Sándorné Új Éva

Sándorné Új Éva

adószakértő


Okleveles adószakértő, a Menedzser Praxis állandó, vezető szakértője.

 

Adószakértőként rendszeresen és kiemelt terjedelemben publikál a Menedzser Praxis havi megjelenésű nyomtatott és online kiadványaiban, termékeiben. Főbb szakterülete a személyi jövedelemadó, különös tekintettel a hazai adózás jogszabályváltozásaira

Kiemelt figyelemmel szemlézi a nonprofit szervezetek számára kiemelt fontosságú adózási kérdéseket. 

  • Cikkeket és magyarázatokat ír
  • Irat- és szabályzatmintákat készít

Válogatott cikkei

2024-től az EPR (Kiterjesztett Gyártói Felelősség) díjas termékkörben megkülönböztetik a nem visszaváltási díjas, a kötelezően visszaváltási díjas és az önkéntes visszaváltási termékeket. Az EPR rendelet módosítása szerint nem terheli EPR díj a visszaváltási díjjal érintett csomagolásokat. Az intézkedések a körforgásos gazdaság felé történő átállást célozzák, és januártól lépnek életbe.
A konferencia egy bizonyos, világosan körülhatárolható témáról tájékoztatást nyújtó rendezvény meghatározott, meghívóval invitált résztvevők számára. A szakmai, különösen a nemzetközi konferenciák esetében kiemelt súllyal esik latba a rendezvény szakmai és tematikus indokoltsága. Amennyiben ez az indokoltság nem támasztható alá, a szállás, illetve az utazás költségeinek megtérítése sem adómentes.
A rendezvény szervezett közösség keretein belül megtartott összejövetel, amely lehet kizárólag munkára irányuló, lehet vendéglátásra, szórakoztatásra irányuló és a kettő együttes keveréke is. Rendezvénynek tekinthető például a csapatépítő tréning, egy céges kirándulás, de ilyen lehet egy karácsonyi parti illetve a mikulásünnep is. A költségek és adózás kérdése is legalább ilyen sokszínű és összetett.
A 2022-es év fontos adóváltozása lesz az átalányadózás átalakulása, amely vélhetően számos egyéni vállalkozó számára kedvezőbb adózási forma lesz, mint az idei évben komoly változásokon átesett kata. A szabályok nemcsak egyszerűsödnek, de alighanem „olcsóbb” adózási lehetőséget is kínálnak majd sokak számára.
A tavasz folyamán számos – törvényi és kormányrendeleti szintű – adózást érintő módosítás került kihirdetésre. Az adócsomag változásai különböző időpontokban léptek-lépnek hatályba: egy részük már 2021-ben alkalmazandó, mások 2022. január 1-jétől, vagy később. Cikksorozatunkban az alkalmazás időpontja szerint vesszük sorra a legfontosabb változásokat. Ezúttal a 2021. év elejétől életbe lépő változások közül a 25 év alatti adókedvezmény kérdéseit vesszük sorra.
A tavasz folyamán számos – törvényi és kormányrendeleti szintű – adózást érintő módosítás került kihirdetésre. A változások egy része már 2021-ben alkalmazandó, más részük 2022. január 1-jétől. Cikksorozatunkban az alkalmazás időpontja szerint vesszük sorra a legfontosabb változásokat. Ezúttal a 2022. év elejétől életbe lépő változások közül az egyéni vállalkozók átalányadózásának új szabályait tekintjük át.
A tavasz folyamán számos – törvényi és kormányrendeleti szintű – adózást érintő módosítás került kihirdetésre. Az adócsomag változásai különböző időpontokban léptek-lépnek hatályba, ezért különös körültekintést igényel a jogszabályok alkalmazása. A változások egy része már 2021-ben alkalmazandó, más részük 2022. január 1-jétől, de van olyan módosítás is, amely ennél is később. Cikksorozatunkban az alkalmazás időpontja szerint vesszük sorra a legfontosabb változásokat. Ezúttal a 2021. év végéig élő szabályokat gyűjtöttük össze.
A tavasz folyamán számos – törvényi és kormányrendeleti szintű – adózást érintő módosítás került kihirdetésre. Az adócsomag változásai különböző időpontokban léptek-lépnek hatályba: a változások egy része már 2021-ben alkalmazandó, más részük 2022. január 1-jétől, de van olyan módosítás is, amely ennél is később. Cikksorozatunkban az alkalmazás időpontja szerint vesszük sorra a legfontosabb változásokat. Elsőként a nyári adóváltozásokat tekintjük át.

Legutóbbi előadásai

A munka világa

Munkaügy

Cégvezetés

Munkavédelem

Adózási fejtörők: munkaruházat és munkavállalói juttatások 2024-ben – Kérdések és válaszok

Januárban távozott a munkavállaló, de a decemberi munkavégzés után kapott SZÉP-kártya juttatást. Sándorné Új Éva adószakértő a Menedzser Praxis rendezvényén szólt arról, miért problémás ez a helyzet és hogy lehet rendezni az adózást. A szakember a munkaruházat adózási szabályainak kérdéseiről is beszélt, hangsúlyozva, hogy az adómentes keret túllépése esetén a különbözetet naparányosan kell számfejteni.

Lejátszási idő: 00:37:33

A felvétel dátuma: 2024.02.26.

Megnézem

A munka világa

SZJA

Bérszámfejtés

A juttatások adózási kihívásai 2024-ben – praktikus tanácsokkal

2024-ben az Szja törvény változása miatt negyedévente kötelesek az adózók a béren kívüli juttatások adatszolgáltatására. Sándorné Új Éva szakértő a Menedzser Praxis szakmai napján bemutatta a munkáltatói juttatásokat érintő új szabályokat és az azokkal kapcsolatos adózási kihívásokat.

Lejátszási idő: 01:18:26

A felvétel dátuma: 2024.02.21.

Megnézem

ÁFA

Logisztika

Cégvezetés

Számvitel

Megoldás a gépjárművek adóelszámolásával kapcsolatos legjellemzőbb hibákra

Mondhatjuk, hogy ma már egyetlen vállalkozás napi működése sem képzelhető el személygépkocsi használata nélkül. Ugyanakkor mind a számvitelben, mind az adózásban számos buktatója van az ezzel kapcsolatos költségek és ráfordítások elszámolásának. A személygépkocsi használat gyakorlati, mondhatni hétköznapi jellege ráadásul olyan téves képzeteket is kialakít, amire utóbb számos adózási hiba és „tévesztési gyakorlat” is ráépül. Melyek ezek a legjellemzőbb hibák és hogyan lehet őket kijavítani?

Lejátszási idő: 02:03:07

A felvétel dátuma: 2023.09.06.

Megnézem

Logisztika

Cégvezetés

Adásvétel, ajándékozás, bérlet

Gépjárművek adóelszámolása. Kérdések és válaszok

A gépjárművekkel kapcsolatos adózási kérdések a vállalkozók számára első ránézésre egyszerűnek tűnnek, a gyakorlatban és az adózás tényleges kötelezettséggé válásával viszont számos kérdést és adatot körültekintően meg kell vizsgálni. Nem véletlen, hogy a gépjárművek összefüggő adózási kérdéseket tárgyaló szakmai napunkon is különösen sok kérdés érkezett előadónkhoz, Sándorné Új Éva okleveles adószakértőhöz.

Lejátszási idő: 00:32:23

A felvétel dátuma: 2023.09.05.

Megnézem