Bejelentkezés

Az Agrárkamaránál kérelmezhető az őstermelői jogviszony igazolása

2021. január 1-jétől az Agrárkamara vezeti az őstermelők nyilvántartását. Ez a változás egyúttal azt jelenti, hogy a továbbiakban az Agrárkamara látja el a mezőgazdasági őstermelők és az őstermelők családi gazdaságának nyilvántartásával kapcsolatos hatósági feladatokat is.

A családi gazdaságokról szóló 2020. évi CXXIII. törvény 12. § (3) bekezdése alapján 2021. január 1-jétől a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara (a továbbiakban: Agrárkamara) vezeti az őstermelői nyilvántartást a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) által üzemeltetett élelmiszerlánc-felügyeleti információs rendszerben. 

Ez a változás egyúttal azt jelenti, hogy a továbbiakban az Agrárkamara látja el a mezőgazdasági őstermelők és az őstermelők családi gazdaságának nyilvántartásával kapcsolatos hatósági feladatokat is, és ennek megfelelően, amennyiben a mezőgazdasági őstermelőknek őstermelői jogviszonyt igazoló hatósági bizonyítványra van szükségük, akkor azt már nem a NÉBIH-nél, hanem közvetlenül az Agrárkamaránál kell kérelmezniük.

(Adópraxis Szerkesztőség)

(Lezárva: 2021. február 17.)

Adópraxis (2021-02-18)