Főoldal Nyíl Cikkek Nyíl Vendéglátás
A lakóingatlannal rendelkező adózók körében egyre kedveltebb az ingatlanok rövidebb távú, leginkább turisztikai célú hasznosítása, a magánszálláshely-szolgáltatás vagy fizetővendéglátás. A felmerülő kérdések sorában leginkább az ingatlan-bérbeadás és a szálláshely-szolgáltatás különbségét, valamint a nyugta- és számlaadás kapcsán felmerülő gyakori értelmezési kérdéseket emelhetjük ki.
A vendég érkezése előtti tevékenységek nem mindig kapnak kellő figyelmet a szálláshely-szolgáltatók részéről, noha már ez az időszak is komoly lehetőségeket rejt a vendégek elköteleződésének elérése szempontjából.
A korai érkezés és a késői utazás két helyzete nemcsak megoldandó problémát, újraszervezést, de bevételt és magas vendégelégedettséget is eredményezhet, ha a szálloda menedzsmentje jól kidolgozza a kapcsolódó üzletpolitikát.
A szakácsként dolgozó munkavállaló ujjának sérülését a foglalkozás-egészségügyi szolgálat orvosa, illetve a munkavédelemmel foglalkozó szakemberek munkahelyi balesetnek nyilvánították, melyet a TB is elfogadott. A háziorvos felülbírálta a szakorvos által megállapított diagnózist, szerinte ez foglalkozási megbetegedés. Mi a teendő?
Milyen törvényi szabályozás érvényes egyszerűsített foglalkoztatás, azon belül turisztikai idénymunka keretében foglalkoztatott munkavállalók bérének készpénzben történő kifizetése esetén? Mi a legkésőbbi kifizetés ideje?
A vonatkozó kormányrendelet a veszélyhelyzetre tekintettel mentesít egyes vendéglátó üzleteket illetve turisztikai attrakciókat a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba (NTAK) történő adatszolgáltatási kötelezettség alól.
Ingyenes szoftverekkel támogatja az Magyar Turisztikai Ügynökség a hazai vendéglátó üzleteket és turisztikai attrakciókat az NTAK adatszolgáltatásban. A szoftverek internetkapcsolat mellett számítógépen, valamint okostelefonon, vagy táblagépen is használhatóak és nagyban segíthetik azoknak a vállalkozásoknak a fejlődését, amelyek eddig nem használtak vendéglátó, vagy jegykezelő szoftvert.
A vendéglátó üzletek és turisztikai attrakciók kötelező adatszolgáltatásának szakaszos bevezetését és a kisebb vállalkozások felmentését javasolja a Kormánynak a Magyar Turisztikai Ügynökség. Az NTAK regisztráció továbbra is minden vendéglátó üzlet és turisztikai attrakció számára kötelező, ennek elmulasztása szankcionálható.
2023. március 31-én lejárt a turizmus-vendéglátás ágazatot segítő veszélyhelyzeti moratórium, így az érintettek újra kötelesek turizmusfejlesztési hozzájárulást fizetni.
Akciótervet fogadott el a kormány a turisztikai ágazat támogatására annak érdekében, hogy a szállodák és vendéglátóhelyek a téli szezonban, a magas energiaárak mellett is folytatni tudják tevékenységüket. Ennek érdekében a 2023. március 31. napjáig terjedő időszakra nem kell a turizmusfejlesztési hozzájárulást megállapítani, bevallani és megfizetni.