Magyar TAJ-kártya kettős állampolgár esetében

dr. Radics Zsuzsanna Dátum Legutoljára frissítve: 2023.09.12

Olvasási idő: 3 perc


Hogyan tudja visszakapni egy Angliában tevékenykedő vállalkozó, Magyarországon született kettős állampolgár magyarországi TAJ-kártyáját? Milyen módon (bejelentett munkavállaló, vállalkozó) van erre lehetősége?

Az EGT a tagállamok és Svájc vonatkozásában az alábbi szabályra kell figyelemmel lenni:
A szociális biztonsági rendszerek koordinálásáról szóló 883/2004/EK rendelet és a végrehajtására kiadott 987/2009/EK rendelete alapján, egyidejűleg csak egy tagállamban állhat fenn biztosítási jogviszony. 2021. január 1-jétől a Kereskedelmi és Együttműködési Megállapodás Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága között szociális biztonsági koordinációjára vonatkozó cikkeit és kapcsolódó jegyzőkönyvet kell alkalmazni. Ezen szabály hatálya alá tartozó személyekre csak a fentiekben ismertetett egy állam szabálya alkalmazható, így az egyidejű kettős biztosítás fenntartására továbbra sincs lehetőség. Az Egyesült Királyságban kötelező biztosítás hatálya alá tartozó személy Magyarországon kötelezően nem lehet biztosított. A kérdésben szereplő személy mind az Egyesült Királyságban, mint Magyarországon rendelkezik biztosítási jogviszonnyal, akkor javaslom, hogy forduljon a kormányhivatal egészségbiztosítási szervéhez annak megállapítására, hogy melyik országban áll fenn a biztosítási jogviszony.

Más a helyzet akkor, ha Taj számmal rendelkező személy egyidejűleg csak egy külföldi országban biztosított.

Azaz, ha a kérdésben szereplő személy csak az Egyesült Királyságban rendelkezik egyéni vállalkozóként biztosítási jogviszonnyal, és ez a jogviszonya megszűnne, akkor az alábbi szabályt kell alkalmazni abból a célból, hogy a már meglévő Taj száma ismét érvényes legyen:
Az 1997. évi LXXXIII. törvény alapján az Egyesült Királyságban létrejött biztosítását 15 napon belül bejelenteni a kormányhivatal egészségbiztosítási szervénél. Ha hazatér, akkor ugyancsak köteles bejelenteni kormányhivatal egészségbiztosítási szervnél, hogy a fenti külföldi biztosítási jogviszonya megszűnt. Továbbá ez esetben igazolnia kell az angol biztosítási jogviszony megszűnését is.