Főoldal Nyíl Videotár Nyíl Hogyan adminisztráljuk helyesen a munkabérből és jövedelemből való letiltást?

Hogyan adminisztráljuk helyesen a munkabérből és jövedelemből való letiltást?

Szabóné Schmuczer Edit Dátum Felvétel időpontja: 2023.05.30

Lejátszási idő: 00:37:18


Nem túl örvendetes, de az utóbbi időben jelentősen megszaporodtak a munkabér letiltással összefüggő kérdések a bérrel foglalkozó szakemberek részéről. A problémakör különösen szenzitív jellege mellett az év eleji jogszabályváltozások is kiemelten indokolják az itt felmerülő kérdések összefoglaló áttekintését. Szakértőnk, Szabóné Schmuczer Edit költségvetési minősítésű könyvvizsgáló, adószakértő a munkabért terhelő letiltásokkal kapcsolatos szabályokat és jó gyakorlatokat ismertette.

Ahogyan arra szakértőnk is rámutatott: az utóbi időben nagyon gyakran érkeznek hozzá kérdések a munkabérrel foglalkozó kollégák részéről, nemegyszer előfordul, hogy több letiltás is összefut valakinél különböző végrehajtó irodákból.
 Jól ismert év eleji változás továbbá, hogy 2023. január 1-től változtak a végrehajtási eljárásban a jövedelemletiltás szabályai: 28 500 forintról 60 ezer forintra emelkedik a havi jövedelem nem végrehajtható része, 142 500 forintról pedig 200 ezer forintra nő az az összeghatár, ami fölött a munkabér korlátlanul végrehajtható.
A munkabér letiltást, és letiltások elszámolásának alapvető jogszabályi hátterét a Munka törvénykönyve adja. A munkajog kódexe értelemszerűen védi a munkavállaló munkabérét, ezért csak jogszabály, végrehajtható határozat alapján ad a letiltásra lehetőséget (nem említve a munkavállaló saját lemondásának korlátozott eseteit).

Eljárás több letiltás esetén

Több letiltás, terhelés esetén mindig felmerül a kérdés, hogy a követelés típusok szerint hogyan alakul a helyes levonási sorrend? Mely esetekben terjedhet levonás a munkabér 50%-ig és hogyan kell azt adminisztrálni? Mely összeg mentes a végrehajtás alól?
A letiltásra a nettó bér az irányadó, ennek megfelelően ilyen esetben legelőször a nettó bért kell meghatározni, majd azt, hogy azt milyen egyéb letiltások terhelik. Ezt követően kell feltárni a letiltást érintő egyéb körülményeket (tápépnz, jövedelemváltozás stb.). Mindezt a VHJOV-nyomtatványon vissza kell jelezni.
A levonható és NAV-nak utalandó összeg csökkenését valamennyi folyamatban lévő jövedelemletiltásnál jelezni kell NAV honlapjáról letölthető VHJOV-nyomtatványon annak visszaküldésével. Szakértőnk bemutatta a nyomtatvány elemeit, hasznos tanácsokat adva a kitöltéshez is.

Év eleji változások

Szakértőnk, ismertetve az év eleji szabályváltozásokat, elmondta, hogy 2023. január 1-jétől a mentesség szempontjából nem az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összegét, 28 500 forintot kell figyelembe venni, hanem a havonta kifizetett munkabérnek az a része lesz mentes a végrehajtás alól, amely nem haladja meg a 60 ezer forintot.
További változás, hogy a korlátozás nélkül végrehajtás alá vonható munkabér összege nem a 142 500, hanem a 200 000 forint feletti rész lett, vagyis 2023 januárjától a havonta kifizetett munkabérnek az a része vonható korlátlanul végrehajtás alá, amely meghaladja a 200 ezer forintot.

A munkáltatóknak, kifizetőknek 2023. január 1-jétől az új szabályokat kell alkalmazniuk a korábban és a 2023-tól benyújtott jövedelemletiltásoknál.