Munkahelyi baleset felülbírálása háziorvos által

dr. Radics Zsuzsanna Dátum Legutoljára frissítve: 2023.09.01

Olvasási idő: 3 perc


Ez a tartalom 317 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak. Legfrissebb tartalmainkat itt érheti el.

A szakácsként dolgozó munkavállaló ujjának sérülését a foglalkozás-egészségügyi szolgálat orvosa, illetve a munkavédelemmel foglalkozó szakemberek munkahelyi balesetnek nyilvánították, melyet a TB is elfogadott. A háziorvos felülbírálta a szakorvos által megállapított diagnózist, szerinte ez foglalkozási megbetegedés. Mi a teendő?

A szakács munkakörben dolgozó munkavállaló jobb kezén az I. ujj meghúzódott a több órás monoton munkavégzést követően. A munkáját folytatta, azonban az ujja fokozatosan megduzzadt, így a munkáját nem tudta elvégezni. Az Ambulancián megállapították, hogy az érintett ujj ízülete beszűkült, felszínei degeneratív jelleggel megnyúltak, az ujjat sínbe tették, ugyanakkor megállapítást nyert, hogy külsérelmi nyom nem látható. A munkáltató, a foglalkozás-egészségügyi szolgálat orvosa, illetve a munkavédelemmel foglalkozó szakemberek munkahelyi balesetnek nyilvánították a történteket, melyet a TB is elfogadott. Ugyanakkor a háziorvos felülbírálta a szakorvos által megállapított diagnózist és nem fogadja el munkahelyi balesetnek, szerinte ez foglalkozási megbetegedés.

A háziorvos jogosult-e felülbírálni a foglalkozás-egészségügyi szolgálat szakorvosának megállapításait, illetve, ha nem, akkor hova fordulhatunk jogorvoslatért, amennyiben felülbírálhatja, úgy a munkáltatónak milyen további feladat van?

A háziorvos nem dönthet foglalkozási megbetegedés kapcsán, de kezdeményezheti annak megállapítását.

Erre az alábbiak szerint kerülhet sor:
Ha a háziorvos azt észleli az orvosi tevékenysége körében, hogy foglalkozási betegség áll fenn, akkor ennek gyanúját a munkáltató telephelye szerint illetékes fővárosi és vármegyei kormányhivatalhoz, mint munkavédelmi hatósághoz be kell jelentenie.

A munkavédelmi hatóság a bejelentett foglalkozási megbetegedés gyanúja esetén vizsgálatot folytat le. A vizsgálati dokumentáció alapján a munkahigiénés és foglalkozás-egészségügyi szerv a munkavédelmi hatóságot tájékoztatja, hogy elfogadja-e a bejelentett esetet foglalkozási megbetegedésként, majd a munkavédelmi hatóság értesítés elnevezésű nyomtatványon értesíti a társadalombiztosítási kifizetőhelyet, ennek hiányában a kormányhivatal egészségbiztosítási szervét. Ha az értesítés alapján megállapításra került a foglalkozási megbetegedés, akkor a társadalombiztosítási kifizetőhely, ennek hiányában a kormányhivatal egészségbiztosítási szerve határozatot hoz a foglalkozási megbetegedés kapcsán. Ezt a határozatot közli a biztosítottal, a kezelőorvossal és a keresőképtelenséget elbíráló orvossal (háziorvossal). Ezt követően írhatja fel a háziorvos a gyógyszert, gyógyászati segédeszközt, vagy állapíthatja meg a keresőképtelenséget foglalkozási megbetegedés címén.