Főoldal Nyíl Videotár Nyíl Amit csak tudni érdemes a Munka Törvénykönyve legjelentősebb módosításáról

Amit csak tudni érdemes a Munka Törvénykönyve legjelentősebb módosításáról

dr. Horváth István Dátum Felvétel időpontja: 2023.03.05

Lejátszási idő: 01:43:04


Az uniós jogharmonizáció elsősorban két témacsoporthoz rendelte a Munka Törvénykönyve (Mt.) 2023-as változásait: a munka és magánélet összhangja, valamint az átlátható és kiszámítható munkafeltételek követelménye. A módosítások számos új, és megváltozott rendelkezést hoztak munkajogi kódexünkben.

A szélesebb sajtónyilvánosságban is előforduló jogintézmény idén január óta többek között a "szülői szabadság" és az "apasági szabadság", melyek a munka és magánélet nagyobb összhangjának megteremtésével összefüggésben érdemelnek figyelmet az Mt. idei módosításcsomagjában. 

Tanácsadói napunk résztvevői nemcsak ezekkel ismerkedhettek meg közelebbről, de - mások mellett - az egyes munkavállalói csoportokra vonatkozó különös rendelkezésekkel, a próbaidő alatti felmondás jogszerűségével kapcsolatos, számos munkáltatót érintő kérdéskörrel és a munkáltató tájákoztatási kötelezettségének bővülésével, és egy sor további, lényeges szabályhoz kaptak instant magyarázatot. 

Horváth István közel kétórás előadása több mint jogszabályértemezés, a munkaüggyel foglalkozó, nem jogász szakemberek számára is kiváló tájékozódási pont az Mt. új szabályainak alkalmazásához.