Nagy P. Andrea

Nagy P. Andrea

közgazdász munkajogi tanácsadó


közgazdász, munkajogi szakokleveles tanácsadó

  • Cikkeket és magyarázatokat ír
  • Irat- és szabályzatmintákat készít

Válogatott cikkei

A nehézgépjármű-ágazat kibocsátása 2014 óta évről évre növekszik. A kibocsátások különösen a teherszállítási ágazatban növekednek gyors ütemben. 2019-ben a teherszállításból származó kibocsátások a légi közlekedési ágazat kibocsátásait 44%-kal, a tengeri közlekedésből származó kibocsátásokat pedig 37%-kal haladták meg.
A munkavállalók kiküldetése ágazattól függetlenül többletfeladatokat hárít a munkáltatókra. Mindezekhez társulnak a közúti szállítási szektorra vonatozó speciális rendelkezések. A kapcsolódó ismeretek elsajátítása kiemelten fontos, mert a járművezető díjazása kapcsán ezeknek különös jelentősége van. A későbbi bírságok elkerülése érdekében pontosan tisztában kell lennünk azzal, hogy mikor, melyik szállítási művelet tekintendő kiküldetési helyzetnek.
A sokszor emlegetett munkaerőhiány a vállalkozások számára ismételten előtérbe állítja a diákok foglalkoztatásának lehetőségét. A diákfoglalkoztatás fontosságát mutatja, hogy bár munkaviszonyt a 16. életévét betöltött személy létesíthet, iskolai szünet alatt azonban az is lehet munkavállaló, aki elmúlt 15 éves és nappali rendszerben tanul.
A közúti balesetek számának csökkentése kiemelt célkitűzés hazánkban és az Európai Unióban egyaránt. A „Safe System” (biztonságos rendszer) elve szerint a halálos kimenetelű- és a súlyos sérüléssel járó közúti balesetek nagyrészt megelőzhetők a megfelelő közúti infrastruktúra kialakításával és megőrzésével.