Nyártól lép hatályba az új környezetvédelmi termékdíj

Jogkövető szerkesztőség Dátum Legutoljára frissítve: 2023.01.29

Olvasási idő: 2 perc


Ez a tartalom 537 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak. Legfrissebb tartalmainkat itt érheti el.

Előző év végén megjelent a környezetvédelmi termékdíjról szóló kormányrendelet módosítása. A rendelet több más fontos hulladékügyi jogszabályváltozással együtt, 2023. július 1-jén lép hatályba.

A termékdíjról szóló kormányrendelet módosítása már tavaly megjelent a Magyar Közlöny 223. számában.

Számos, hulladékgazdálkodási szabályzatot érintő változás 2021-től

2021. február 25-én került kihirdetésre és 2021. márciusától hatályos és azóta is folyamatos változásokat léptet életbe a hulladékgazdálkodás hazai rendjét alapvetően megváltoztató új jogszabály. A korábbi hulladéktörvény módosítását elsősorban a körforgásos gazdaság európai uniós elvének és követelményeinek való megfelelés inspirálta. Az új szisztéma egy minden eddiginél kiterjedtebb állami szerepvállalást és szigorúbb szankciórendszert intézményesít a hulladékgazdálkodás terén.
A változtatásokra az uniós szabályokhoz való igazodás miatt volt szükség. Módosult a Hulladéktörvény, bekerült a kiterjesztett gyártói felelősség fogalma és átalakultak a szabályok a koncessziós rendszer megteremtéséhez.

 
 

A gazdálkodóknak a hatályba lépés után továbbra is folytatniuk kell a termékdíjjal kapcsolatos adminisztrációt, a nyilvántartás vezetését, az adatszolgáltatást és a termékdíjat is be kell fizetniük. Emellé társulnak a kiterjesztett gyártói felelősséggel járó teendők, mivel ebben a rendszerben a gyártót/kötelezettet terheli majd a termékdíjköteles termékből keletkezett hulladékok hulladékkezelési költsége is.

Meghatározták a kiterjesztett gyártói felelősség rendszere alá tartozó termékeket (ezeket a továbbiakban körforgásos termék néven fogjuk viszontlátni), amelyekhez új kód, a körforgásos kód (KF) társul az eddig ismert és alkalmazott KT (környezetvédelmi termékkód) és CSK (csomagolószer-katalógus kódszám) mellett.

(Nemzei Adó- és Vámhivatal)