Elhalasztották a vendéglátósok NTAK regisztrációs kötelezettségét

dr. Balás Endre Dátum Legutoljára frissítve: 2023.07.23

Olvasási idő: 4 perc


Ez a tartalom 362 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak. Legfrissebb tartalmainkat itt érheti el.

A vonatkozó kormányrendelet a veszélyhelyzetre tekintettel mentesít egyes vendéglátó üzleteket illetve turisztikai attrakciókat a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba (NTAK) történő adatszolgáltatási kötelezettség alól.

A 255/2023. (VI. 26.) Korm. rendelet a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba (a továbbiakban: NTAK) történő adatszolgáltatási kötelezettség alól mentesít egyes vendéglátó üzleteket illetve turisztikai attrakciókat a veszélyhelyzetre figyelemmel. A turisztikai térségek fejlesztésének állami feladatairól szóló 2016. évi CLVI. törvény (a továbbiakban: Turizmus törvény) alapján 2023. július 1-től – a szálláshely-szolgáltatók mellett – a vendéglátó üzletek és a turisztikai attrakciók üzemeltetői is kötelesek lettek volna az NTAK rendszerhez csatlakozni és a rendszerben napi adatszolgáltatást végezni.

Vendéglátó üzlet a Turizmus törvény alapján valamennyi a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendeletben meghatározott vendéglátóhely üzlettípus, ahol a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 2. § 30. pontja szerinti vendéglátás tevékenységet folytatnak, a turisztikai attrakciók körébe pedig olyan turisztikai céllal hasznosított és működtetett természeti vagy ember alkotta vonzerő, illetve földrajzi terület tartozik, amely a látogatók számára élmény-, szabadidős, utazási szolgáltatásokkal, kínálati palettával, vagy szórakoztatási funkcióval rendelkezik. Az adatszolgáltatásra kötelezett turisztikai attrakciók felsorolását a 235/2019. (X. 15.) Korm. rendelet 3. melléklete állapítja meg.
A 255/2023. (VI. 26.) Korm. rendelet a Turizmus törvényben foglaltaktól eltérően azonban úgy rendelkezik, hogy 2023. július 1-től az NTAK rendszerbe történő adatszolgáltatásra kizárólag azok a vendéglátó üzletek és turisztikai attrakciók üzemeltetői kötelesek, amelyek vendéglátásból illetőleg turisztikai attrakció szolgáltatáshoz kapcsolódó jegyértékesítéséből származó 2022. évi nettó árbevétele meghaladta a 100 millió forintot. A fenti tevékenységekből származó, 12 millió forintot meghaladó 2022. évi nettó árbevételű üzemeltetők pedig 2024. január 1-től kötelesek csatlakozni az NTAK rendszerhez. A 12 millió forintot meg nem haladó árbevételű üzletek és turisztikai attrakciók adatszolgáltatási kötelezettségéről a Korm. rendelet nem rendelkezik, így ők mentesülnek e kötelezettség alól. Az adatszolgáltatási kötelezettség hatálya pedig árbevételtől függetlenül – a veszélyhelyzet idején – nem terjed ki a munkahelyi, illetve közétkeztetést végző vendéglátóhelyekre, a rendezvényi étkeztetésre és a mozgó vendéglátóhelyekre.

A 255/2023. (VI. 26.) Korm. rendelet alapján az adatszolgáltatásra alkalmas szoftvert (VENDÉGEM Vendéglátás szoftver, VENDÉGEM Attrakció szoftver) a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. térítésmentesen biztosítja az 50 millió forintot meg nem haladó nettó árbevételű vendéglátó üzletek és turisztikai attrakciók üzemeltetői részére. Az üzemeltető egy térítésmentesen biztosított szoftverre jogosult, amelyet kizárólag egy általa üzemeltetett vendéglátó üzletben illetőleg turisztikai attrakció esetében alkalmazhat.

A vendéglátó üzlet NTAK rendszerhez történő csatlakozásának megtörténtét, továbbá a rendszeres adatszolgáltatást kereskedelmi hatósági jogkörében eljárva, a jegyző ellenőrzi.

A kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet alapján a nyilvántartásba vett vendéglátó üzlet NTAK-adatszolgáltatási tevékenységét évente legalább egy alkalommal, hatósági ellenőrzés keretében ellenőrizni szükséges. Ha a hatósági ellenőrzés során megállapítást nyer, hogy a vendéglátó üzlet a jogszabályi kötelezettsége ellenére az NTAK rendszerbe nem regisztrált, vagy adatszolgáltatási kötelezettségét nem vagy nem megfelelően teljesíteti, a jegyző értesíti az NTAK üzemeltetőjét.