Mikor nem elég a szakképzési munkaszerződés?

Vasas János Dátum Legutoljára frissítve: 2023.10.23

Olvasási idő: 5 perc


Ez a tartalom 263 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak. Legfrissebb tartalmainkat itt érheti el.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara iránymutatása szerint a hagyományos szakképzési munkaszerződés mellett a tanulóval külön kell kötni „hagyományos” munkaszerződést is. Ez egy valóban hagyományos, általános munkaszerződés, vagy a tanulókra speciális munkaszerződést kell kötnie a vállalkozóknak?

A szakképzésről szóló 2019. évi LXXX. törvény duális képzéssel kapcsolatos módosítás általános hatálybalépési időpontja 2023. július 1., azonban bizonyos változásokat csak szeptember 1-jétől kell alkalmazni. A módosult és új szabályok könnyebb alkalmazása érdekében a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara rövid tájékoztatót állította össze a duális képzőhelyeket érintő legfontosabb változásokról.

Saját munkavállaló szakirányú oktatása a módosítás szerint kétféleképpen történhet duális képzés keretében:

ad 1: Ha a foglalkoztató duális képzőhely (nyilvántartásba vette duális képzőhelyként a gazdasági kamara), köthet szakképzési munkaszerződést a saját munkavállalójával, így párhuzamosan kétféle jogviszonyt fenntartva. Ez a szociális hozzájárulási adóról szóló 2018. évi LII. törvény (Szocho törvény) szerinti adókedvezmény igénybevételére is jogosít.

 
 

ad 2:  Az eredeti munkaszerződés – duális képzési célú - módosítása továbbra is lehetőség.
A lényeges változás ez esetben, hogy bár a módosított munkaszerződés alapján kerül megszervezésre a saját dolgozó szakirányú oktatása, azonban az nem válik szakképzési munkaszerződéssé, ami számos ponton egyértelműsíti a jogalkalmazást. Ebben az esetben nincs szükség kamarai nyilvántartásba vételre, viszont a Szocho törvény szerinti adókedvezmény sem vehető igénybe.
A saját dolgozóval kötött, az eredeti munkakörre vonatkozó munkaviszonnyal párhuzamos szakképzési munkaszerződés esetén több lehetséges megoldás van a jogviszonyokra vonatkozó munkaidő megállapítása tekintetében.

Egyik lehetőség, hogy az eredeti munkaszerződést átalakíthatják – a szakirányú oktatás idejére – részmunkaidőssé, és mellé kötnek egy szintén részmunkaidős szakképzési munkaszerződést.

Ebben az esetben külön-külön kerül meghatározásra a csökkentett részmunkaidős bér, és a szakképzési munkaszerződés alapján fizetett díjazás, amit a szakképzési munkaszerződés alapján létrejövő munkaviszony időtartamával arányos kell meghatározni, utóbbit nem terhel szociális hozzájárulási adó és szja kötelezettség. A részmunkaidős bér járulékfizetési kötelezettségei nem térnek el a munkabérre vonatkozó kötelezettségektől.

Másik lehetőség, hogy megmaradhat az eredeti munkaviszony teljes munkaidős munkaviszonyként is, a szakképzési munkaszerződés pedig ezen felül vállalt részmunkaidős munkaviszonyként kezelendő.

A törvény módosítása, és a kamara tájékoztatása szerint, csak a saját munkavállalókra vonatkozóan lehet két munkaszerződés.