Főoldal Nyíl Videotár Nyíl Kérdések és válaszok a Munka Törvénykönyve 2023. januári változásai kapcsán

Kérdések és válaszok a Munka Törvénykönyve 2023. januári változásai kapcsán

dr. Horváth István Dátum Felvétel időpontja: 2023.03.04

Lejátszási idő: 00:18:57


Mire kell figyelni a szülői szabadság idejére fizetendő távolléti díj meghatározásakor? Igénybe veheti-e nagyszülő az apasági szabadságot? Milyen részletességgel kell indokolni, ha egy üzem gyártási és technológiai megoldásainak alkalmazása miatt kizárólag három műszakban tud működni? A biztos szakértői válaszokat Dr. Horváth István munkajogász garantálja, aki természetesen nem csupán az Mt. új rendelkezéseivel összefüggő témákban adott támpontokat.

A Munka Törvénykönyve (Mt.) idén januártól hatályos módosítása az eddigi legjelentősebb változás a kódex történetében. Szakértőnk, Dr. Horváth István előadásában részletesen ismertette az uniós jogharmonizáció nyomán létrejött új jogintézményekre, így például a szülői szabadságra és az apasági szabadságra vonatkozó rendelkezéseket. 

Mivel az új szabályokat már a gyakorlatban is alkalmazni kell, így nem meglepő, hogy ezekkel összefüggésben is felmerültek kérdések tanácsadói napunk résztvevőiben.

Ugyanakkor Horváth István élőben adott iránymutatást olyan, "örökzöldnek" számító témák kapcsán is, mint munkaidőkeretben történő foglalkoztatás, a többműszakos munkarend, a próbaidő, a tanulói munkaszerződés vagy különböző felmomdási tilalmak.