Ezután nem fizetünk EPR-díjat: itt van a kivétel

Sándorné Új Éva Dátum Legutoljára frissítve: 2023.12.10

Olvasási idő: 4 perc


Ez a tartalom 220 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak. Legfrissebb tartalmainkat itt érheti el.

2024-től az EPR (Kiterjesztett Gyártói Felelősség) díjas termékkörben megkülönböztetik a nem visszaváltási díjas, a kötelezően visszaváltási díjas és az önkéntes visszaváltási termékeket. Az EPR rendelet módosítása szerint nem terheli EPR díj a visszaváltási díjjal érintett csomagolásokat. Az intézkedések a körforgásos gazdaság felé történő átállást célozzák, és januártól lépnek életbe.

Az EPR díjas termékkörben 2024-től már megkülönböztetik a nem visszaváltási díjas termékeket, a kötelezően visszaváltási díjas termékeket és az önkéntes visszaváltási termékeket. A jelenleg hatályos szabályozás alapján az EPR rendelet 1. melléklet 2. pont 2.4.1. alpontja ilyen megkülönböztetést nem alkalmaz – írja Sándorné Új Éva A kötelező visszaváltási díjas termékek visszaváltási rendszeréről (DRS) összeállított szakmai anyagában.

A már kihirdetett kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer működésének részletes szabályairól szóló 80/2023. (III. 14.) Korm. rendeletet (EPR rendeletet) 2024. január 1-jétől módosítják, ekkortól lép hatályba az említett változás.

EPR vs. visszaváltási díj

A termékkör megjelölése azért fontos, mert a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer működésének részletes szabályairól szóló 80/2023. (III. 14.) Korm. rendelet 15. § (2) bekezdése alapján a visszaváltási díjjal érintett csomagolásokra ugyanis nem kell majd EPR díjat fizetni, amíg a visszaváltási díjfizetési kötelezettség fennáll.

A 450/2023. (X. 4.) Korm. rendelet 43. § (2) bekezdése ugyanígy rendelkezik. Ezen kormányrendelet értelmében sem kell kiterjesztett gyártói felelősségi díjat fizetnie a gyártónak azon kötelezően visszaváltási díjas termékek után, amelyekre nézve a visszaváltási díj megállapításának és alkalmazásának, valamint a visszaváltási díjas termék forgalomba hozatalának részletes szabályairól szóló rendelet szerinti díjfizetési kötelezettség érvényesül.
A visszaváltási díj a Kormányrendeletben meghatározott termékek visszafogadásának, ezáltal újrahasználatának vagy az azokból képződött hulladékok gyűjtésének ösztönzése érdekében a termék forgalomba hozatala során felszámított díj, amelyet a termék vagy hulladéka visszaváltásakor visszafizetnek a visszaváltó részére.
A kiterjesztett gyártói felelősségi rendszert EPR rendszernek, a kiterjesztett gyártói felelősségi díjat pedig EPR díjnak nevezik. A rendszer célja, hogy Magyarország minél gyorsabban átálljon a körforgásos gazdaságra, amelyben egyre kevesebb termék válik hulladékká, és a képződő hulladék a lehető legnagyobb arányban nyersanyagként hasznosul újra.

A kiterjesztett gyártói felelősségi díjat negyedévente a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt.-nek kell megfizetni.

Jönnek a betét-visszatérítési rendszerek

Az európai uniós országoknak ösztönözniük kell a forgalomba kerülő újrafelhasználható csomagolás részarányának növelését, valamint a csomagolás újrafelhasználását biztosító rendszerek alkalmazását az élelmiszerbiztonság veszélyeztetése nélkül. Ennek megfelelő eszközei a betétdíj-visszatérítési rendszerek.

2024. január 1-től Magyarországon vezetik be a belföldön forgalomba hozott kötelező visszaváltási díjas termékek visszaváltási rendszerét (Deposit Return System – DRS), ez pedig a forgalmi adó elszámolásokat is érinteni fogja.

EZ IS ÉRDEKELHETI! 2024.01.09-én ingyenes adókonferenciát tartunk, ahol egyebek mellett megtudhatja, milyen változásokra számíthatunk SZJA témában, hogyan módosul a számviteli törvény és miként alakulnak az átalányadózó egyéni vállalkozók jövő évi lehetőségei és kötelezettségei. További információkért kattintson ide: Adókonferencia 2024

A 450/2023. (X. 4.) Korm. rendelet – aminek a hatálya az önkéntes visszaváltási díjas termékekre is kiterjed - 2023. november elsején lépett hatályba, de bizonyos rendelkezései csak 2024. január elsejétől hatályosak. Az ezzel kapcsolatos tudnivalókról is beszámol Sándorné Új Éva szakmai összefoglalójában.