Főoldal Nyíl Videotár Nyíl Munkavégzés helye: jogi bizonytalanságok - mit mond a legfrissebb szabályozás?

Munkavégzés helye: jogi bizonytalanságok - mit mond a legfrissebb szabályozás?

Sándorné Új Éva Dátum Felvétel időpontja: 2024.03.18

Lejátszási idő: 01:51:52


Bár nem teljesen új az erre vonatkozó szabályozás, még mindig vannak, akik nem tudják, miként kell feltüntetni jogszerűen az alkalmazottak munkavégzési helyét a munkaszerződésben. A Menedzser Praxis szakmai napján részletes előadást hallhattak erről és a témát érintő egyéb érdekfeszítő kérdésekről a tudásra szomjas érdeklődők.

Az új munkajogi szabályozás értelmében a munkaszerződésben pontosan meg kell határozni az alkalmazottak munkavégzési helyét. Keserű tapasztalatoktól kímélhetik meg magukat, akik átvizsgálják a munkaszerződéseket és szükség esetén módosítják a fentiek szerint azokat annak érdekében, hogy megfeleljenek az új előírásoknak - hívta fel a figyelmet erre Sándorné Új Éva okleves adószakértő és pénzügyi revizor a Menedzsment Fórum Tudás- és Válaszközpont online szakmai napján. Hozzáfűzte: a munkaszerződésben rögzíteni szükséges, hogy hol van a munkavállaló munkahelye: a települést, az utcát és a házszámot is fel kell tüntetni.

A munkavégzés helye

2012. évi I. törvény (Mt.) – 2023. 01.01-től

  • Mt. 45. §
  • (1) A munkaszerződésben a feleknek meg kell állapodniuk a munkavállaló alapbérében és munkakörében.
  • (2) * A munkaviszony - eltérő megállapodás hiányában - határozatlan időre jön létre.
  • (3) * Eltérő megállapodás hiányában munkahelynek a munkakörben szokásos munkavégzési helyet kell tekinteni.

A szokásos munkavégzési hely mint jogi kategória kapcsán Sándorné Új Éva jelezte: érdemes egy nagy levegőt venni és eltöprengeni azon, hogy mit is jelent ez a kifejezés, hogyan kell azt értelmezni. Mint mondta, számára sakk-mattot adtak, amikor feltették a kérdést: mi a helyes eljárás ilyen tekintetben akkor, amikor egy szállítmányozó cég az ország egyik pontjáról a másik pontjára fuvarozza az adott árut, vagy hogyan járjunk el, ha egy adott gépjárművezető csupán a saját faluján belül fuvaroz. Hol kell meghúzni a határt, hiszen mégsem mondhatjuk, hogy az egész országot jelöljük ki mint munkavégzési hely.

Hasonlóan nehéz kérdés ilyen értelemben, hogy mit kell tenni akkor, ha a taxis Budapestről Szombathelyre, majd Bécsig szállít utast - utóbbi esetben már kiküldetésről beszélhetünk, és a belföldi avagy külföldi napidíj is változhat. Mint mondta, a kamionosok, tehergépjármű-vezetők, taxisok esetében jogi értelemben nehezen találni kapaszkodót e kérdést illetően, bár nyilvánvalóan lehet megoldást találni annak érdekében, hogy jogszerűen végezzék a tevékenységüket.

Állandó munkavégzési hely

Az állandó munkavégzési hely fogalma is fontos szerepet játszik a jogszabályokban.

Állandó munkavégzési helyről beszélünk, ha a munkavállaló a munkát rendszeresen azonos helyen köteles elvégezni.

Ebben a kérdésben is sok a jogi bizonytalanság. A szakember a saját életéből hozott példát: hol van a rendszeres munkavégzési helye, ha sokszor megy előadást tartani konferenciákra, ügyfelekhez helyszínre? Továbbá feltette a kérdést, hogy a könyvvizsgálók estében mely helyre tekintsünk úgy, mint ahol az érintett a munkáját végzi? Hogy tekintsünk arra a könyvelőre, aki vállalkozóként dolgozik egy cégnél, mégis fél napokat tölt náluk az irodában, használja az eszközeiket, esetleg még egy kávézással is megédesíti a munkanapját? Mint figyelmeztetett, ez utóbbi esetben munkaszerződéssel kellene foglalkoztatni az illetőt.

A munkáltató ideiglenesen megváltoztathatja a munkavégzési helyet:

  • átirányítja a munkavállalót,
  • kiküldeti őt,
  • kirendelésbe megy,
  • a munkáltató működési körében felmerült okból más munkáltatónál történő foglalkoztatás esetén.

A szakember szólt arról is, hogy az állandó munkavégzési hely megállapítása a felek egybefüggő akarata és kiemelte, hogy a Munka törvénykönyve szerint nem létezik olyan, hogy változó munkahely.

Az előadáson Sándorné Új Éva érintette azt a kérdést is, hogy a munkavállaló lakóhelyéről egy másik városban lévő telephelyre való utazás munkába járásnak vagy hivatali, üzleti utazásnak minősül az utazási költségek elszámolása szempontjából? Hogyan kell eljárni, ha a munkavállalónak két lakcíme van? Több munkáltató által létesített munkaviszony esetében kinek kell megfizetni a bérlet árát, illetve miként alkalmazandó a kettős térítés személygépkocsira? Emellett a következő témákat is kivesézte a szakértő annak érdekében, hogy az érintettek elkerüljék a munkájukat illető megizzasztó kihívásokat: távmunkavégzés (Mt.) kérdései, utazási költségtérítés egyszerűsített foglalkoztatás, heti hazautazás, külföldiek hazautazása, havi térítési keret összevonása, gépjármű használatának biztosítása, céges autó magáncélú használata, munkába járás tömegközlekedési eszközzel, a bérlet árának megtérítése, Budapest-bérlet adózása (például alkalmi munka) esetén.

Nézze meg a teljes előadást, hogy még több információt szerezzen a munkavégzés helyével kapcsolatos új szabályokról és gyakorlati példákról! Kattintson a fenti videóra és bővítse tudását!