Főoldal Nyíl Kiemelt kategóriák Nyíl A munka világa

AJÁNLOTT DOKUMENTUM-MINTÁK A(Z) "A munka világa" témakörre

Adatkezelési szerződés (adatfeldolgozóval)
Készítette: Szabóné Schmuczer Edit
Utoljára módosítva: 2023.03.16
Letöltés
*Munkavédelmi szabályzat (2023) kitöltési útmutató
Készítette: dr. Koch Mária
Utoljára módosítva: 2023.03.07
*Bérszámfejtés adatvédelmi szabályzat (2022)
Készítette: Káté Krisztina
Utoljára módosítva: 2023.07.25
Letöltés
*Toborzás adatvédelmi szabályzat (2022)
Készítette: Káté Krisztina
Utoljára módosítva: 2022.05.27
Letöltés
Bérmunka szerződés
Készítette: dr. Orosz Márta
Utoljára módosítva: 2023.01.04
Letöltés
Ingó bérleti szerződés
Készítette: dr. Horváth Katalin
Utoljára módosítva: 2023.03.08
Megbízási szerződés (adminisztráció, irodai tevékenység)
Készítette: dr. Závotka Zsolt
Utoljára módosítva: 2022.10.17
Letöltés
*Munkaszerződés alap rendelkezésekkel
Készítette: dr. Orosz Márta
Utoljára módosítva: 2023.09.25
Letöltés
Egyszerűsített munkaszerződés
Készítette: Vasas János
Utoljára módosítva: 2022.05.27
Egyszerűsített vállalkozási szerződés
Készítette: dr. Závotka Zsolt
Utoljára módosítva: 2022.10.19
Letöltés

Cikkek és magyarázatok a(z) "A munka világa" témakörre

A digitalizáció és mesterséges intelligencia (MI) térhódítása nemcsak technológiai változásokat jelent, hanem teljes kultúraváltást hoz és mindenki életére előbb-utóbb hatást gyakorol. Bár az MI veszélyeket is rejt magában, mégis számos előnyt kínál, például a minőségbiztosítás vagy a munkafolyamatok hatékonyabbá és egyszerűbbé tételében. Az emberi tényezőt nem hagyhatjuk figyelmen kívül és kiemelten kell foglalkoznunk azzal, hogy az MI életünkbe való integrálása felelősségteljes és etikus módon történjen.
A munkaviszony jogi rendezésével kapcsolatban számtalanszor felmerülnek a munkaköri leírás fontosságának és összeállításának kérdései. Hosszú – azaz minden feladatra kiterjedő –, vagy rövid munkaköri leírást célszerű összeállítani? A munkaköri leírás a munkaszerződés mellékletébe foglalva, vagy a munkaszerződéstől elkülönülten kerüljön átadásra? Az alábbiakban néhány, ilyen jellegű kérdésre próbálunk választ adni.
Az érintett munkavállaló magántanárként, nyelviskolában szeretne elhelyezkedni, ahol lehetőleg nem alkalmazottként, hanem egyéni vállalkozóként, adószámos magánszemélyként vagy megbízási szerződéssel foglalkoztatnák. A felmerülő foglalkoztatási és adózási kérdéseket elemeztük.
Hogyan lehet meghatározni a középiskolai tanulók gyakorlati oktatása után igénybe vehető szociális hozzájárulási adó kedvezményt?
Kötetlen munkaidőben foglalkoztatott, magasabb vezető beosztású munkavállalónak hogyan rendelhető el készenlét? Járhat-e erre külön díjazás? Egészségügyi szolgálati jogviszonyról van szó, vezetői készenlétet kell biztosítani minden munkanapon jellemzően 16-08 óra között, valamint hétvégén és munkaszüneti napokon 24 órában.
Több kérdés is felmerülhet a készenléti jellegű munkakör kialakításával kapcsolatban. Az elemzett esetben karbantartók számára kell ezt a munkakört létrehozni, akiknek csak akkor kell beavatkozniuk, ha valami probléma adódik. Lehet-e havi munkaidőkeretet alkalmazni, illetve hogyan alakul a bérezés?
A munkáltató által alkalmazott munkaidő nyilvántartás alkalmazható-e úgy, hogy - a beléptető rendszer értékelése szerint - ha a munkavállaló 9 óra 1 percre ér be akkor 9 óra 30 perctől számolja a megkezdett munkaórákat és ha 16 óra 59 perckor lép ki, 16 óra 30-at vesz figyelembe. Természetesen a beléptető rendszer adatai alapján jár a fizetés.
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara iránymutatása szerint a hagyományos szakképzési munkaszerződés mellett a tanulóval külön kell kötni „hagyományos” munkaszerződést is. Ez egy valóban hagyományos, általános munkaszerződés, vagy a tanulókra speciális munkaszerződést kell kötnie a vállalkozóknak?
A kiégés vagy burnout egyre gyakoribb jelenség, melynek hátterében olyan okok állnak, mint a nem megfelelő bánásmód, a szereptisztaság hiánya, a kezelhetetlen mennyiségű feladat, a felettes nem megfelelő támogatása vagy a vállalhatatlan határidők. Többnyire a munkahelyi problémák kapcsán beszélünk erről a jelenségről, ugyanakkor az élet más területein is megjelenhet, például szülőként vagy párkapcsolatban.
Egy vezetőnek fontos feladata, hogy olyan környezetet teremtsen a beosztottjai számára, ahol azok ismerik a saját munkakörüket és tudatosan tudnak gazdálkodni a saját kapacitásukkal. Már rég nem azt a világot éljük, mint amikor a felettesünk mondta meg, mit csináljunk és mikor.