Bejelentkezés

Ez a tartalom 351 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Szükségállapot az építőiparban?

A járvány után újraindított gazdaság kiemelt jelentőségű szektora, az építőipar felpörgetése a nyersanyagok és termékek szűkösségét eredményezte rövid időn belül. A kormány a veszélyhelyzeti jogalkotás keretei között számos „hadiköltségvetésszerű” rendelkezést hozott az építőipar növekedésének fenntarthatósága érdekében.

Építőipari alapanyagok kivitelének regisztrációs kötelezettsége

A gazdaság újraindítása érdekében meghozandó, az építőipari ellátásbiztonság szempontjából stratégiai jelentőségű nyersanyagok és termékek kivitelével kapcsolatos regisztrációs eljárásról és egyéb intézkedésekről szóló kormányrendelet értelmében meghatározott építőanyagok értékesítése és exportja bejelentéshez kötött. A regisztráció során a magyar államot a külföldre értékesíteni szándékozott építőanyagra elővásárlási és vételi jog illeti meg. A bejelentési kötelezettség elmulasztása esetén a vámhatóság az építőanyagot zár alá veszi és ötmillió forintig terjedő pénzbírságot szabhat ki. (402/2021. (VII. 8.) Korm. rendelet, Magyar Közlöny 130. szám)

Építőipari alapanyagok kockázatosnak minősítése

A gazdaság újraindítása érdekében meghozandó, az építőipari ellátásbiztonság szempontjából stratégiai jelentőségű nyersanyagok és termékek fuvarozásával kapcsolatos intézkedésekről szóló rendelet szerint jogszabályban meghatározott termékek, mint „kockázatos” termékek (kavics, sóder, cement stb.) szállítását a fuvarozónak előzetesen be kell jelenteni. Biztosítékadási kötelezettség nem terheli a szállítót. (403/2021. (VII. 8.) Korm. rendelet, Magyar Közlöny 130. szám)

Kiegészítő bányajáradék építőipari alapanyagok kitermelése után

Kiegészítő bányajáradékot köteles fizetni a jövőben a kőfejtés, gipsz, kréta bányászatot, kavics-, homok-, agyagbányászatot, cementgyártást, illetve mész-, gipszgyártást főtevékenységként végző vállalkozó.  A kiegészítő bányajáradékot a közegészségügyi célú állami magasépítési beruházások finanszírozására kell fordítani. (404/2021. (VII. 8.) Korm. rendelet, Magyar Közlöny 130. szám)

Adópraxis (2021-07-15)