Főoldal Nyíl Cikkek Nyíl Munkavédelem
A munkahelyi és üzemi baleset mellett az is előfordulhat, hogy ugyanabból a balesetből kifolyólag később, a felgyógyulását követően ismét keresőképtelen állapotba kerül a baleseti sérült. Az üzemi baleset esetén igénybe vehető különlegesen kedvezményes baleseti ellátások ezeket a helyzeteket is figyelembe veszik.
Minden munkáltatónak törvényi kötelezettsége és érdeke is az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés feltételeinek megvalósítása, biztosítása és a munkavédelmi előírások betartása, betartatása. Ennek része az előírt dokumentációk előállítása, valamint azok frissítése a mindenkori jogszabályoknak, előírásoknak való megfelelőség szerint. Pontosan melyek is ezek a dokumentációk és mire kell figyelnünk velük kapcsolatban?
A munkavédelemmel összefüggő kötelezettségek nem merülnek ki a munkavédelmi dokumentáció és biztonsági intézkedések meglétében, magukban foglalják a nem kívánt balesetek megfelelő kezelését is. Ebből a szempontból van jelentősége a munkabaleset és üzemi baleset megkülönböztetésének.
A szakácsként dolgozó munkavállaló ujjának sérülését a foglalkozás-egészségügyi szolgálat orvosa, illetve a munkavédelemmel foglalkozó szakemberek munkahelyi balesetnek nyilvánították, melyet a TB is elfogadott. A háziorvos felülbírálta a szakorvos által megállapított diagnózist, szerinte ez foglalkozási megbetegedés. Mi a teendő?
Mely vállalkozásoknak kell munkavédelmi szabályzattal rendelkezniük? Változik-e a kötelezettség, ha alkalmi munkavállalót foglalkoztat esetenként? Milyen paraméterekkel rendelkező vállalkozásnak kötelező a munkavédelmi szabályzat kialakítása, aktualizálása és betartatása?
A munkabalesetek, valamint a foglalkozással összefüggő megbetegedések megelőzése kiemelt jelentőségű. Ugyanakkor az ezt szolgáló kockázatértékelés hiányosságait több esetben tárták fel az ellenőrzések: előfordul olyan eset, amikor a kockázatértékelés egyáltalán nem áll rendelkezésre, de jellemzőnek mondható a tartalmilag rossz vagy hiányos kockázatértékelés is.
A magyar társadalombiztosítás által támogatott ellátások körébe tartoznak a tb- támogatottan igénybe vehető külföldi gyógykezelések. Külföldi gyógykezelésre – többek között – akkor kerül sor, ha a betegnek a magyarországi ellátására hosszú várakozási idővel kerülne sor.
Munkavédelmi szempontból különösen problémásak azok a munkahelyiségek, ahol nagy légterű irodában képernyős tevékenységet végeznek nagyobb, mondjuk 50 fő feletti létszámban. Érthető, ha az ilyen cégeknél gyakran panaszkodnak a munkavállalók a nem megfelelő világításra, hőmérsékletre. Milyen megoldások merülhetnek fel a munkakörülmények jobbítása érdekében?
A hulladékgazdálkodással összefüggő idei fontos jogszabályváltozások újabb állomásaként megjelent a 80/2023. (III. 14.) Korm. rendelet a kiterjesztett gyártói felelősségről, mely napokon belül hatályossá is válik. Április elsejétől már lesznek új kötelezettségek. Mire számíthatnak a szabály hatálya alá eső vállalkozások és melyek a legközelebbi határidők?
A veszélyes áruk szállítása mindig sok kérdést vet fel, főként akkor, ha valaki ritkán találkozik ezzel a feladattal. Ezen típusú áruk szállítási feltételeiről nemzetközi megállapodás rendelkezik, valamint hazánkban a 387/2021. (VI. 30.) Kormányrendelet, melynek mellékleteként megtalálhatjuk a hatályos európai joganyagot.