Mit jelent és miért fontos a szervezeti jóllét?

Örvényesi Rita Dátum Legutoljára frissítve: 2024.03.04

Olvasási idő: 6 perc


Ez a tartalom 138 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak. Legfrissebb tartalmainkat itt érheti el.

Az egészségügyi, pszichológiai és társadalomtudományok területén egyre több figyelmet fordítanak a jóllét kutatására, hogy megértsék, hogyan lehet javítani az emberek és közösségek életminőségét, boldogságát és kiegyensúlyozottságát. Különösen fontos ez egy vállalaton belül, a munkavállalók közösségére.

A wellbeing (magyarul: jóllét) egy olyan szó, amely az egyén vagy közösség egészségének, boldogságának és kiegyensúlyozottságának állapotát fejezi ki. A vállalati wellbeing vagy vállalati jóllét a gazdálkodó szervezet, cég, vállalat által kidolgozott komplex program, de még inkább programcsomag, amely számos elemet ölel fel. Célja a munkavállalók egészségének, boldogságának és teljesítményének támogatása a munkahelyi környezetben az egészségük, mentális egészségük és kiegyensúlyozottságuk megteremtése és megőrzése érdekében, a folyamatos és magas szintű munkateljesítmény érdekében.
A jól kialakított vállalati wellbeing stratégia javítja a munkavállalói elkötelezettséget, csökkentheti a betegség miatti táppénzt és hiányzást, növelheti a felelősségvállalást, kreativitást. Nézzük logikus sorrendben az wellbeing hozadékait!

Kevesebb táppénz, kevesebb hiányzás, kevesebb mentális betegség

Számos statisztikai adat lelhető fel arról, hogy a betegség vagy mentális betegség miatti munkahelyi hiányzások száma az ezredforduló óta folyamatosan nő.

Ráadásul a mentális betegségek esetében gyakran akár három-négy hónap is lehet a gyógyulási idő: hosszas pszichológiai kezelés, szanatórium vagy más terápiás módszer válhat szükségessé.
Könnyen belátható, hogy mialatt a munkatársak fizikai vagy mentális megbetegedéseikből gyógyulnak, akkor nem dolgoznak, azaz teljesítményükkel nem járulnak hozzá a szervezet sikeréhez, helyettesítésük pedig más munkatársak energiáját köti le, ezzel veszélybe sodorva azt a kollégát is, hiszen a nagy munkaterhelés miatt a stressz-szint emelkedik. Könnyen negatív spirálba kerülhet a folyamat.

Fizikai jóllét, egészségmegőrzés

A mindfulness programok és stratégia esetében első, hogy a fizikai jóllét megvalósításához elsősorban biztonságos, tiszta és ergonomikus munkakörnyezetet (munkavédelem), tiszta levegőt biztosítsunk. Ez azonban még nem a mindfulness része! A sportolási lehetőség, az irodai jóga, az irodai masszázs, a közös séták, esetleg tai chi gyakorlás tartozhat ide. A testmozgás előmozdítása és fitneszprogramok szervezése, közös kirándulások, családi napok is növelik a fizikai jóllétet.
A korszerű táplálkozás elősegíti az egészséges emésztést és életmódot. A megfelelő fehérje és vitaminbevitel, az elegendő mennyiségű nyers zöldség és gyümölcs fogyasztása és a tiszta víz biztosítása is a wellbeing program része. Ezért számos vállalat vezet be gyümölcsnapokat, vagy kínál tisztított vizet, gyümölcslevet, vagy kifejezetten ügyel a munkahelyi étkezés minőségére.
Számos vállalatnál az úgynevezett menedzser-szűrések biztosítanak lehetőséget a betegségek korai felismerésére és megfelelő gyógyítására. A rendszeres egészségügyi szűrővizsgálat akár a vállalati juttatási csomag része is lehet, s a gondoskodás érzése hozzájárul ezzel a wellbeing létrejöttéhez.

A mentális egészség megőrzése

A különféle stresszkezelő programok és tréningek kifejezetten alkalmas eszközök a megelőzésre. A képzéseknek köszönhetően a munkahelyi terhelés okozta stressz könnyen felismerhető, kezelhető, csökkenthető. Ehhez a tudatosan felépített képzési program is hozzá tud járulni. Az önismereti tréningektől kezdve a stresszkezelés, továbbá a mindfulness tréningek egymásra épülő jótékony hatása minden dolgozó számára támogatja a mentális egészség megőrzését. Természetesen nem szabad megfeledkezni az érzelmi intelligencia fejlesztéséről sem, különösen a stressznek kitett szakterületek vezetői számára.
Ezen felül érdemes wellbeing nagyköveteket képezni, akik hálózata átszövi a céget, és tagjai az egyes szervezeti egységekben érzékenyen és tudatosan vannak jelen, és érzékelik a kollégák mentális állapotát. Ennek célja, hogy a mentális betegségeket idejében felismerve tudjuk támogatni a kollégákat.

A kezdődő kiégés, a depresszió vagy épp a veszteségkezelés terén szükséges pszichológiai támogatás és mentálhigiénés szolgáltatások is igénybe vehetők.

Nagyobb szervezetekben munkapszichológusokból és coachokból álló csapat támogatja a munkatársakat, szükség esetén egyéni vagy csoportos megbeszélésekkel, coaching-ülésekkel áll rendelkezésre. Fontos, hogy akár a sorsközösségi támogató csoportok facilitálását is vezetni tudja ez a szakmai támogató csapat. A munkába visszatérő kisgyermekes anyukák csoportja, apa-csoport, vagy a kamasz-gyermeket nevelő szülők csoportja, de a veszteségfeldolgozó csoportok is ide tartozhatnak.

Szociális kapcsolatok: csapatépítés a magánélet támogatásával

Az ember általános szociális biztonságához tartozik, hogy legalább öt szociális csoport tagja legyen. A munkahely ezek közül egy, s ebben a minőségi emberi kapcsolódásra számító és azt kapó munkavállalók mentális jólléte nő. Ezt támogatják a rendszeres munkahelyi események, ünnepek és összejövetelek: családi nap, sportnap, közös kirándulások, tudásátadó rendezvények, utazások és a vezető tudatos kommunikációja, a csapat tudatos vezetése.
A támogató és bevonó munkahelyi kultúra kialakítása már akkor elkezdődik, amikor egy munkatárs belép a munkahelyére és megkezdi munkáját. Sokak számára nehezen hihető, hogy a betanítás, a szervezeti kultúra megismerése, majd a szakmai fejlődés, a karriertervezési és mentorálási programok milyen nagy hatással vannak a szervezeti jóllétre, a munkatársak pszichológiai biztonságára. Érdemes ezt szervezetten, tervezetten véghez vinni, és a betanítói, továbbá mentori rendszert kiépíteni. Ez a mentorok megfelelő motivációjával és képzésével történik.
A világjárvány óta a home office a munka világában természetessé vált, s immár nem egészségügyi kötelezettség okán van rá szükség, hanem a munkatársak lelki egészségének és szervezeti jóllétének megőrzését szolgáló, alapvető eszköz. Az otthoni munkavégzés, vagy home office kellő szabadságot nyújt, miközben lehetővé teszi, hogy a munkatárs utazási időt takarítson meg, s csendben, otthonában tudjon dolgozni.

A fiatal generációk, a Z és Y számára az otthoni munkavégzés már alapfeltétel, ha megvonjuk, akkor az elégedettség elégedetlenségbe csap át. Talán ez az egyik elkerülhetetlen wellbeing elem.

Egyértelmű, hogy a rendezett, nyugodt és békés, elégedett magánéleti, családi viszonyok és a munkahelyi teljesítmény között erős összefüggés található. Ha az egyik terület borul, borul a másik, ha az egyik boldog, akkor boldog a másik. Így hát, a munkahelyi teljesítmény növelése érdekében a munkáltató alapvető érdeke, hogy a munkatársak családi, magánéleti boldogságát is elősegítse. Ennek elsődleges eszköze az egyensúly megteremtése: tervezhető munkaidő, rugalmas munkavégzés, home office, és a túlóra, hétvégi munkavégzés kerülése. De ide tartozik még a kimenő elektronikus levelek automatikus késleltetése is, melynek célja a munkaidőn túli és hétvégi stressz és munkaterhelés megszüntetése.

Rendszeres teljesítmény-visszajelzés és értékelés

A visszajelzés fontosságáról már sokat írtunk korábban. A figyelem minden ember számára alapvetően fontos, mert a megbecsülést, az elfogadást jelenti. A rendszeres, vezető által adott coaching stílusú visszajelzés támogatja a munkatársak fejlődését, kellő figyelmet nyújtva számukra. Mindemellett pedig megfelelő motivációt és a teljesítmény elismerését is biztosítja, miközben a szervezet teljesítménye is nő.
A vállalati wellbeing rendszer hozzájárul tehát a pozitív munkahelyi kultúra kialakításához, mely vonzó munkahellyé teszi a céget. A munkatársak elkötelezettségének növelése csökkenti a fluktuációt, növeli a pszichológiai biztonságot, az elégedettséget, ezáltal a kreativitást, a teljesítményt, és mindemellett kifejezetten támogatja a munkáltatói márka kiépítését.
A legjobb pedig, hogy a munkahelyi wellbeing program akár modulárisan is felépíthető, s ezzel a bevezetés nem terheli meg sem a vállalatot, sem a személyzetfejlesztési csapatot vagy a humánerőforrás munkatársakat, a dolgozók számára pedig folyamatosan „adagolt” wellbeing élményt nyújt.