Önfoglalkoztatásból vállalkozás

Vuray György Dátum Legutoljára frissítve: 2022.06.20

Olvasási idő: 7 perc


Ez a tartalom 622 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak. Legfrissebb tartalmainkat itt érheti el.

Sokak álma a mindennapi taposómalom helyett egy saját vállalkozás felépítése. Egy olyané, ami akár folyamatos személyes jelenlét, személyes aktivitás nélkül is működik. Egy vállalkozás erre a szintre történő eljuttatása általában több évet vesz igénybe. Ha valakinek ez a célja, erre a kezdetektől érdemes készülni, és vállalkozását az indulástól úgy érdemes tervezni, hogy alkalmas legyen ennek a szintnek az elérésére.

Minden vállalkozás alapja egy létező probléma, vagy fogyasztói igény, amelyre egy vállalkozói ötlettel olyan megoldás adható, amely a vállalkozót profithoz juttatja. Ez egy pici mikrovállalkozásra, és egy több ezer főt foglalkoztató nagyvállaltra egyformán igaz. 
Szintén közös bennük, hogy jogi értelemben mindkettő vállalkozás, és működésükben is számos hasonlóság van. Ezek a hasonlóságok természetesen a vállalkozások  életszakasza, és mérete miatt a gyakorlatban eltérő módon jelennek meg. Az üzleti tervezés a vállalkozás indítása előtt, és működés közben sem kerülhető meg, annak prioritásai azonban menet közben változnak majd.

Az induló vállalkozás

Egy induló vállalkozás sokszor az önfoglalkoztató szintet jelenti: a kezdő vállalkozó meglévő szakmai tudását immáron saját magának pénzt keresve szeretné hasznosítani. A már meglévő szakmai tudás mellett ebben a fázisban is szükség van egy vállalkozói alaptudásra. Hiszen egy kisvállalkozás esetén is ügyfelet kell szerezni, őt lehetőleg hasznot realizálva kiszolgálni, meg kell felelni a hivatalos előírásoknak. Mellette folyamatosan gondolni kell a jövőre, a várható piaci változásokra, arra, hogyan fejlődhet tovább a vállalkozás. Így már az indulás előtt érdemes szert tenni alapvető üzleti tervezési, marketing, vállalkozói pénzügyi, adózási, és jogi ismeretekre. Egy induló vállalkozás jellemzője, hogy egy darabig one-man show-ként működik, mindent az alapító végez, legalább egy kicsit mindenhez értenie kell.
Egy bizonyos szintig ez érthető, és elfogadható: egy induló, fejlődésben lévő vállalkozásnál az a legfontosabb, hogy minél előbb ügyfeleket szerezzen, és minél hamarabb bevételhez, és tervezhető haszonhoz jusson. Minden vállalkozás életében már ekkor jelen van a közvetlen termelő, és az adminisztráló-irányító funkció. Egy darabig ezek szintén egy kézben vannak.

A működő vállalkozás, mint második szint

A következő szint általában az, hogy a vállalkozás fejlődésével az összes feladat ellátása meghaladja az alapító idejét, és energiáját. Ekkorra már elkezdenek kialakulni a vállalkozás folyamatai, így el lehet, és el is kell dönteni, hogy mi az, amit kiszervezünk, vagy munkatársat veszünk fel rá. Azaz elkezdünk egy szervezetet kialakítani. Jellemzően ez a fázis az, ahol az alapító feladatai a napi operatív, közvetlen bevételszerzést jelentő munkáról áttevődik a vállalkozás irányítása, ellenőrzése, és persze a hosszú távú működés biztosítása, azaz a folyamatos ügyfélszerzéssel járó teendők irányába.

Ahhoz, hogy ez a fejlődési pálya bejárható legyen, elengedhetetlen a vállalkozás megfelelő jövedelemtermelő képessége. A vállalkozás bővülésével járó, és a működéshez szükséges, bevételt közvetlenül nem termelő feladatokat is finanszírozni kell, ehhez pedig szükség van egy jól meghatározható mértékű bevételre. Így szintlépéskor elképzelhető, hogy felül kell vizsgálni a vállalkozás üzleti, és bevételi modelljét.

Az alapító szerepe itt már általában jelentősen megváltozik az induláshoz képest: a kezdeti, „termelésben” dolgozóhoz képest fő feladatai most már az irányítás, és az ellenőrzés. 

Önfoglalkoztatóból vezetővé válik, mostanra a vállalkozásra már mint szervezetre kell tekinteni, kialakult irányítási területekkel. Ezek között a legfontosabbak a marketing/sales, a könyvelés, a pénzügy/controlling és a HR. A működési modellt alapvetően a vállalkozás mérete, és a feladatok mennyisége határozza meg: dönteni kell az egyes területek házon belül tartásáról, vagy kiszervezéséről. 
Az egyes lépcsőfokok tevékenységtől függően (szolgáltatás, vagy kereskedelem) tapasztalataink szerint kb. a következő bevételi szintenként követik egymást:

  • Induló, önfoglalkoztató szint max. kb. nettó 10-30 millió forint/év
  • Fejlődő, a vállalkozássá alakulás kezdődő szintje: kb. nettó 30-100 millió forint/év
  • Vállalkozásként, szervezetként történő működés szintje: több, mint nettó 100 millió forint/év

A legfontosabb, prioritást élvező teendők az egyes fázisokban:

  • Induló fázis: üzleti stratégia, üzleti modell felállítása, és validálása. Üzleti tervezés. Minél gyorsabb vevő, és bevételszerzés.
  • Fejlődő, átalakuló fázis: szükség esetén üzleti stratégia finomhangolása, folyamatok kialakítása, felkészülés a szervezetként történő működésre
  • Érett fázis: a kialakított folyamatok mentén a vállalkozás működésének folyamatos ellenőrzése, optimalizálása, és a hosszú távú profittermelő képesség fenntartása