Oroszország kitiltja az uniós közúti fuvarozókat

Jogkövető szerkesztőség Dátum Legutoljára frissítve: 2022.10.04

Olvasási idő: 7 perc


Ez a tartalom 176 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak. Legfrissebb tartalmainkat itt érheti el.

Október 10-étől év végéig Oroszország nem engedi területére belépni vagy azon áthaladni azokat a közúti fuvareszközöket, amelyek az Európai Unióban, Nagy-Britanniában, Norvégiában vagy Ukrajnában lettek forgalomba helyezve.

Az orosz kormányzati portálon október 1-jén közzétett 1728/2022 számú végrehajtási rendelet alapján követendő szabály szerint az áruk Oroszországba juttatását átrakással, a pót- vagy félpótkocsi átakasztásával lehet megoldani. Az orosz fél listát adott ki az általa elfogadott átrakodó terminálokról.
A tilalom nem vonatkozik a kalinyingrádi régióba vagy az onnan történő árufuvarozásra, a postai küldemények szállítására, valamint az olyan áruféleségekre – mintegy 56 féle árucsoportra –, amelyek különleges szállítási és tárolási feltételeket igényelnek. A mentességet élvező áruféleségeket a 2022/1728-as rendelet vámtarifaszám szerinti határozza meg. 

Fuvarvállalás előtt célszerű ellenőrizni, hogy az áru szerepel-e a kivételes kategóriában.

A MKFE figyelmeztetése szerint előfordulhat, hogy a határon szolgálatot teljesítő hatósági személy máshogy értelmezi a jogszabályt, és visszafordítja a külföldi honosságú autót. Javasolják ezért, hogy legyen a gépjárművezetőnél a jogszabály kinyomtatott változata, vagy okos készülékén legyen elérhető orosz nyelven, hogy kérdés esetén be tudja azt mutatni.
Az is szerepel a rendeletben, hogy az Oroszországot elhagyó külföldi honosságú tehergépjárművek nem vihetnek magukkal a tartályukban 200 liternél több üzemanyagot.

(Forrás: mkfe.hu)