Fuvarozó betegszabadságon

dr. Radics Zsuzsanna Dátum Legutoljára frissítve: 2022.11.13

Olvasási idő: 5 perc


Ez a tartalom 606 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak. Legfrissebb tartalmainkat itt érheti el.

Tehergépkocsi vezetőként dolgozó munkatárs betegség miatt nem tud dolgozni, keresőképtelenségéről orvosi igazolást is hozott. Jár-e neki betegszabadság, illetve, ha hosszabb ideig keresőképtelen, akkor táppénz?

Szolgálati járandóságban részesülő személy, ha munkaviszonyban dolgozik, biztosítottnak minősül.

Munkaviszonyára tekintettel betegszabadságra jogosult adott keresőképtelenség setén (pl. 8-as kódos keresőképtelenségnél).

A betegszabadságot követően – biztosítási jogviszonyára tekintettel – a keresőképtelenség ideje alatt táppénzre jogosult, amely maximum egy évig folyósítható.

Esetében figyelemmel kell lenni arra, hogy ha a szolgálati járandóságban részesülő személy a tárgyévben biztosítással járó jogviszonyban áll (és a munkaviszony ilyen jogviszony), és az általa fizetendő társadalombiztosítási járulék alapja meghaladja a tárgyév első napján érvényes kötelező legkisebb munkabér havi összegének tizennyolcszorosát (éves keretösszeg), az éves keretösszeg elérését követő hónap első napjától az adott tárgyév december 31-éig, de legfeljebb az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig a szolgálati járandóság folyósítását szüneteltetni kell. Ha a fizetendő társadalombiztosítási járulék alapja az éves keretösszeget a tárgyév decemberében haladja meg, a folyósítás szüneteltetésére nem kerül sor, de a tárgyév december havi korhatár előtti ellátást, illetve szolgálati járandóságot vissza kell fizetni. Az éves keretösszeg elérésének vizsgálatakor a kifizetett társadalombiztosítási járulékalapot képező keresetet, jövedelmet arra az időszakra kell figyelembe venni, amely időszakra vonatkozóan azt kifizették.