Pincér munkaköri leírás
A pincér munkakör fő feladatai közé tartozik az ételek ajánlása a vendégeknek, figyelembe véve a különböző étkezési időket és formákat, valamint a nemzetközi gasztronómiai szabályokat. Fontos a szakszerű felszolgálás az előírt szakmai és erkölcsi követelményeknek megfelelően, a tárgyi feltételek előírások szerinti használata és a higiénikus felszolgálás biztosítása. A pincérnek be kell tartania a higiéniai, balesetvédelmi, tűzmegelőzési és környezetvédelmi szabályokat, emellett a gépek, berendezések használatára vonatkozó előírásokat is ismernie kell. Az értékesítési szabályokat az üzlet jellegéhez igazítva kell alkalmaznia, rendezvényeken előkészítési, végrehajtási és befejezési feladatokat kell ellátnia, és szakszerűen kell felszolgálnia az ételeket és italokat.
A pincér felelős a beosztottak munkájának irányításáért, a számlakészítésért és a fizettetés lebonyolításáért, valamint az elszámoltatás alapelveinek alkalmazásáért. Különös figyelmet kell fordítania a tisztaságra.