Szakszervezeti tagok külföldi kiküldetése

Szakszervezeti Szövetség 3 munkavállalója és egy tagja Romániába utaznak kiküldetés keretében 3 napra. Mennyi lehet a maximális külföldi napidíj összege és a munkaviszonyban álló személyek és a szakszervezeti tag is felveheti a napidíjat? A 15 eurónak megfelelő napidíj összege adómentes, a felettes rész munkabérként adózik?

Megválaszolta: Leipán Tibor könyvelő, adószakértő

Megválaszolva: 2024.03.19.

Dolgozó megfigyelése munkáltató által

A dolgozó az otthoni (saját) számítógépéről dolgozik (könyvelőprogrammal), a fő szerverhez interneten keresztül kapcsolódik. Megsérti-e a munkáltató a munkavállaló jogait, ha előzetes tájékoztatás nélkül kémszoftverrel megfigyeli a munkavégzést? (pl. látja a képernyőt stb.)

Megválaszolta: Vasas János munkajogi szakértő

Megválaszolva: 2023.06.10.

Összefüggő 14 nap szabadság kiadásának elmaradása

A munkaszerződésben a következő szerepel: "A felek megállapodnak abban, hogy az Mt. 122. § rendelkezése alapján a szabadságot a munkáltató a munkavállaló részére úgy adja ki, hogy annak tartama összefüggő 14 napot eléri." Ha adott évben ezt a 14 nap összefüggő szabadságot egyben mégsem adta ki a munkáltató (holott a munkaszerződésben szerepel), akkor a munkavállalónak kártérítés, esetleg más kompenzáció jár-e?

Megválaszolta: Vasas János munkajogi szakértő

Megválaszolva: 2023.06.10.

Szakszervezeti üdültetés és büfé áfa elszámolása

A szakszervezet érdekképviseletet lát el, valamint a dolgozók üdültetését végzi alaptevékenységként. Vállalkozói tevékenység keretében egy büfét üzemeltet. Az üdültetés 5%-os áfával kerül értékesítésre. Miként járunk el helyesen a költségek áfatartalmának elszámolásával? Az üdültetés kiadásainak, illetve az üdülő karbantartásainak áfatartalma teljes mértékben levonhatóak vagy arányosítani kellene?

Megválaszolta: Bonácz Zsolt áfa szakértő

Megválaszolva: 2023.06.03.

Egyéni vállalkozó járulékfizetés

Adott egy főfoglalkozású egyéni vállalkozó aki táppénzen van 2023. március 01-től jelenleg is. A táppénz számfejtő kormányhivatali ügyintéző jelezte, hogy táppénz az előző biztosítási jogviszonyok alapján csak 2023. április 27-ig illeti meg, tovább már nem. Az egyéni vállalkozó továbbra sem gyógyult meg, kezelésekre kell járnia. Maradhat-e orvosi igazolással beteg, hogy pénzbeli ellátást nem kap? Kell-e járulékot fizetni vagy nem 2023. április 28-tól, amikortól már nem kap táppénzhez kapcsolódó pénzbeli ellátást?

Megválaszolta: dr. Radics Zsuzsanna jogász, társadalombiztosítási szakértő

Megválaszolva: 2023.05.26.

Szakképzési munkabér adómentessége

Milyen mértékben mentesül az szja alól a szakképzési munkabér?

Megválaszolta: Leipán Tibor könyvelő, adószakértő

Megválaszolva: 2023.05.15.

Ki nem adott és átvitt koronavírus pótszabadság kiadása

A koronavírus-világjárvány következményeinek elhárításában részt vevő foglalkoztatottakat megillető pótszabadságot a korábbi munkáltató nem adta ki. Az új munkáltató köteles-e a közalkalmazott számára ezt a 10 nap pótszabadságot kiadni?

Megválaszolta: Vasas János munkajogi szakértő

Megválaszolva: 2023.04.17.

Belföldi napidíj

Árufuvarozó cégnél a belföldi közúti árufuvarozásban gépkocsivezetőként foglalkoztatott magánszemélynek naponta elszámolható-e 3000 Ft belföldi napidíj feltéve, hogy a távollét időtartama eléri a 6 órát. Amennyiben adható a beföldi napidíj, ez az összeg adóköteles vagy adómentes jövedelem a munkavállalónak?

Megválaszolta: Leipán Tibor könyvelő, adószakértő

Megválaszolva: 2023.02.23.

Kiemelt tanácsadóink

Képzett tanácsadói csapatunk jól ismeri a jogszabályi környezetet, így a vllalkozásokra, cégekre vonatkozó speciális szabályokat is. Online felületünkön keresztül bármikor elküldheti nekik kérdéseiit, amelyre 5 munkanapon belül válaszolunk.