Főoldal Nyíl Videotár Nyíl Fókuszban a 2023-as adóváltozások: kérdések és válaszok

Fókuszban a 2023-as adóváltozások: kérdések és válaszok

dr. Gróf Gabriella Dátum Felvétel időpontja: 2022.12.11

Lejátszási idő: 00:18:01


Elfogadta az Országgyűlés a jövő évi adócsomagot, amely érinti az összes főbb adónemet és számos újdonságot tartogat a vállalkozások számára. Több ponton változik az átalányadózás, módosul az iparűzési adó, a tao, a transzferárazás és megszűnik az illetékbélyeg. Pontosították az szja, a kiva, és az áfa szabályokat. A november végén kihirdetett és november 23-án a Magyar Közlönyben már megjelent törvénymódosításokat ismertette és elemezte szakmai napunkon jogász, igazságügyi adó- és könyvszakértő előadónk.

Dr. Gróf Gabriella több mint 2 órás előadásában bemutatta a jogszabályi hátteret, és a nagy adónemek (TAO, KIVA, ÁFA, IPA, SZOCHO) mellet olyan egyéb tényezőket is számba vett, amelyek érinthetik a gazdálkodó szervezeteket. A beérkezett kérdések egy részét élőben válaszolta meg.
Érdeklődtek az átalányadós egyéni vállalkozó bevételéről és bevallási kötelezettségéről, áfa körbe tartozó gazdálkodó szervezet ingatlan értékesítésének lehetőségeiről és adózásáról, a helyi iparűzési adóról, főállású átalányadós egyéni vállalkozó családi járulékkedvezményének érvényesítéséről, nyugdíjas társas vállalkozó kivett osztaléka után fizetendő szociális hozzájárulási adóról. 
Kérdeztek új katás egyéni vállalkozó szüneteltetéséről és átmenetileg alkalmazottként folytatott munkavégzéséről, civil szervezet EU-s cégalapításáról, a kapcsolt vállalkozásról, a kamatlevonási korlátozási szabályról, 
Szó esett arról, hogyan kell társasházi bemutató lakást értékesíteni úgy, hogy a vásárló minden kedvezményt igénybe tudjon venni, valamint ingatlanhasznosítás főtevékenységgel rendelkező alanyi áfa mentes kft. ingatlanvásárlásáról. 
Szakértőnk válaszolt arra a kérdésre is, hogy annak az átalányadós egyéni vállalkozónak, aki magánszemélyként bérbeadással is foglalkozik, az áfa alanyi mentes határösszeg kiszámításánál össze kell-e vonnia a két bevételét.