Főoldal Nyíl Kiemelt kategóriák Nyíl Cégvezetés

AJÁNLOTT DOKUMENTUM-MINTÁK A(Z) "Cégvezetés" témakörre

Kölcsön-jelzálogszerződés
Készítette: dr. Závotka Zsolt
Utoljára módosítva: 2023.10.24
Letöltés
Egyéni cég alapító okirata
Készítette: dr. Závotka Zsolt
Utoljára módosítva: 2023.08.30
*Kiküldetési szabályzat (2023)
Készítette: Szabóné Schmuczer Edit
Utoljára módosítva: 2023.02.16
Letöltés
Hulladékgazdálkodási szabályzat (2023)
Készítette: dr. Farkas-Csamangó Erika
Utoljára módosítva: 2024.01.29
Letöltés
Gépjármű bérleti szerződés (autókölcsönzővel kötött)
Készítette: dr. Závotka Zsolt
Utoljára módosítva: 2023.03.08
Távmunka megállapodás egészségügyi válsághelyzet idejére (2021-2022)
Készítette: dr. Orosz Márta
Utoljára módosítva: 2022.10.19
Letöltés
Zártkörű részvénytársaság (Zrt.) alapszabálya (2023 augusztus)
Készítette: dr. Závotka Zsolt
Utoljára módosítva: 2024.01.19
Letöltés
Egyszemélyes zrt. alapszabálya (2023 augusztus)
Készítette: dr. Závotka Zsolt
Utoljára módosítva: 2024.01.19
Letöltés
Végrehajtó iroda alapító okirata (2023 augusztus)
Készítette: dr. Závotka Zsolt
Utoljára módosítva: 2024.01.19
Letöltés
Egyszemélyes végrehajtó iroda alapító okirata (2023 augusztus)
Készítette: dr. Závotka Zsolt
Utoljára módosítva: 2024.01.19
Letöltés

Cikkek és magyarázatok a(z) "Cégvezetés" témakörre

Az adóhatóság ellenőrzési területének egyik fontos részét képezi a foglalkoztatás szabályszerűségének vizsgálata, ezen belül kiemelt figyelmet fordítanak az alkalmazottakat bejelentés nélkül foglalkoztatókra és a jogszabályi előírások megszegésével történő egyszerűsített foglalkoztatásra. Ezúttal az egyszerűsített foglalkoztatás ellenőrzése során felmerülő gyakorlati tapasztalatokat és a szabálytalan bejelentés következményeit tekintjük át.
A munkaadó – az alkalmi foglalkoztatásnak minősülő munkaviszony és a nevelőszülői foglalkoztatási jogviszony esetét kivéve – a munkaviszony megszüntetésekor vagy megszűnésekor foglalkoztatási igazolást állít ki. A foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló 1991. évi IV. törvény módosítása ezt a szabályt érinti.
2024. január 1-jén hatályba léptett a harmadik országbeli állampolgárok magyarországi tartózkodásának feltételeit és a tartós tartózkodás munkavállaláshoz kapcsolódó eseteit szabályozó törvény. Ezúttal az alkalmazás egyik fő esetét jelentő, beruházás megvalósítását szolgáló foglalkoztatás szabályait tekintjük át.
A kérdésben szereplő cégben három magánszemély a tulajdonos, egy másik cégben ugyanaz a három magánszemély és a másik cég a tulajdonos. Szeretnék a cég struktúrájából a másik céget kivenni és kizárólag magánszemélyek tulajdonába adni. Külső személy nem kerülne bevonásra, ugyanaz a három személy maradna tulajdonosként csak az üzletrész arány változna. Mi lehet ennek a jogkövető folyamata?
Az új esztendő egyfajta újrakezdés. Majdnem mindenkiben megszületik ilyenkor a késztetés, hogy elkezdjen, vállaljon valamit, belefogjon valamibe. Egy-egy cél kitűzésekor kezdetben hatalmas a lelkesedés, talán túlzásokba is esünk. Aztán telnek a napok, és a fogadalmak valahogy elfelejtődnek. Hogyan kell a céljainkat jól megtervezni?
2024-ben három kiemelt foglalkoztatás-felügyeleti ellenőrzés várható. 2024 áprilisában ütemezetten vizsgálják a hatóságok a feldolgozóipar területén működő munkáltatók foglalkoztatási gyakorlatát, illetve a vendégmunkások foglalkoztatására vonatkozó jogszabályok gyakorlati érvényesülését, különös tekintettel arra, hogy az elmúlt időszakban nem történt hasonló jellegű vizsgálat.
A 2023-ban felerősödő regresszió nyomán számos vállalkozás hirdette meg saját humánerőforrásának létszámstopnak nevezett mérséklését. A kényszerű és nem örömteli létszámstop ugyanakkor előtérbe állította a meglévő munkaerő képzésének fontosságát is.
A vállalatok digitális átalakulása sohasem volt időszerűbb kérdés, mint most. Összeállításukban megmutatjuk, milyen buktatókra figyeljünk oda, és milyen készségeket erősítsünk az új évben is a sikerhez.
A munka törvénykönyvének 2023. január 1-től hatályba lépett módosításcsomagjának egyik közismert, kitüntetett eleme a munkáltató munkaviszony létesítéséhez kapcsolódó tájékoztatási kötelezettségének kibővülése. A tájékoztatási kötelezettség megújult szabályrendszeréből szemezgettünk.
Külföldi vállalkozónk Magyarországra helyezné át székhelyét úgy, hogy a továbbiakban is külföldön (Romániában) folytatja tevékenységét. Melyik ország adózási törvényeit kell alkalmaznia? Nyeresége után melyik országban kell az adót megfizetnie, illetve a dolgozókra (román állampolgárok) melyik ország törvényei vonatkoznak?