Vendégmunkások: itt a végrehajtási jogszabály!

Jogkövető szerkesztőség Dátum Legutoljára frissítve: 2024.03.12

Olvasási idő: 3 perc


A munkaerőpiacot érintő jogalkotás egyik legnagyobb figyelemmel kísért jogszabálya, a „vendégmunkás-törvény” immáron minden részlete ismert, tekintetbe véve, hogy megjelentek a vendégmunkások foglalkoztatásának végrehajtási szabályai is.

A vendégmunkás-törvény részleteit számos írásunkban elemeztük.

A jogszabály politika által is felértékelt jelentősége mellett a foglalkoztatásfelügyeleti ellenőrzéseknek is középpontjába kerül a 2024-es évben.

A végrehajtási jogszabály [35/2024 (II. 29.) Korm. rendelet] szerint a foglalkoztató a vendégmunkások foglalkoztatása esetén regisztrációs és foglalkoztatási díjat köteles fizetni. A foglalkoztatási díj mértéke a tárgyévet megelőző naptári évben kiadott, illetve meghosszabbított vendégmunkás-tartózkodási engedélyek száma szorozva hatvanezer forinttal.

A kihirdetett rendelet 65 ezer főben határozza meg az összesen az idei évre kiadható, foglalkoztatási célú tartózkodási engedélyek, valamint vendégmunkás-tartózkodási engedélyek legmagasabb számát.

A március 1-jével életbe lépő rendeletek pontosan meghatározzák annak az eljárásnak a szabályait, melynek keretében a vendégmunkások 7 napos elbírálási időszakon esnek át.

Továbbra is csak regisztrált munkaerő-kölcsönző végezheti a külföldi munkavállalók toborzását. Amennyiben rendelkezésre áll magyar munkavállaló, úgy a munkáltatónak kötelező őt foglalkoztatnia.

A jogszabályokhoz kapcsolódik az új idegenrendészeti törvény is, amely meghatározza, hogy kit, milyen feltételekkel lehet majd foglalkoztatni Magyarországon. A szezonális vendégmunkások 6 hónapra érkezhetnek, és könnyített közvetítési eljárás lefolytatása szükséges az esetükben is. A szezonális munkások fél, illetve maximum egy évig tartózkodnak Magyarországon. Ha a szezonális vendégmunkás szálláshelyét a foglalkoztató biztosítja, a szezonális vendégmunkás béréhez és a szállás minőségéhez képest a bérleti díj nem lehet aránytalanul magas.

A jogszabály magába foglalja azon szakmát (mintegy 300 tételből álló) „tiltólistáját” is, amelyben kizárt vendégmunkás alkalmazása – a munkaerőpiaci vizsgálat eredményétől függetlenül.