SZAKMAI VIDEÓK

Hogyan kerüljük el a számlázási hibákat?

A számlázási alapelvek betartása alapvető fontosságú minden vállalkozás számára, mivel már ezek alapján eldönthető, hogy egy adott számlázási megoldás megfelel-e az általános forgalmi adótörvény rendelkezéseinek. Bonácz Zsolt a leggyakoribb számlázási hibákról, illetve a megfelelő eljárásokról beszélt a Menedzser Praxis online szakmai napján.

Lejátszási idő: 02:07:21

A felvétel dátuma: 2024.06.06.

Megnézem

Munkába járás költségtérítése 2024 - kérdések és válaszok

A munkáltató hogyan járhat el a munkába járás költségtérítésének kifizetésekor, ha a lakcímkártya adatai nem valóságosak? Miként lehet igényelni a költségtérítést, milyen szabályok vonatkoznak a hétvégi hazautazás térítésére és az elektromos autóval történő munkába járás esetén? Sándorné Új Éva adószakértő a Menedzser Praxis szakmai napján adott részletes és közérthető válaszokat.

Lejátszási idő: 00:45:54

A felvétel dátuma: 2024.03.27.

Megnézem

Munkavégzés helye: jogi bizonytalanságok - mit mond a legfrissebb szabályozás?

Bár nem teljesen új az erre vonatkozó szabályozás, még mindig vannak, akik nem tudják, miként kell feltüntetni jogszerűen az alkalmazottak munkavégzési helyét a munkaszerződésben. A Menedzser Praxis szakmai napján részletes előadást hallhattak erről és a témát érintő egyéb érdekfeszítő kérdésekről a tudásra szomjas érdeklődők.

Lejátszási idő: 01:51:52

A felvétel dátuma: 2024.03.18.

Megnézem

Munkaidőkeret, túlmunka - így változtak a szabályok

Mit szükséges közölnie a munkáltatónak a munkaidőkerettel összefüggésben és mikor, miként kell ezt megtennie? Milyen esetben és milyen módon kell megindokolnia a szabadság kiadásának elhalasztását? Ezekre a kérdésekre is választ kaphattunk Dr. Dudás Katalin munkajogász munkaidőkeret és túlmunka szabályairól tartott előadásában.

Lejátszási idő: 01:31:37

A felvétel dátuma: 2024.03.05.

Megnézem

Szüneteltetés és Szja útmutató átalányadózóknak a 2024-es szabályok tükrében

Sok zűrzavart okoz az átalányadózóknál, hogy a szüneteltetéssel összefüggő Tbj. változás csak 2024-ben jelent meg az Szja törvényben. Egy másik bonyolultabb téma idén az egyéni vállalkozó járulékalapja, mivel bizonyos tekintetben visszatért a göngyölítés – egyebek mellett erről is szólt Széles Imre Tb szakértő a Menedzser Praxis ez évi társadalombiztosítási kötelezettségekről szóló szakmai napján.

Lejátszási idő: 01:39:23

A felvétel dátuma: 2024.02.27.

Megnézem

Adózási fejtörők: munkaruházat és munkavállalói juttatások 2024-ben – Kérdések és válaszok

Januárban távozott a munkavállaló, de a decemberi munkavégzés után kapott SZÉP-kártya juttatást. Sándorné Új Éva adószakértő a Menedzser Praxis rendezvényén szólt arról, miért problémás ez a helyzet és hogy lehet rendezni az adózást. A szakember a munkaruházat adózási szabályainak kérdéseiről is beszélt, hangsúlyozva, hogy az adómentes keret túllépése esetén a különbözetet naparányosan kell számfejteni.

Lejátszási idő: 00:37:33

A felvétel dátuma: 2024.02.26.

Megnézem

A tb aktuális kérdései 2024-ben – szakértőnk válaszolt

Hogy alakul a katás egyéni vállalkozó szolgálati ideje és nyugdíjalapja? Miként terjedhet ki a biztosítás az őstermelőre, ha napi két órában dolgozik? Biztosított-e az a dolgozó, akinek a keresete nem éri el a minimálbér 30 százalékát? – a többi között erre a kérdésekre adott közérthető magyarázatot Széles Imre tb szakértő a Menedzser Praxis szakmai napján.

Lejátszási idő: 00:21:50

A felvétel dátuma: 2024.02.21.

Megnézem

A juttatások adózási kihívásai 2024-ben – praktikus tanácsokkal

2024-ben az Szja törvény változása miatt negyedévente kötelesek az adózók a béren kívüli juttatások adatszolgáltatására. Sándorné Új Éva szakértő a Menedzser Praxis szakmai napján bemutatta a munkáltatói juttatásokat érintő új szabályokat és az azokkal kapcsolatos adózási kihívásokat.

Lejátszási idő: 01:18:26

A felvétel dátuma: 2024.02.21.

Megnézem

Szja változások 2024: az építményi jogtól a folytatólagos adóelőlegig

Az 2024-es év hozott néhány jelentős változást az Szja törvényben. Ezek érintik az építményi jogot, a társas vállalkozások jogutód nélküli megszűnését, valamint az adózók számára könnyebbséget jelentő új szabályokat. Az új rendelkezések kihatnak az ingatlanokon létesített építményekre és azok jogosultságaira, valamint az adózók számára kedvezőbb feltételeket teremtenek az adóelőleg és a bevallási tervezet tekintetében. Cikkünkben röviden áttekintjük ezeket a változásokat.

Lejátszási idő: 01:02:04

A felvétel dátuma: 2024.01.18.

Megnézem

Az e-áfa és a Tao-módosítás mellett további fontos változásokat is hoz a 2024-es év

A nagy sikerű, 2023 decemberében rendezett eseményünk után a Menedzser Tudás- és Válaszközpont idei első konferenciájának középpontjában is, természetesen, a 2024-es év főbb adóváltozásai álltak. Mintegy nyolcezer érdeklődő előtt megrendezésre kerülő egész napos konferenciánk első előadója ezúttal is dr. Gróf Gabriella volt, aki az érdeklődésre leginkább számot tartó áfa- helyi adó- és szocho változásokra hívta fel a figyelmet.

Lejátszási idő: 01:29:02

A felvétel dátuma: 2024.01.16.

Megnézem

Munkaidő-nyilvántartás: kérdések és válaszok

A szakmai napunkat követő kérdések és válaszok szokásos fél órája is bizonyította, hogy a munkaidő-nyilvántartás szabályainak betartása változatlanul és visszatérő jelleggel problémákat vet fel az érintettek számára. A számtalan kérdés közül szakértőnk dr. Dudás Katalin munkajogász, egyetemi adjunktus megkísérelte a legjellemzőbbeket kiválogatni és megválaszolni.

Lejátszási idő: 00:30:29

A felvétel dátuma: 2023.10.25.

Megnézem

Hogyan vezessük szabályosan a munkaidő nyilvántartást?

Nem először tart szakmai napot a Menedzser Tudás- és Válaszközpont a munkaidő-nyilvántartás kérdéskörében. Tekintetbe véve azonban, hogy a tapasztalatok szerint csaknem minden második foglalkoztatáshoz kötődő kérdés a munkaidő adminisztrálására vezethető vissza, a téma folyamatosan aktuális és általános érdeklődésre tart számot. Előadónk, dr. Dudás Katalin munkajogász, egyetemi adjunktus mind a visszatérő kérdéseket, mind a kérdéskörrel összefüggő legújabb ítélkezési gyakorlatot bemutatta előadásában.

Lejátszási idő: 01:29:36

A felvétel dátuma: 2023.10.24.

Megnézem

Megoldás a legtipikusabb számlázási hibákra

A vállalkozások életének állandó velejárója a folyamatos számlakiállítás, különösen így van ez az online számlaadat-szolgáltatás rendszerének bevezetése és kötelező használata óta. Az adóhivatal a korábbiaknál sokkal szélesebb körben és célzottan látja a számlakiállítási hibákat, a számlát kiállító és befogadó feleknek tehát egyaránt kiemelten figyelniük kell a lehetséges hibaforrásokat. Szakmai napunkon Bonácz Zsolt, a Menedzser Tudás- és Válaszközpont vezető szakértője a leggyakrabban előforduló hibázási lehetőségeket próbálta számba venni.

Lejátszási idő: 01:56:02

A felvétel dátuma: 2023.10.10.

Megnézem

Megoldás a legtipikusabb számlázási hibákra - Kérdések és válaszok

Ahogyan az elmúlt évek tapasztalata nyomán előre sejthető volt: számos kérdés érkezett előadónkhoz a vállalkozások életét meghatározó számlázás témakörében tartott szakmai napunkon. Bonácz Zsolt, a Menedzser Tudás- és Válaszközpont vezető szakértője – a tervezett időtartam csaknem kétszeresét igénybe vevő módon – egy órás időkeretben válaszolt a legfontosabb kérdésekre.

Lejátszási idő: 00:55:43

A felvétel dátuma: 2023.10.10.

Megnézem

Megoldás a gépjárművek adóelszámolásával kapcsolatos legjellemzőbb hibákra

Mondhatjuk, hogy ma már egyetlen vállalkozás napi működése sem képzelhető el személygépkocsi használata nélkül. Ugyanakkor mind a számvitelben, mind az adózásban számos buktatója van az ezzel kapcsolatos költségek és ráfordítások elszámolásának. A személygépkocsi használat gyakorlati, mondhatni hétköznapi jellege ráadásul olyan téves képzeteket is kialakít, amire utóbb számos adózási hiba és „tévesztési gyakorlat” is ráépül. Melyek ezek a legjellemzőbb hibák és hogyan lehet őket kijavítani?

Lejátszási idő: 02:03:07

A felvétel dátuma: 2023.09.06.

Megnézem

Gépjárművek adóelszámolása. Kérdések és válaszok

A gépjárművekkel kapcsolatos adózási kérdések a vállalkozók számára első ránézésre egyszerűnek tűnnek, a gyakorlatban és az adózás tényleges kötelezettséggé válásával viszont számos kérdést és adatot körültekintően meg kell vizsgálni. Nem véletlen, hogy a gépjárművek összefüggő adózási kérdéseket tárgyaló szakmai napunkon is különösen sok kérdés érkezett előadónkhoz, Sándorné Új Éva okleveles adószakértőhöz.

Lejátszási idő: 00:32:23

A felvétel dátuma: 2023.09.05.

Megnézem

Gyakorlatban a belső visszaélés-bejelentési rendszer létrehozásának kötelezettsége

2023. július 24-én lép hatályba a panaszokról, a közérdekű bejelentésekről, valamint a belső visszaélések bejelentésével összefüggő szabályokról szóló 2023. évi XXV. törvény (Panasztörvény), amely a visszaélés-bejelentések kezelési rendje mellett szabályozza a bejelentők védelmét is. Hatálya a közszférán túl kiterjed a magánszektorra is, és érinti a magyar vállalkozások jelentős részét. Az új előírások értelmezéséhez és alkalmazásához adott segítséget online szakmai napunkon Dr. Horváth István ügyvéd, aki közérthető formában, gyakorlati megközelítésből mutatta be a kötelezettségeket.

Lejátszási idő: 01:31:34

A felvétel dátuma: 2023.07.18.

Megnézem

Gyakorlatban a belső visszaélés-bejelentési rendszer létrehozásának kötelezettsége - Kérdés-válasz

2023. július 24-én lép hatályba a Panasztörvény néven ismertté vált új jogszabály, amely a visszaélés-bejelentések kezelési rendje mellett szabályozza a bejelentők védelmét is. Hatálya a közszférán túl kiterjed a magánszektorra is, és érinti a magyar vállalkozások jelentős részét. Az új előírások alkalmazásához adott segítséget online szakmai napunkon Dr. Horváth István ügyvéd, aki előadását követően válaszolt a feltett kérdésekre is.

Lejátszási idő: 00:28:49

A felvétel dátuma: 2023.07.18.

Megnézem

Hogyan adminisztráljuk helyesen a munkabérből és jövedelemből való letiltást?

Nem túl örvendetes, de az utóbbi időben jelentősen megszaporodtak a munkabér letiltással összefüggő kérdések a bérrel foglalkozó szakemberek részéről. A problémakör különösen szenzitív jellege mellett az év eleji jogszabályváltozások is kiemelten indokolják az itt felmerülő kérdések összefoglaló áttekintését. Szakértőnk, Szabóné Schmuczer Edit költségvetési minősítésű könyvvizsgáló, adószakértő a munkabért terhelő letiltásokkal kapcsolatos szabályokat és jó gyakorlatokat ismertette.

Lejátszási idő: 00:37:18

A felvétel dátuma: 2023.05.30.

Megnézem

Munkavédelem és munkaügyi ellenőrzés: gyakorlati iránymutatások a jogszabályváltozásokkal összhangban

Több ponton változtak idén januártól a munkavédelmi törvény szabályai, de hol kell keresnünk ezeket, és mit kell tudnunk a hatálybelépésükről, illetve gyakorlati alkalmazásukról? Ne kerülje el figyelmünket, hogy a Munka Törvénykönyvébe is bekerült egy fontos módosítás az egészségkárosító kockázatokat illetően! Ezekről, valamint a munkaügyi - azaz a foglalkoztatás-felügyeleti hatósági - ellenőrzések tapasztalatairól kaptunk teljes képet Dr. Dudás Katalin munkajogász előadásában.

Lejátszási idő: 01:13:35

A felvétel dátuma: 2023.03.07.

Megnézem

Kérdések és válaszok a munkavédelmi törvény gyakorlati alkalmazásához

Hogyan vizsgálja a munkáltató, hogy a home office körülményei megfelelnek-e a munkavédelmi előírásoknak? Szükséges-e ehhez munkabiztonsági szakember bevonása? Mi az álláspont a képernyő előtti munkavégzés egészségkárosító hatásairól, és mikor jelenthet komolyabb kockázatot a nagyobb monotonitással járó munkaterhelés? A válaszok Dr. Dudás Katalin munkajogásztól érkeztek.

Lejátszási idő: 00:06:08

A felvétel dátuma: 2023.03.06.

Megnézem

Amit csak tudni érdemes a Munka Törvénykönyve legjelentősebb módosításáról

Az uniós jogharmonizáció elsősorban két témacsoporthoz rendelte a Munka Törvénykönyve (Mt.) 2023-as változásait: a munka és magánélet összhangja, valamint az átlátható és kiszámítható munkafeltételek követelménye. A módosítások számos új, és megváltozott rendelkezést hoztak munkajogi kódexünkben.

Lejátszási idő: 01:43:04

A felvétel dátuma: 2023.03.05.

Megnézem

Kérdések és válaszok a Munka Törvénykönyve 2023. januári változásai kapcsán

Mire kell figyelni a szülői szabadság idejére fizetendő távolléti díj meghatározásakor? Igénybe veheti-e nagyszülő az apasági szabadságot? Milyen részletességgel kell indokolni, ha egy üzem gyártási és technológiai megoldásainak alkalmazása miatt kizárólag három műszakban tud működni? A biztos szakértői válaszokat Dr. Horváth István munkajogász garantálja, aki természetesen nem csupán az Mt. új rendelkezéseivel összefüggő témákban adott támpontokat.

Lejátszási idő: 00:18:57

A felvétel dátuma: 2023.03.04.

Megnézem

Miben segít majd a könyvelőknek a NAV új eÁFA M2M koncepciója?

Miben segíthetnek a nehézségek és hibatévesztések miatti félelmek leküzdésében a NAV új, digitális megoldásai és miben támogathatja a vállalkozások működését, valamint a könyvelők napi munkáját az új eÁFA M2M koncepciója? Czöndör Szabolcs áfa-szakértő, a Menedzser Praxis állandó előadója ezúttal is a digitális megoldások ismertetésén keresztül mutatta be a NAV legújabb fejlesztéseit és szolgáltatásait.

Lejátszási idő: 1:27:43

A felvétel dátuma: 2023.02.27.

Megnézem

Miben segít majd a könyvelőknek a NAV új eÁFA M2M koncepciója? Kérdések és válaszok

A NAV jelentősen átalakította a kiajánlott áfabevallás tervezet projektjét, mely számos lehetőséget és hasznos szolgáltatást fog tartalmazni a könyvelők és vállalkozások számára is. Az új eÁfa M2M bevezetésének apropóján tartott szakmai napunk kérdései leginkább arra vonatkoztak, hogy kötelezettséget jelentenek-e és pontosan milyen műveletekre használhatóak az új szolgáltatások. A felvetésekre előadónk, Czöndör Szabolcs válaszolt.

Lejátszási idő: 00:31:22

A felvétel dátuma: 2023.02.26.

Megnézem

Fókuszban a 2023-as adóváltozások

Elfogadta az Országgyűlés a jövő évi adócsomagot, amely érinti az összes főbb adónemet és számos újdonságot tartogat a vállalkozások számára. Több ponton változik az átalányadózás, módosul az iparűzési adó, a tao, a transzferárazás és megszűnik az illetékbélyeg. Pontosították az szja, a kiva, és az áfa szabályokat. A november végén kihirdetett és november 23-án a Magyar Közlönyben már megjelent törvénymódosításokat ismertette és elemezte szakmai napunkon jogász, igazságügyi adó- és könyvszakértő előadónk.

Lejátszási idő: 2:08:51

A felvétel dátuma: 2022.12.12.

Megnézem

Fókuszban a 2023-as adóváltozások: kérdések és válaszok

Elfogadta az Országgyűlés a jövő évi adócsomagot, amely érinti az összes főbb adónemet és számos újdonságot tartogat a vállalkozások számára. Több ponton változik az átalányadózás, módosul az iparűzési adó, a tao, a transzferárazás és megszűnik az illetékbélyeg. Pontosították az szja, a kiva, és az áfa szabályokat. A november végén kihirdetett és november 23-án a Magyar Közlönyben már megjelent törvénymódosításokat ismertette és elemezte szakmai napunkon jogász, igazságügyi adó- és könyvszakértő előadónk.

Lejátszási idő: 00:18:01

A felvétel dátuma: 2022.12.11.

Megnézem

Hogyan készüljünk fel a NAV ellenőrzésre?

Az elmúlt 5 év gyakorlata alapján kijelenthető, hogy 2022-ben sokkal kevesebb, de célzottabb adóellenőrzési vizsgálatot folytatott le a NAV, mint korábban. Több lett a közigazgatási és a büntető eljárás. A jogkövetési vizsgálatokból ? amelyek előkészíthetik a későbbi ellenőrzést ? továbbra is sok van. Támogató eljárások főként magánszemélyekkel szemben, jellemzően szja és szocho témában indulnak. Szakértőnk, aki ügyvéd és adótanácsadó, ismertette a legfrissebb ellenőrzési tapasztalatokat, ötleteket adott a felkészüléshez és az eljárásban való részvételhez.

Lejátszási idő: 1:08:27

A felvétel dátuma: 2022.12.08.

Megnézem

Hogyan készüljünk a NAV ellenőrzésre? Kérdések és válaszok

Az elmúlt 5 év gyakorlata alapján kijelenthető, hogy 2022-ben sokkal kevesebb, de célzottabb adóellenőrzési vizsgálatot folytatott le a NAV, mint korábban. Több lett a közigazgatási és a büntető eljárás. Szakértőnk, aki ügyvéd és adótanácsadó, ismertette a legfrissebb ellenőrzési tapasztalatokat, ötleteket adott a felkészüléshez és az eljárásban való részvételhez.

Lejátszási idő: 00:20:33

A felvétel dátuma: 2022.12.07.

Megnézem

Mikor terheli a munkáltatót kártérítési felelősség?

A munkavállaló balesetével vagy megbetegedésével kapcsolatosan bekövetkezett kárért (egészségkárosodásért) a Munka Törvénykönyve alapján a munkáltató akkor felel, ha az a munkavállaló munkaviszonyával, munkavégzésével összefüggésben keletkezett. A felelősség kérdése azonban szorosan összefügg a munkavédelemmel is. A munkáltató kártérítési felelősségét, a vonatkozó közigazgatási szabályokat, a jellegzetes eseteket, valamint a mentesülés lehetőségeit ismertette szakértőnk.

Lejátszási idő: 01:50:51

A felvétel dátuma: 2022.11.24.

Megnézem

Mikor terheli a munkáltatót kártérítési felelősség? Kérdések és válaszok

A munkavállaló balesetével vagy megbetegedésével kapcsolatosan bekövetkezett kárért (egészségkárosodásért) a Munka Törvénykönyve alapján a munkáltató akkor felel, ha az a munkavállaló munkaviszonyával, munkavégzésével összefüggésben keletkezett. A jogszabályi előírásokról, a baleseti körülmények vizsgálatáról és megítéléséről, a munkáltató és munkavállaló felelősségéről, a kártérítési lehetőségekről konkrét esetek bemutatásával tartott előadást Dr. Dudás Katalin munkajogász.

Lejátszási idő: 00:36:10

A felvétel dátuma: 2022.11.14.

Megnézem

Válságálló tippek cégvezetőknek a bevételek növelésére

Az újabb válság, az infláció és az év végi számolgatások érthetően előtérbe állítják a bevételnövelés lehetőségeit a cégvezetők körében. Milyen megoldások vannak, amelyek beépíthetőek a cég mindennapi tevékenységébe a profitnövelés érdekében? Professzionális értékesítési tanácsadóink előadásukban olyan „válságálló” módszereket ismertettek, amelyek tudatos alkalmazása gyors és kézzelfogható hasznot eredményezhet.

Lejátszási idő: 01:53:12

A felvétel dátuma: 2022.11.07.

Megnézem

Válságálló tippek cégvezetőknek: kérdések és válaszok

Milyen „trükköket” alkalmazhatnak a cégek a nagyobb árbevétel elérése érdekében a jelenlegi válsághelyzetben? Vannak-e olyan megoldások, amelyeket a mindennapi tevékenységükbe beépítve növelhetik a profitot? Professzionális értékesítési tanácsadóink szakmai napunk során élő adásban is megválaszolták a legérdekesebb és leginkább tanulságos kérdéseket.

Lejátszási idő: 00:12:09

A felvétel dátuma: 2022.11.06.

Megnézem

Fókuszban a kereskedelmi és vendéglátó egységek fogyasztóvédelmi ellenőrzése

Mikor és hogyan bírságolhat a fogyasztóvédelmi hatóság? Mit vizsgálnak az ellenőrzés során, és mely esetekben jár már az első alkalommal is bírság? Mitől függ a bírság összege? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat fogyasztóvédelmi szakjogász szakértőnk előadásából.

Lejátszási idő: 01:16:18

A felvétel dátuma: 2022.07.05.

Megnézem

Fókuszban a kereskedelmi és vendéglátó egységek fogyasztóvédelmi ellenőrzése Kérdés-válasz

Mikor és hogyan bírságolhat a fogyasztóvédelmi hatóság? Mit vizsgálnak az ellenőrzés során, és mely esetekben jár már az első alkalommal is bírság? Mitől függ a bírság összege? Ezekről a témákról is beszélt fogyasztóvédelmi szakjogász szakértőnk az előadásában.

Lejátszási idő: 7:02

A felvétel dátuma: 2022.07.04.

Megnézem