Bejelentkezés

Ez a tartalom 50 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Szülés után lejáró munkaszerződés

Határozott idejű munkaszerződéssel alkalmazott munkavállalónak a szülést követően pár napon belül lejár a szerződése. A munkáltató nem tb-kifizetőhely. Hogyan érinti ez a szülés utáni juttatásait (összegben, eljárásban): a csedet, a gyedet és a gyest?

Csecsemőgondozási díjra az a munkavállaló (elsősorban az anya) jogosult, aki a gyermeke születését megelőző két éven belül 365 napon át biztosított volt, és akinek a gyermeke

  • a biztosítás tartama alatt vagy
  • a biztosítás megszűnését követő 42 napon belül születik, vagy
  • a biztosítás megszűnését követően 42 napon túl baleseti táppénz folyósításának az ideje alatt vagy a folyósítás megszűnését követő 28 napon belül születik.

A kérdésben leírt esetben a gyermek születésekor még fennáll a munkaviszony, így ha az édesanya rendelkezik a fenti minimum 365 nap biztosítási idővel, akkor jogosult a csed-re. A csed összegét az általános szabályok szerint kell megállapítani.

Gyermekgondozási díjra jogosult a munkavállaló

  • ha a gyermek születését megelőző két éven belül 365 napon át biztosított volt, és a gyermeket saját háztartásában neveli
  • ha a részére csecsemőgondozási díj került megállapításra és a biztosítási jogviszonya a csecsemőgondozási díjra való jogosultságának időtartama alatt megszűnt, feltéve, hogy a csecsemőgondozási díjra való jogosultsága a biztosítási jogviszonyának fennállása alatt keletkezett és a gyermek születését megelőző két éven belül 365 napon át biztosított volt és a gyermeket saját háztartásában neveli.

A kérdésben leírt esetben a határozott idejű munkaviszony a csecsemőgondozási díjra való jogosultságának időtartama alatt szűnt meg, így ha a gyedet igénylő édesanya a gyermek születését megelőző két éven belül 365 napon át biztosított volt, valamint a gyermekét saját háztartásában neveli, akkor jogosult a gyedre. A gyed összegét az általános szabályok szerint kell megállapítani.
A gyes családtámogatási ellátás, amely független a munkaviszonytól, így a határozott idejű munkaviszony megszűnése ezt az ellátást nem befolyásolja. 

Dr. Radics Zsuzsanna (2022-10-11)