Amikor a beléptetőrendszer a munkaidő nyilvántartás

Vasas János Dátum Legutoljára frissítve: 2023.10.25

Olvasási idő: 2 perc


Ez a tartalom 238 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak. Legfrissebb tartalmainkat itt érheti el.

A munkáltató által alkalmazott munkaidő nyilvántartás alkalmazható-e úgy, hogy - a beléptető rendszer értékelése szerint - ha a munkavállaló 9 óra 1 percre ér be akkor 9 óra 30 perctől számolja a megkezdett munkaórákat és ha 16 óra 59 perckor lép ki, 16 óra 30-at vesz figyelembe. Természetesen a beléptető rendszer adatai alapján jár a fizetés.

Alkalmazható ez a megoldás.

A munkaidő nyilvántartás tartalmi és formai követelményét jogszabály nem írja elő. Az általánosan elfogadott gyakorlat szerinti követelmény, hogy az érkezés távozás időpontja valamint, a ledolgozott munkaidő pontosan, egyértelműen legyen feltüntetve, mert ugyan is ezek az adatok képezik a bérszámfejtés alapját.

Amennyiben a munkaidő nyilvántartást az elektromos beléptető rendszer végzi, (fontos, hogy az visszakereshető és nyomtatható legyen), akkor az elfogadott gyakorlat szerint, 1 perc késésre akár 30 percet is levonhatnak. Javasolható, hogy egy elfogadható türelmi határon belüli időnél pl. 10 percnél legyen a késés, illetve az óralevonás meghatározva.