dr. Záhonyi Mariann Szilvia

dr. Záhonyi Mariann Szilvia

adószakértő


  • Cikkeket és magyarázatokat ír
  • Irat- és szabályzatmintákat készít

Válogatott cikkei

A lakóingatlannal rendelkező adózók körében egyre kedveltebb az ingatlanok rövidebb távú, leginkább turisztikai célú hasznosítása, a magánszálláshely-szolgáltatás vagy fizetővendéglátás. A felmerülő kérdések sorában leginkább az ingatlan-bérbeadás és a szálláshely-szolgáltatás különbségét, valamint a nyugta- és számlaadás kapcsán felmerülő gyakori értelmezési kérdéseket emelhetjük ki.
Az adóhatóság ellenőrzési területének egyik fontos részét képezi a foglalkoztatás szabályszerűségének vizsgálata, ezen belül kiemelt figyelmet fordítanak az alkalmazottakat bejelentés nélkül foglalkoztatókra és a jogszabályi előírások megszegésével történő egyszerűsített foglalkoztatásra. Ezúttal az egyszerűsített foglalkoztatás ellenőrzése során felmerülő gyakorlati tapasztalatokat és a szabálytalan bejelentés következményeit tekintjük át.
Az illetékes hatóságok stratégiájában kiemelt célkitűzésként minden évben megjelennek a foglalkoztatással kapcsolatos ellenőrzési feladatok. Tekintetbe véve a közelmúlt számos jogszabályi változását, érdemes áttekintenünk a legtöbb hibaforrást rejtő területeket.
Az adóhatóság ellenőrzési tervében évek óta elsődleges feladat az adóelkerüléssel kivont összegek biztosítása, ezen belül az adóhatósági ellenőrzések egyik legösszetettebb témája a foglalkoztatással összefüggő jogviszonyok vizsgálata és a biztosítási kötelezettséghez kapcsolódó adó- és járulékszabály betartásának ellenőrzése.