Ügyvezető őstermelő biztosítási kötelezettsége

dr. Radics Zsuzsanna Dátum Legutoljára frissítve: 2023.01.09

Olvasási idő: 7 perc


Ez a tartalom 525 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak. Legfrissebb tartalmainkat itt érheti el.

Biztosított őstermelő ebben a jogviszonyában fizeti meg társadalombiztosítási járulékait. Ezen felül azonban még két Kft.-ben az ügyvezetői tisztséget is ellátja: mindkettő Kft.-ben van rajta kívül egy ügyvezető. A kérdés, hogy kell-e még a Kft.-ben betöltött tisztségviselői tevékenységére tekintettel is járulékot fizetnie?

A mezőgazdasági őstermelő társadalombiztosításáról a 2019. évi CXXII. törvény (Tbj.) rendelkezik. A Tbj. alapján őstermelői tevékenység esetén akkor jön létre biztosítási jogviszony, ha meghatározott feltételek megvalósulnak.

Első feltétel az életkorhoz kötődik. Erre tekintettel nem lesz biztosított az őstermelők családi gazdaságának kiskorú tagja, továbbá az a személy, aki őstermelői tevékenységet saját jogú nyugdíjasként vagy öregségi nyugdíjkorhatárt betöltött özvegyi nyugdíjban részesülőként folytatja.

Ha a fenti feltételek fennállnak, akkor ez még nem eredményezi azonnal a biztosítási jogviszony létrejöttét.

Vizsgálni kell azt is, hogy az őstermelőnek van-e más biztosítási jogviszonya az őstermelés mellett, és ha van, akkor milyen biztosítási jogviszony áll fenn. 

Az őstermelő egyéb keresőtevékenységét vizsgálva megállapítható, hogy nem lesz biztosított az őstermelő, ha többek között munkavállalóként, egyéni vagy társas vállalkozóként, szövetkezet tagjaként, vagy egyházi szolgálati viszonyban áll.

Mindezek alapján, ha a kérdésben szereplő őstermelő akkor köteles járulékot fizetni, ha a Kft.-ben nem minősül biztosítottnak. 

Ha a Kft.-ben tagként megbízásban végzi az ügyvezetést, vagy munkaviszonyban folytatja az ügyvezetést, akkor első esetben társas vállalkozóként, második esetben munkavállalóként lesz biztosított a Kft.-ben, így ez esetekben nem lehet őstermelőként biztosított, és őstermelőként társadalombiztosítási járulékot sem fizet.

Ha a kérdésben szereplő személy biztosított a Kft.-ben akár társas vállalkozóként, akár munkavállalóként, akkor az adott jogviszony alapján fizetni kell a tb közterheket.