Főoldal Nyíl Cikkek Nyíl TB, Nyugdíj
Egy jelenleg 60 éves hölgy, aki elérte a nők nyugdíjkorhatár betöltése előtti öregségi teljes nyugdíjra való jogosultságot, azaz rendelkezik már 40 év jogosultsági idővel, azon gondolkodik, hogy elmenjen-e most nyugdíjba, vagy dolgozzon tovább, esetleg a reá általánosan irányadó 65. életév betöltéséig. Mit tegyen, menjen vagy maradjon?
A munka törvénykönyvének 2023. január 1-jétől hatályos módosítása alapján a munkavállaló mentesül a munkavégzés és a rendelkezésre állás alól, ha súlyos egészségi okból gondozásra szoruló hozzátartozóját, vagy a munkavállalóval közös háztartásban élő személynek személyes gondozását végzi. Hogyan kapcsolódik ehhez az új szabályhoz a kezelőorvos, és mit eredményez a fenti munkavégzés alóli mentesülés?
A „bejelentés”, mint a foglalkoztatással összefüggő, talán legfontosabb munkáltatói kötelezettség jelentősége közismert. A foglalkoztatás ilyen formáját a köztudatban leginkább az ún. TB kiskönyv fejezi ki. Nem érdektelen tehát annak megvizsgálása, hogy milyen kötelezettségei vannak a munkáltatónak, ha a munkahely nem minősül TB kifizetőhelynek.
Két EU irányelv követelményeinek átvétele adott elsődleges apropót a Munka Törvénykönyve idei, kiemelt jelentőségű és nagy terjedelmű módosítására. Az említett irányelvek számos kérdésben érintik az apasági szabadság és a szülői szabadság díjazásának kérdését.
Egy mezőgazdasági őstermelőnek van egy napi 3-4 órás (heti 15, vagy 20 órás) munkaviszonya. Jelenti-e mindez azt, hogy így már nem lesz biztosított, mint mezőgazdasági őstermelő, és ebből kifolyólag nem kell társadalombiztosítási járulékot és szociális hozzájárulási adót fizetnie maga után?
Biztosított őstermelő ebben a jogviszonyában fizeti meg társadalombiztosítási járulékait. Ezen felül azonban még két Kft.-ben az ügyvezetői tisztséget is ellátja: mindkettő Kft.-ben van rajta kívül egy ügyvezető. A kérdés, hogy kell-e még a Kft.-ben betöltött tisztségviselői tevékenységére tekintettel is járulékot fizetnie?
Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) mára a mindennapi betegellátás részévé vált, így azt nemcsak az orvosok, hanem a betegek is használják számtalan szolgáltatás „érintésmentes” kiváltására. A jól ismert funkciók, mint a gyógyszerfelírás, beutaló vagy COVID-igazolás mellett számos egyéb hasznos segítséget is nyújt a digitális rendszer.
Tehergépkocsi vezetőként dolgozó munkatárs betegség miatt nem tud dolgozni, keresőképtelenségéről orvosi igazolást is hozott. Jár-e neki betegszabadság, illetve, ha hosszabb ideig keresőképtelen, akkor táppénz?
A napokban több sajtótermékben is olvasható volt, hogy a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) tájékoztatása szerint 2022. október közepén „mintegy 141 000 olyan adós volt, akinek azért érvénytelenítették a taj-számát, mert hat hónapnál régebben tartozott az egészségügyi szolgáltatási járulékával.” Az alábbiakban összefoglaljuk, hogy miként kaphatnak ellátást az egészségügyi szolgáltatási járuléktartozás miatt érvénytelen taj-számmal rendelkezők.
Annak ellenére, hogy a garantált bérminimum összegét meghatározó kormányrendelet a munkaviszonyban álló dolgozókra vonatkozik, a probléma nemcsak őket érinti, hanem az egyéni és társas vállalkozók bizonyos körét is. Sőt, a megbízási jogviszonyok esetében is okozhat tévesztést, különösen a biztosítási jogviszony elbírálásának kérdéskörében.