tb Különszámára!