Főoldal Nyíl Cikkek Nyíl Jogalkotás
A kérdésben felmerülő jogi probléma szereplője egy amatőr musical stúdió, amely egy jogdíjas musical előadást kíván bemutatni. Az iskolába kizárólag 18 év alatti gyermekek járnak, az előadás oktatási célú, ingyenes, legfeljebb három előadással terveznek. A szülők vásárolhatnak támogatói jegyeket, amiből a technikusokat fizetnék. Milyen feltételeknek kell megfelelni?
Még 2022 decemberében fogadta el az Országgyűlés a hulladékgazdálkodásról szóló egyes törvények módosítását, amelynek hatása kétségkívül jelentős, hiszen számos cég befizetési és adminisztratív kötelezettségeit érinti. Ráadásul az új szabályokat - jelen állás szerint - idén július 1-jétől már alkalmazni kell. A kiterjesztett gyártói felelősség bevezetésével szinte “újra kell tanulni” a vonatkozó rendelkezéseket azoknak, akik eddig a környezetvédelmi termékdíjjal találkoztak tevékenységük során. Márciusban rendezett tanácsadói napunkon Kelemen István adótanácsadót kérdeztük.
A 2023. március 30. napján lép életbe az OTÉK módosítása, amely a tanya fogalmát és beépíthetőségének szabályait értelmezi és határozza meg újra.
A hulladékgazdálkodással összefüggő idei fontos jogszabályváltozások újabb állomásaként megjelent a 80/2023. (III. 14.) Korm. rendelet a kiterjesztett gyártói felelősségről, mely napokon belül hatályossá is válik. Április elsejétől már lesznek új kötelezettségek. Mire számíthatnak a szabály hatálya alá eső vállalkozások és melyek a legközelebbi határidők?
Néhány hete jelent meg arról hír, miszerint hatósági szerződést kötött a fogyasztóvédelmi hatóság és az egyik légitársaság a légiutasok jogainak hatékony érvényesülése érdekében. Ez az ügy alkalmat kínál arra, hogy áttekintsük, mi is az a hatósági szerződés és milyen szerepe lehet a fogyasztóvédelmi eljárások lezárásában.
Lassan végleg búcsút mondhatunk a koronavírus járvány idején bevezetett védettségi igazolványnak és az annak utódjául funkcionáló oltottsági kártyának, mivel további igazolványokat a jövőben nem állítanak ki. A már létező hatósági igazolványok ezután is érvényesek a védettség igazolására. Két, alighanem örökre emlékezetünkben maradó, év rövid története.
2021. augusztus 31-től már csak az új címkés világítástechnikai termékek kerülhetnek a kereskedőkhöz. Az uniós szabályok ugyanakkor adtak egy 18 hónapos türelmi időt a világítástechnikai termékek tekintetében, ami segítette a kereskedőket az alkalmazkodásban. Ez a türelmi idő az új energiacímkézés kapcsán járt le 2023. február 28-án, márciustól tehát a vállalkozások ezen a téren is ellenőrzésekre számíthatnak.
A nehézgépjármű-ágazat kibocsátása 2014 óta évről évre növekszik. A kibocsátások különösen a teherszállítási ágazatban növekednek gyors ütemben. 2019-ben a teherszállításból származó kibocsátások a légi közlekedési ágazat kibocsátásait 44%-kal, a tengeri közlekedésből származó kibocsátásokat pedig 37%-kal haladták meg.
Az elmúlt tíz év legjelentősebbnek minősített munkajogi jogszabályváltozása lépett hatályba a 2023-as év eleje óta. A szélesebb sajtónyilvánosságban is felszínre kerülő főbb témák (pl. szülői szabadság, apasági szabadság) mellett más fontos kérdések (állásidő, munkabér kifizetése) is érintve vannak az új szabályozásban.
2023. március 2-ától kell alkalmazni azt a jogszabályt, amely jelentősen megváltoztatja az orvosi hivatásrend rendeltetését, egyben az etikai eljárásra is más szervezet került kijelölésre. Az egészségügyi dolgozók egészségügyi tevékenységet akkor is végezhetnek, ha nem tagjai a szakképesítésük szerinti Magyar Orvosi Kamarának. ennek megfelelően a Magyar Orvosi Kamarai tagság a törvény erejénél fogva, 2023. április 2-án megszűnik.