Nem lép hatályba a vendégmunkásokra vonatkozó új törvény

Jogkövető szerkesztőség Dátum Legutoljára frissítve: 2023.10.15

Olvasási idő: 2 perc


Ez a tartalom 220 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak. Legfrissebb tartalmainkat itt érheti el.

2023. november 1-jén lépett volna hatályba a vendégmunkások magyarországi foglalkoztatásáról szóló új törvény, ami a törvény meghatározása szerinti kedvezményes foglalkoztatónál és a minősített kölcsönbeadónál tette volna lehetővé harmadik országbeli állampolgárok általánostól kedvezőbb engedélyezési feltételek melletti alkalmazását. A hatályba lépésre azonban még várni kell és vélhetően a jogszabály szövege is átdolgozásra kerül.

A 2023. évi L. törvény a vendégmunkások magyarországi foglalkoztatásáról (Vendég tv.) szóló törvény legfontosabb új szabályai szerint a harmadik országbeli állampolgár fogalmától megkülönböztetve, speciális foglalkoztatotti kategóriaként határozta meg a vendégmunkás fogalmát és a rá irányadó szabályokat.
A Vendég tv. szerint Magyarország a vendégmunkás számára a törvényben foglaltak szerint biztosította a munkavállalás céljából történő száznyolcvan napon belül kilencven napot meghaladó beutazás és tartózkodás jogát, ha a vendégmunkás foglalkoztatására a Vendég tv. szerinti foglalkoztató javára vagy irányítása alatt, ellenérték fejében kerül sor.

A Magyarország munkaerőpiacának és lakosságának védelmét szolgáló veszélyhelyzeti intézkedésekről szóló kormányrendelet [462/2023 (X. 5.) Korm. rendelet, Magyar Közlöny 142. szám] értelmében a vendégmunkások magyarországi foglalkoztatását szabályozó, 2023. november 1-jén hatályba lépő 2023. évi L. törvény a veszélyhelyzet ideje alatt nem alkalmazható.

A rendelkezés szerint a Kormány a harmadik országból érkező munkavállalók foglalkoztatására új törvényjavaslatot fog majd benyújtani.