Bejelentkezés

Ez a tartalom 182 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

A civil szervezetek összehívására vonatkozó legújabb szabályok

A védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának újabb fokozatát tartalmazó kormányrendelet tovább enyhítette a civil szervezetek gyülekezési jogára vonatkozó szabályokat, a május 31-én megjelent legújabb kormányrendelet pedig a még megmaradt korlátozásokat is feloldotta. A szabályok a civil szervezetek döntéshozó-, valamint ügyintéző és képviseleti szerveire egyaránt irányadóak.

A Kormány 271/2021. (V. 21.) Korm. rendelettel a 2021. február 8. napjával kihirdetett veszélyhelyzettel összefüggő rendkívüli intézkedések hatályának újbóli meghosszabbításáról döntött és a veszélyhelyzet során a személy- és vagyonegyesítő szervezetek működésére vonatkozó eltérő rendelkezések újbóli bevezetéséről szóló 502/2020. (XI. 16.) Korm. rendelet hatályát a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló 2021. évi I. törvény hatályvesztéséig meghosszabbította. A veszélyhelyzet megszűnésére várhatóan októberben kerül sor.

Az egyesületek ügyvezetése tehát továbbra is jogosult az éves beszámoló elfogadására, valamint az egyesületek megtarthatják a közgyűlést elektronikus személyes jelenléttel, illetve ülés tartása nélkül írásban, és akár e-mail útján is hozhatnak határozatot.

A védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának ötödik fokozatára tekintettel a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedéseket szabályozó kormányrendeletek módosításáról szóló 264/2021. (V. 21.) Korm. rendeletben található rendelkezések értelmében ugyanakkor

  • magán- és családi rendezvény legfeljebb 50 fő részvételével korlátozás nélkül tartható, 
  • egyéb zárt téri rendezvény csak védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek tartható;
  • egyéb szabadtéri rendezvény legfeljebb 500 fő részvételével korlátozás nélkül tartható (gyűlés is), 500 fő felett azonban csak koronavírus ellen védett személyek vehetnek részt a szabadtéri rendezvényen.

Ennek értelmében, a civil szervezetek esetében tényleges jelenléttel az alábbi korlátozásokkal volt gyakorolható a gyülekezés, így a közgyűlés megtartása 2021. május 31-éig:
Zárt térben: csak a védettségi igazolvánnyal rendelkező tagok/alapítók vehetnek részt.
Szabad téren:

  • 500 főig korlátozás nélkül megtartható a gyűlés, tehát nem kell senkinek védettségi igazolvánnyal rendelkeznie. (Ebben az esetben tanácsos feltüntetni a szabadtéri megtartás tényét a jegyzőkönyvben).
  • 500 fő feletti létszám esetén ellenben mindenkinek rendelkeznie kell védettségi igazolvánnyal (Erre is érdemes utalni a jegyzőkönyvben).

A fentiek a civil szervezetek döntéshozó-, valamint ügyintéző és képviseleti szerveire egyaránt irányadóak voltak.

Kapcsolódó
civil-szervezetek-atlathatosaga

Újabb kritérium a civil szervezetek számára

Jogszabályt alkotott az Országgyűlés a közélet befolyásolására alkalmas tevékenységet végző civil szervezetek átláthatóságáról. Az új szabály az egyesületek és alapítványok mérlegfőösszegéhez köti az új kritériumokat.

A Magyar Közlöny május 31-ei (99.) számában megjelent új Kormányrendelet [289/2021. (V. 31.) Korm. rendelet a veszélyhelyzet során a személy- és vagyonegyesítő szervezetek működésére vonatkozó eltérő rendelkezések újbóli bevezetéséről szóló 502/2020. (XI. 16.) Korm. rendelet módosításáról] a veszélyhelyzeti korlátozásokat lényegében feloldja.

A módosítás lehetővé teszi június 1-től a tagok személyes részvétele mellett – mindenféle korlátozás nélkül – közgyűlés, részközgyűlés stb. megtartását.

A jogszabály külön is rendelkezik a társasházi közgyűlés június 1-től történő megtarthatóságáról (11. §).

Adópraxis (2021-06-02)