AJÁNLOTT DOKUMENTUM-MINTÁK A(Z) "Munkaügy" témakörre

*Munkavédelmi szabályzat (2023) kitöltési útmutató
Készítette: dr. Koch Mária
Utoljára módosítva: 2023.03.07
*Kiküldetési szabályzat (2023)
Készítette: Szabóné Schmuczer Edit
Utoljára módosítva: 2023.02.16
Letöltés
*Tűzvédelmi szabályzat (2023)
Készítette: Rácz Krisztián
Utoljára módosítva: 2023.02.16
Letöltés
*Bérszámfejtés adatvédelmi szabályzat (2022)
Készítette: Káté Krisztina
Utoljára módosítva: 2023.07.25
Letöltés
*Toborzás adatvédelmi szabályzat (2022)
Készítette: Káté Krisztina
Utoljára módosítva: 2022.05.27
Letöltés
Cafetéria Szabályzat (2022)
Készítette: dr. Veress Júlia
Utoljára módosítva: 2023.10.31
Letöltés
Munkáltatói utasítás otthoni munkavégzés elrendeléséről (2021)
Készítette: dr. Orosz Márta
Utoljára módosítva: 2022.02.08
Letöltés
Távmunka megállapodás egészségügyi válsághelyzet idejére (2021-2022)
Készítette: dr. Orosz Márta
Utoljára módosítva: 2022.10.19
Letöltés
Távmunka megállapodás veszélyhelyzet idejére (2021-2023)
Készítette: dr. Orosz Márta
Utoljára módosítva: 2023.03.08
Letöltés
Munkáltatói utasítás otthoni munkavégzés elrendeléséről (2021-2023)
Készítette: dr. Orosz Márta
Utoljára módosítva: 2023.03.08
Letöltés

Cikkek és magyarázatok a(z) "Munkaügy" témakörre

A munka törvénykönyvének 2023. január 1-től hatályba lépett módosításcsomagjának egyik közismert, kitüntetett eleme a munkáltató munkaviszony létesítéséhez kapcsolódó tájékoztatási kötelezettségének kibővülése. A tájékoztatási kötelezettség megújult szabályrendszeréből szemezgettünk.
Amennyiben egy 25 év alatti egyetemista olyan céghez megy szakmai gyakorlatra, amely az Iparkamara nyilvántartásában nem szerepel mint duális képzőhely, hogyan kell eljárni az egyetemista bérszámfejtésével kapcsolatban?
A globalizáció és a nemzetközi üzleti kapcsolatok térnyerésével egyre gyakoribbá válnak a munkavállalók kiküldetései, így számos jogi és adminisztratív kérdést vetnek fel a munkáltatók részéről. A „Külföldi munkavállalók biztosítási kötelezettsége és közterhei” című különszámunkban választ kaphat a kiküldetéssel összefüggő, legtöbbször érintett kérdésekre is. Melyek pontosan a kiküldetés feltételei? Mikor szükséges alkalmazni a munkáltató székhelye szerinti ország jogát?
A biztosított közszolgálati jogviszonya több mint fél éve megszűnt, megfelelő állást még nem talált, fizeti az egészségügyi szolgáltatási járulékot. De mi lesz a nyugdíjjal? Arra gondolt, hogy a nyugdíjbiztosításra illetékes igazgatási szervvel megállapodást köt nyugdíjra, és akkor nem kell majd fizetnie a külön egészségügy szolgáltatási járulékot. Valóban lehetséges ez?
A munkaviszony jogi rendezésével kapcsolatban számtalanszor felmerülnek a munkaköri leírás fontosságának és összeállításának kérdései. Hosszú – azaz minden feladatra kiterjedő –, vagy rövid munkaköri leírást célszerű összeállítani? A munkaköri leírás a munkaszerződés mellékletébe foglalva, vagy a munkaszerződéstől elkülönülten kerüljön átadásra? Az alábbiakban néhány, ilyen jellegű kérdésre próbálunk választ adni.
Az érintett munkavállaló magántanárként, nyelviskolában szeretne elhelyezkedni, ahol lehetőleg nem alkalmazottként, hanem egyéni vállalkozóként, adószámos magánszemélyként vagy megbízási szerződéssel foglalkoztatnák. A felmerülő foglalkoztatási és adózási kérdéseket elemeztük.
Mi lesz a táppénz alapja és mértéke egy olyan munkavállaló esetében, aki a középiskolai tanulmányait 2023 júniusban hagyta abba, majd 2023 szeptemberében állt munkaviszonyba? Még nem telt le a 180 nap a középiskolai tanulmányait követően. Csupán a nappali tagozatos tanulókra vonatkozik a kedvezmény szabály, vagy középiskolai és főiskolai tanulmányokat folytatókra is?
Hogyan lehet meghatározni a középiskolai tanulók gyakorlati oktatása után igénybe vehető szociális hozzájárulási adó kedvezményt?
Kötetlen munkaidőben foglalkoztatott, magasabb vezető beosztású munkavállalónak hogyan rendelhető el készenlét? Járhat-e erre külön díjazás? Egészségügyi szolgálati jogviszonyról van szó, vezetői készenlétet kell biztosítani minden munkanapon jellemzően 16-08 óra között, valamint hétvégén és munkaszüneti napokon 24 órában.
Több kérdés is felmerülhet a készenléti jellegű munkakör kialakításával kapcsolatban. Az elemzett esetben karbantartók számára kell ezt a munkakört létrehozni, akiknek csak akkor kell beavatkozniuk, ha valami probléma adódik. Lehet-e havi munkaidőkeretet alkalmazni, illetve hogyan alakul a bérezés?