Főoldal Nyíl Kiemelt kategóriák Nyíl A munka világa

AJÁNLOTT DOKUMENTUM-MINTÁK A(Z) "A munka világa" témakörre

Adatkezelési szerződés (adatfeldolgozóval)
Készítette: Szabóné Schmuczer Edit
Utoljára módosítva: 2023.03.16
Letöltés
Bérmunka szerződés
Készítette: dr. Orosz Márta
Utoljára módosítva: 2023.01.04
Letöltés
Ingó bérleti szerződés
Készítette: dr. Horváth Katalin
Utoljára módosítva: 2023.03.08
Megbízási szerződés (adminisztráció, irodai tevékenység)
Készítette: dr. Závotka Zsolt
Utoljára módosítva: 2022.10.17
Letöltés
*Munkaszerződés alap rendelkezésekkel
Készítette: dr. Orosz Márta
Utoljára módosítva: 2023.09.25
Letöltés
Egyszerűsített vállalkozási szerződés
Készítette: dr. Závotka Zsolt
Utoljára módosítva: 2022.10.19
Letöltés

Cikkek és magyarázatok a(z) "A munka világa" témakörre

A gyakran emlegetett, de mélységében ritkán tárgyalt ESG rendszerről beszélgettek szakemberek, akik az üzleti életre vonatkozó fenntarthatósági szempontokat járták körül, különösképpen a HR ezzel kapcsolatos feladataira koncentrálva. Az ESG három pillére a vállalkozások környezeti hatásait, társadalmi felelősségvállalását és irányítási gyakorlatát foglalja magában. A podcast rávilágított arra, hogy bár az ESG elvei könnyen érthetők, gyakorlati alkalmazásuk sok cég számára még kihívást jelent.
Az érintett belföldi társaság értékesítési feladatokra alkalmaz szlovák állampolgár munkavállalót. Munkavégzési helye a munkaszerződés szerint Szlovákia, munkáját ott végzi távmunkaszerződés keretében, a társaság székhelyén néhány alkalommal van jelen. Hogyan alakul a munkavállaló adókötelezettsége, ha a társaságnak nincs Szlovákiában telephelye?
Alighanem mindenkinek van olyan munkahelyi tapasztalata – akár vezetőként, akár munkatársként –, hogy egy cégen belül konfliktus vagy vezetői bizonytalanság alakult ki. Ahhoz, hogy ezeket a konfliktusokat át tudjuk keretezni, érdemes jobban megismerni a konfliktusok, részletesebben pedig a szervezeti konfliktusok mibenlétét.
A vállalatok sikeréhez elengedhetetlen az emberi erőforrás fejlesztése és a képzési lehetőségek kiaknázása. 2024 tavaszán több foglalkoztatási és képzési forrás is elérhető, ráadásul egyszerűsödő adminisztráció mellett. Erről Dr. Zsuffa Ákos beszélt az OHE (Országos Humánmenedzsment Egyesület) online eseményén.
A harmadik országbeli állampolgárok foglalkoztatásáról szóló törvény számos esetben ad „soron kívüli” lehetőséget harmadik országbeli polgárok foglalkoztatás céljából történő tartózkodására. Ebbe a körbe tartozik a magas kompetenciával rendelkező harmadik országbeli polgárok tartózkodását lehetővé tevő „Magyar Kártya”.
Az MI, vagyis a generatív mesterséges intelligencia a 2023-as év slágertémája volt, de a vállalatok alig ötödének működésében játszott csak szerepet. Míg a vállalati adaptáció aránya egyelőre alacsony, a várakozások már a közeljövőre nézve is elég magasak a generatív mesterséges intelligencia átalakító szerepével kapcsolatban.
A munkaerőpiacot érintő jogalkotás egyik legnagyobb figyelemmel kísért jogszabálya, a „vendégmunkás-törvény” immáron minden részlete ismert, tekintetbe véve, hogy megjelentek a vendégmunkások foglalkoztatásának végrehajtási szabályai is.
Hogyan döntsük el, hogy járhat-e, és ha igen, akkor melyik jár keresőképtelenség esetén? Egy gyakorlati eligazodást segítő példa.
Az egészségügyi, pszichológiai és társadalomtudományok területén egyre több figyelmet fordítanak a jóllét kutatására, hogy megértsék, hogyan lehet javítani az emberek és közösségek életminőségét, boldogságát és kiegyensúlyozottságát. Különösen fontos ez egy vállalaton belül, a munkavállalók közösségére.
Új jogszabály rendezi 2024. március 1-jétől a csaknem valamennyi munkáltatók érintő munkavédelmi bírság mértékét és feltételeit. Az új szabályozás lényeges részleteit jelentik a súlyos veszélyeztetés fogalmának új meghatározása, valamint a munkavédelmi szakemberek adatbázisának létrehozásával és működésével kapcsolatos rendelkezések.