Főoldal Nyíl Cikkek Nyíl Fogyasztóvédelem
A Magyar Reklámetikai Kódex új, június 30-ától hatályos 2023. évi változata az előzőekhez képest jóval részletesebben foglalkozik a digitális térben közzétett reklámok kérdéseivel. Az alábbiakban csupán a legtöbb fogyasztót érintő szabályokat emeljük ki, mint a digitális ajánlat, kéretlen reklámok vagy a fiatalkorúak védelme.
Még 2022 decemberében fogadta el az Országgyűlés a hulladékgazdálkodásról szóló egyes törvények módosítását, amelynek hatása kétségkívül jelentős, hiszen számos cég befizetési és adminisztratív kötelezettségeit érinti. Ráadásul az új szabályokat - jelen állás szerint - idén július 1-jétől már alkalmazni kell. A kiterjesztett gyártói felelősség bevezetésével szinte “újra kell tanulni” a vonatkozó rendelkezéseket azoknak, akik eddig a környezetvédelmi termékdíjjal találkoztak tevékenységük során. Márciusban rendezett tanácsadói napunkon Kelemen István adótanácsadót kérdeztük.
Néhány hete jelent meg arról hír, miszerint hatósági szerződést kötött a fogyasztóvédelmi hatóság és az egyik légitársaság a légiutasok jogainak hatékony érvényesülése érdekében. Ez az ügy alkalmat kínál arra, hogy áttekintsük, mi is az a hatósági szerződés és milyen szerepe lehet a fogyasztóvédelmi eljárások lezárásában.
2021. augusztus 31-től már csak az új címkés világítástechnikai termékek kerülhetnek a kereskedőkhöz. Az uniós szabályok ugyanakkor adtak egy 18 hónapos türelmi időt a világítástechnikai termékek tekintetében, ami segítette a kereskedőket az alkalmazkodásban. Ez a türelmi idő az új energiacímkézés kapcsán járt le 2023. február 28-án, márciustól tehát a vállalkozások ezen a téren is ellenőrzésekre számíthatnak.
Március 14-től rendelte el az országos tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára. Az ellenőrök, többek között, fokozottan vizsgálják majd a tojás és az édesipari termékek forgalmazását, míg a Nébih laboratóriumában sonkákat, hidegkonyhai készítményeket, valamint tojásfestékeket vizsgálnak.
Az Igazságügyi Minisztérium közzétette a 2023. évre tervezett fogyasztóvédelmi ellenőrzési programját. A Fogyasztóvédelmi Hatóság minden évben tervez éves téma vizsgálatokat, az ellenőrzési program 4. pontjában szerepel például a magyar nyelv védelmét szolgáló előírások alkalmazásának ellenőrzése is.
A 2022 decemberében életbe lépő fogyasztóvédelmi változások két ponton is érintik a fogyasztók vállalkozások általi tájékoztatásának kérdését. Ugyancsak változtak a kötelező jótállás szabályai és a fogyasztók tájékoztatására vonatkozó előírások a csomagküldő kereskedelem körében.
A fogyasztóvédelmi törvényben szabályozott képviseleti kereset a fogyasztók kollektív érdekeinek védelmére irányuló kereset, amely lehetőséget nyújt ahhoz, hogy ha a vállalkozás a fogyasztók széles körével szemben sérti meg a fogyasztóvédelmi előírásokat, akkor ezzel szemben a feljogosított szervezet a fogyasztók érdekében felléphessen. Mutatjuk a nyártól hatályos főbb szabályokat!
Ismerős az eset: az ünnepek alkalmával (majd elmúltával) kiderül, hogy nem tetszik az ajándék annak, akinek vették, vagy éppen kettőt kapott belőle. Ilyenkor élnek leggyakrabban a megajándékozottak, mint fogyasztók, az indokolás nélküli elállási jogukkal.
Idén december 5-18. között rendelte el a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést az Agrárminisztérium. Az egész országra kiterjedő kéthetes ellenőrzéssorozat idején a szakemberek fokozott jelenléte várható az élelmiszerlánc minden területén.