Főoldal Nyíl Kiemelt kategóriák Nyíl Vendéglátás

AJÁNLOTT DOKUMENTUM-MINTÁK A(Z) "Vendéglátás" témakörre

*Munkavédelmi Szabályzat (kiskereskedelmi- és vendéglátó tevékenységhez) (2024)
Készítette: Rácz Krisztián
Utoljára módosítva: 2024.02.01
Letöltés
Munkaidőkeret elrendelése (alapeset, 4 havi munkaidőkeret)
Készítette: Vasas János
Utoljára módosítva: 2023.01.30
*Egyszerűsített munkaszerződés
Készítette: Szabóné Schmuczer Edit
Utoljára módosítva: 2024.02.09
Pincér (munkaköri leírás)
Készítette: Vasas János
Utoljára módosítva: 2024.04.18
Vendéglátó menedzser (munkaköri leírás)
Készítette: Vasas János
Utoljára módosítva: 2022.05.23
Letöltés

Cikkek és magyarázatok a(z) "Vendéglátás" témakörre

A lakóingatlannal rendelkező adózók körében egyre kedveltebb az ingatlanok rövidebb távú, leginkább turisztikai célú hasznosítása, a magánszálláshely-szolgáltatás vagy fizetővendéglátás. A felmerülő kérdések sorában leginkább az ingatlan-bérbeadás és a szálláshely-szolgáltatás különbségét, valamint a nyugta- és számlaadás kapcsán felmerülő gyakori értelmezési kérdéseket emelhetjük ki.
A vendég érkezése előtti tevékenységek nem mindig kapnak kellő figyelmet a szálláshely-szolgáltatók részéről, noha már ez az időszak is komoly lehetőségeket rejt a vendégek elköteleződésének elérése szempontjából.
A korai érkezés és a késői utazás két helyzete nemcsak megoldandó problémát, újraszervezést, de bevételt és magas vendégelégedettséget is eredményezhet, ha a szálloda menedzsmentje jól kidolgozza a kapcsolódó üzletpolitikát.
A szakácsként dolgozó munkavállaló ujjának sérülését a foglalkozás-egészségügyi szolgálat orvosa, illetve a munkavédelemmel foglalkozó szakemberek munkahelyi balesetnek nyilvánították, melyet a TB is elfogadott. A háziorvos felülbírálta a szakorvos által megállapított diagnózist, szerinte ez foglalkozási megbetegedés. Mi a teendő?
Milyen törvényi szabályozás érvényes egyszerűsített foglalkoztatás, azon belül turisztikai idénymunka keretében foglalkoztatott munkavállalók bérének készpénzben történő kifizetése esetén? Mi a legkésőbbi kifizetés ideje?
A vonatkozó kormányrendelet a veszélyhelyzetre tekintettel mentesít egyes vendéglátó üzleteket illetve turisztikai attrakciókat a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba (NTAK) történő adatszolgáltatási kötelezettség alól.
Ingyenes szoftverekkel támogatja az Magyar Turisztikai Ügynökség a hazai vendéglátó üzleteket és turisztikai attrakciókat az NTAK adatszolgáltatásban. A szoftverek internetkapcsolat mellett számítógépen, valamint okostelefonon, vagy táblagépen is használhatóak és nagyban segíthetik azoknak a vállalkozásoknak a fejlődését, amelyek eddig nem használtak vendéglátó, vagy jegykezelő szoftvert.
A vendéglátó üzletek és turisztikai attrakciók kötelező adatszolgáltatásának szakaszos bevezetését és a kisebb vállalkozások felmentését javasolja a Kormánynak a Magyar Turisztikai Ügynökség. Az NTAK regisztráció továbbra is minden vendéglátó üzlet és turisztikai attrakció számára kötelező, ennek elmulasztása szankcionálható.
2023. március 31-én lejárt a turizmus-vendéglátás ágazatot segítő veszélyhelyzeti moratórium, így az érintettek újra kötelesek turizmusfejlesztési hozzájárulást fizetni.
Akciótervet fogadott el a kormány a turisztikai ágazat támogatására annak érdekében, hogy a szállodák és vendéglátóhelyek a téli szezonban, a magas energiaárak mellett is folytatni tudják tevékenységüket. Ennek érdekében a 2023. március 31. napjáig terjedő időszakra nem kell a turizmusfejlesztési hozzájárulást megállapítani, bevallani és megfizetni.