Főoldal Nyíl Kiemelt kategóriák Nyíl Munkavédelem

AJÁNLOTT DOKUMENTUM-MINTÁK A(Z) "Munkavédelem" témakörre

*Munkavédelmi képviselő hatáskörei 2024-től
Készítette: dr. Koch Mária
Utoljára módosítva: 2024.02.05
*Általános érvényű használati tűzvédelmi szabályok (2024)
Készítette: Rácz Krisztián
Utoljára módosítva: 2024.02.05
*Tűzvédelmi szabályzat (2024)
Készítette: Rácz Krisztián
Utoljára módosítva: 2024.03.25
Letöltés
*Kémiai kockázatértékelési szabályzat (2024)
Készítette: Rácz Krisztián
Utoljára módosítva: 2024.02.01
Letöltés
*Biológiai kockázatértékelési szabályzat (2024)
Készítette: Rácz Krisztián
Utoljára módosítva: 2024.02.01
Letöltés
*Általános kockázatértékelési szabályzat (2024)
Készítette: Rácz Krisztián
Utoljára módosítva: 2024.02.01
Letöltés
*Biztonsági- és egészségvédelmi terv (BET) (2024)
Készítette: Rácz Krisztián
Utoljára módosítva: 2024.02.01
Letöltés
*Munkavédelmi szabályzat (nonprofit szervezetek számára) (2024)
Készítette: Rácz Krisztián
Utoljára módosítva: 2024.02.01
Letöltés
*Munkavédelmi Szabályzat (kiskereskedelmi- és vendéglátó tevékenységhez) (2024)
Készítette: Rácz Krisztián
Utoljára módosítva: 2024.02.01
Letöltés
*Munkavédelmi szabályzat (fogyatékos személy foglalkoztatása) (2024)
Készítette: Rácz Krisztián
Utoljára módosítva: 2024.02.01
Letöltés

Cikkek és magyarázatok a(z) "Munkavédelem" témakörre

2024. február 29-én jelent meg a 42/2024. (II. 29.) kormányrendelet, amely már másnaptól hatályba léptette a járóbeteg-szakellátásnál a digitális időpontfoglaló rendszer bevezetésére vonatkozó szabályokat. Hogyan használjuk az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) digitális időpont-foglalási rendszerét?
Új jogszabály rendezi 2024. március 1-jétől a csaknem valamennyi munkáltatók érintő munkavédelmi bírság mértékét és feltételeit. Az új szabályozás lényeges részleteit jelentik a súlyos veszélyeztetés fogalmának új meghatározása, valamint a munkavédelmi szakemberek adatbázisának létrehozásával és működésével kapcsolatos rendelkezések.
A munkavédelmi képviselő képzésére vonatkozó új szabályok fontosságát elsősorban az indokolja, hogy a képzés és az azon való részvétel biztosítása a munkáltató feladata. A képviselőnek a megválasztását követő hat hónapon belül 16 órás alapképzést kell elvégeznie. Az alapképzést követően, valamint újraválasztása esetén pedig évente legalább 8 órás továbbképzésben kell részt vennie.
A 2023-as év végének változásai csak bevezették a munkavédelmi szabályok azon változásait, amelyeket a 2024-es évre át kell vezetnünk a munkahelyi foglalkoztatás körében és a kötelező szabályzatokban. A 2023 legvégén megjelent munkabalesetekkel kapcsolatos új szabályok, mondhatni, csak a „jéghegy csúcsát” jelentik, fontosságuk miatt mégis ezt a szabályozási kört tekintjük át először.
2024. szeptember 1-től általános jelleggel megszűnik a kötelező orvosi alkalmassági vizsgálat. Jogszabály ugyanakkor a jövőben is meghatározhat olyan munkaköröket és foglalkozásokat, amelyek betöltésekor a továbbiakban is kötelező lesz az orvosi vizsgálat, emellett a munkáltató saját maga is előírhatja a munkakör betöltésének feltételeként az alkalmassági vizsgálatot.
A tűzvédelmi törvény év elejétől hatályos módosítása elsősorban a tűzvédelmi szabályzat készítésére és tűzvédelmi oktatás szervezésére kötelezett szervezetek körét érinti. A változás természetesen nem jelenti azt, hogy a szűkítéssel érintett szervezeteknek ne lennének kötelezettségei a munkahelyi tűzvédelem körében.
A munkahelyi és üzemi baleset mellett az is előfordulhat, hogy ugyanabból a balesetből kifolyólag később, a felgyógyulását követően ismét keresőképtelen állapotba kerül a baleseti sérült. Az üzemi baleset esetén igénybe vehető különlegesen kedvezményes baleseti ellátások ezeket a helyzeteket is figyelembe veszik.
Minden munkáltatónak törvényi kötelezettsége és érdeke is az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés feltételeinek megvalósítása, biztosítása és a munkavédelmi előírások betartása, betartatása. Ennek része az előírt dokumentációk előállítása, valamint azok frissítése a mindenkori jogszabályoknak, előírásoknak való megfelelőség szerint. Pontosan melyek is ezek a dokumentációk és mire kell figyelnünk velük kapcsolatban?
A munkavédelemmel összefüggő kötelezettségek nem merülnek ki a munkavédelmi dokumentáció és biztonsági intézkedések meglétében, magukban foglalják a nem kívánt balesetek megfelelő kezelését is. Ebből a szempontból van jelentősége a munkabaleset és üzemi baleset megkülönböztetésének.
A szakácsként dolgozó munkavállaló ujjának sérülését a foglalkozás-egészségügyi szolgálat orvosa, illetve a munkavédelemmel foglalkozó szakemberek munkahelyi balesetnek nyilvánították, melyet a TB is elfogadott. A háziorvos felülbírálta a szakorvos által megállapított diagnózist, szerinte ez foglalkozási megbetegedés. Mi a teendő?