Vuray György

Vuray György

vállalkozásfejlesztési szakértő


Cégvezető, vállalkozásfejlesztési tanácsadó a Vállalkozás Okosan tanácsadói oldal alapítója, a Menedzser Praxis vendégszakértője.

 

Vállalkozásfejlesztési szakértőként rendszeresen és kiemelt terjedelemben publikál a Menedzser Praxis havi megjelenésű nyomtatott és online kiadványaiban, termékeiben. Főbb szakterülete a kis- és középvállalkozások indításával és működtetésével összefüggő szakmai tanácsadás, képzés, digitális segédletek, leckék formájában.

Közreműködésével szerkesztett leckesorozatok, check-listek, prezentációk, infografikus összeállítások döntően a praktikum és érthetőség oldaláról kívánja megközelíteni a kisvállalkozói cégvezetés kérdéseit és megoldásait.

Számos digitális kiadványunk, például az induló cégek és működő vállalkozások számára összeállított különszámunk szerzője.

A kis- és középvállalkozások üzleti patrónusaként kiemelt figyelemmel kíséri a kisvállalkozások világának kezdő vállalkozók által leginkább lényeges kérdéseit a vállalkozások indításával összefüggő feladatoktól a működő vállalkozások előtt álló kihívásokig. 
 

  • Cikkeket és magyarázatokat ír
  • Irat- és szabályzatmintákat készít

Válogatott cikkei

A 2020 óta bizonytalanabbá, a korábbinál sokkal változékonyabbá lett üzleti környezetben ismét fókuszba került a vállalkozások hatékony működése, ezen belül is a költséghatékonyság. Ahhoz, hogy a vállalkozás működését – változatlan színvonal, minőség mellett – a korábbinál lehetőleg alacsonyabb, de mindenképp rugalmasabb költségháttérrel tudjuk fenntartani, fontos segítség a kiszervezés, az outsourcing.
Sokak álma a mindennapi taposómalom helyett egy saját vállalkozás felépítése. Egy olyané, ami akár folyamatos személyes jelenlét, személyes aktivitás nélkül is működik. Egy vállalkozás erre a szintre történő eljuttatása általában több évet vesz igénybe. Ha valakinek ez a célja, erre a kezdetektől érdemes készülni, és vállalkozását az indulástól úgy érdemes tervezni, hogy alkalmas legyen ennek a szintnek az elérésére.
Ahogy vezetés közben időnként ránézel autód műszerfalára, hogy minden rendben van-e a motorháztető alatt, érdemes ugyanezt vállalkozásodban is megtenned. Időnként nézz rá céged műszerfalára is, hogy minden rendben, a tervek szerint történik-e. Vállalkozásod műszerfala nem más, mint az elkészült pénzügyi terved használatával létrehozott különféle pénzügyi jellegű mutatók sora: ezeket kell mérned és figyelned ahhoz, hogy tudd, jó irányba haladsz-e.
Minden, ami vállalkozásodban történik, előbb-utóbb megjelenik számok formájában. Vállalkozásod számainak, pénzügyeinek tervezése elengedhetetlen, mégis sok vállalkozásnál mostohán kezelt feladat. Tény, hogy a tervezés és az utánkövetés roppant időigényes és kevesebb figyelmet kap a napi rutin mellett. Ezen kívül sokan afféle felesleges kiadásként tekintenek rá. Pedig a tervezés sosem költség, hanem mindig egy befektetés.
Ismert tény, hogy az induló vállalkozások nagyjából fele éli csak túl az öt éves kort. Bár vállalkozóként csak egyetlen dolog biztos, ez pedig a kockázat, mégis sokat tehetsz érte, hogy túléld a kritikus első öt évet. Néhány, sajnos gyakori hiba elkerülésével jelentősen javíthatod vállalkozásod túlélési esélyeit
Egy vállalkozás elindítása majd felépítése mindig izgalmas dolog. Egy frissen indult vállalkozás életében az első néhány hónap, fél-egy év pedig még inkább. Ha az indulást átgondolt, alapos tervezés is előzte meg, ebben az időszakban rengeteg a kérdés, a kétely, a bizonytalanság. Mindezek leküzdésére ajánlunk most négy jó tanácsot és hasznosnak szánt tippet.
Vállalkozóként szinte biztos, hogy hozzájutunk ügyfeleink különféle adataihoz, melyeket tárolunk, kezelünk. Egy sima szerződéskötésnél is tároljuk partnerünk személyes adatait, cégadatait. Ha hírlevelet használunk, ott is rögzítünk legalább egy nevet, és egy e-mail címet. Ha például akár fodrászként, vagy autószerelőként on-line időpontfoglaló rendszert működtetünk, szintén. Ez mind adatkezelésnek minősül.
2021. január 1-vel lépett életbe az a szabály, hogy a kifizetővel szerződéses jogviszonyba lépő KATA adóalany vállalkozás köteles a szerződés megkötésekor írásban tájékoztatni a kifizetőt arról, hogy KATA adóalany.