Távmunkavégzés külföldről

Vasas János Dátum Legutoljára frissítve: 2023.02.28

Olvasási idő: 6 perc


Ez a tartalom 212 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak. Legfrissebb tartalmainkat itt érheti el.

Egy cég két, távmunkában foglalkoztatott munkavállalója előzetes jelzés nélkül külföldre költözött. Egyikük teljesen megszüntette a magyarországi állandó lakóhelyét és Romániából látja el a munkáját. A másik dolgozónak van magyarországi állandó lakhelye, de Angliából látja el a feladatait. Milyen teendői és fizetési kötelezettségei vannak a munkáltatónak, munkavállalónak?

A távmunka végzésről a 2012 évi I. törvény (Mt.) 196. § rendelkezik, mely szerint: (1) Távmunka végzés esetén a munkavállaló a munkát a munkaidő egy részében vagy egészében a munkáltató telephelyétől elkülönült helyen végzi. A jogszabály nem tiltja a külföldön történő távmunka végzést, de a munkavégzés során számos probléma adódhat. Ilyen probléma lehet a munkáltató utasítási, és ellenőrzési jogának a gyakorlása. Vagy a helyi jogszabályokból adódó adózási, járulék fizetési kötelezettség teljesítése. Pl. egy baleset esetén. Problémát okozhat még a bérezés, hogy a magyar, vagy az ottani rendszert kell alkalmazni. Az egyik legfontosabb, a munkavédelmi szabályoknak való megfelelés ilyen pl. a képernyő előtti munkavégzés, vagy a munkaterületnek való megfelelés.

A feleknek (munkáltató, munkavállaló) egymással szemben tájékoztatási kötelezettségük van, így többek között a távmunka szerződésben fel kell tüntetni a távmunka végzés helyét.

Javasoljuk, hogy a munkáltató egy szabályzatban szabályozza a távmunka végzést így, a külföldön történő távmunka végzést is, ami minden munkavállalóra vonatkozik.

Az egyszerű megoldás az, hogy ha nem engedélyezzük a külföldön vagy külföldről történő távmunkát. 

Ez a fenti problémáktól garantáltan megóvja a munkáltatót. Ha ez nem lehetséges, akkor az adott országban történő távmunka végzés engedélyezése előtt tájékozódni arról, hogy mivel járhat a munkáltató számára az adott országban történő távmunka engedélyezése.